Auteur uitgelicht #1 C.S. Lewis

Het is alweer een tijdje geleden dat ik het idee kreeg om deze rubriek te starten. Geïnspireerd op Anna Laura’s berichten waarin ze iets vertelt over haar favoriete auteurs. Voor elk bericht heb ik een vast format gemaakt, net als mijn berichten waarin ik projecten uitlicht. Ik wens je veel leesplezier!

 1. Wat is de naam van de auteur en hoe is zijn of haar leven (tot nu toe) verlopen?
  Zoals je al kunt zien gaat het bericht vandaag over C.S. Lewis. Clive Staples Lewis (door zijn vrienden meestal Jack genoemd) was een Britse schrijver en apologeet. Hij werd geboren op 29 november 1898 en is overleden op 22 november 1963. Ergens vind ik het heel tragisch dat hij een week voor zijn verjaardag stierf. Hij stierf op dezelfde dag als J.F. Kennedy werd vermoord, waardoor veel mensen in eerste instantie niet wisten dat hij overleden was. C.S. Lewis genoot een christelijke opvoeding, keerde het in zijn tienerjaren de rug toe en kwam later toch weer tot geloof. Hij heeft veel (bekende) boeken geschreven, was heel lang vrijgezel, maar is in 1956 toch getrouwd met Joy Davidman.
 2. Hoeveel boeken heeft deze auteur geschreven en welke heb ik gelezen?
  Het internet geeft geen eensluidend antwoord over het aantal boeken dat C.S. Lewis heeft geschreven, maar het schommelt ergens tussen de 30 en 40. Ik heb behoorlijk wat van zijn boeken gelezen, natuurlijk alle zeven delen in de Narnia serie (meerdere keren, De grote scheiding, Onversneden christendom, Brieven uit de hel, Het probleem van het lijden, Verrast door vreugde en De kromme en de rechte weg. Voor school moest ik ook Till we have faces lezen en dat was mijn minst favoriete boek van deze auteur. Ook De afschaffing van de mens vond ik een beetje saai. Nog niet zo lang geleden las ik ook the reading life, wat officieel geen boek van Lewis is, maar wel een verzameling van essays die hij geschreven heeft. Er zijn dus nog een heel aantal boeken die ik niet heb gelezen, terwijl C.S. Lewis echt een van mijn favoriete auteurs is. Trouwens, nu ik bezig ben met het lijstje maken bedenk ik me dat ik ook zijn Space trilogy heb gelezen en die vond ik eigenlijk ook niet zo leuk. Haha. Ik begin me ernstig af te vragen of Lewis wel in het rijtje favoriete auteurs thuishoort 😛
 3. Wat zijn mijn favoriete werken van deze auteur?
  Van De kronieken van Narnia vind ik het laatste boek, Het laatste gevecht het meest indrukwekkend. Ik weet nog dat ik het boek, toen ik het voor het eerst las, helemaal niet leuk vond, maar de liefde ervoor is gegroeid. Van zijn apologetische/theologische werken heb ik het meest gehad aan Het probleem van het lijden en Onversneden christendom. Daarnaast maakt De grote scheiding iedere keer veel indruk op mij. Voor wie het nog nooit gelezen heeft, in dit boek mogen de bewoners van de hel een dagje op excursie naar de hemel. Klinkt gek wellicht, maar de boodschap van het boek is om te laten zien dat de hemel niets te bieden heeft voor mensen die niets met God te maken (willen) hebben.
 4. Hoe inspireert deze auteur mijn leven als schrijver?
  Lewis heeft best veel verschillende boeken geschreven en dat lijkt mij ook geweldig. Er zijn zoveel genres waarin ik wil schrijven, waar ik ideeën voor heb. Daarnaast inspireert Lewis me ook om te experimenteren in het allegorische genre. In The reading life vond ik een stukje waar C.S. Lewis zijn ideale dag beschrijft en die komt ook wel in de richting van mijn ideale dag. Die was voor een groot deel gevuld met lezen en schrijven. Toch schreef hij geen uren achter elkaar, als hij geen college hoefde te geven besteedde hij zo’n 6 uur per dag aan lezen en schrijven. Ook wandelde hij veel en tijdens het eten las hij een boek, want dat was een gouden combinatie (eens Jack! Al moet ik vaak opletten dat ik niet knoei als ik eet en lees).
  Slow living zouden we het nu noemen, denk ik. Voor mij klinkt het perfect en vanaf nu ga ik vaker proberen mijn vrije dagen en/of schrijfdagen in te vullen zoals C.S. Lewis dat deed. Natuurlijk besteed ik dan ook een deel van de middag aan het schrijven van brieven, met vulpen natuurlijk 😉

Ben jij bekend met C.S. Lewis?

Liefs,

Mirjam

7 Reacties

 1. Misschien wel logisch dat als een schrijver veel verschillende soorten boeken schrijft, je het een saaier vind dan het ander. Ik vond Narnia wel leuk, maar heb nooit de hele serie gelezen. Onversneden christendom was ik in begonnen. Best interessant ook, maar kon mijn aandacht er niet genoeg bijhouden en toen had ik andere leukere boeken. Het is wat, lezen, haha.

  1. Ja, daar heb je een punt. En ik snap ook wel dat je Onversneden christendom niet doorkwam, lukte bij mij de eerste keer ook niet, haha. Nu lees ik per dag een hoofdstuk (soms iets meer) uit een non-fictie boek en dat helpt wel bij het lezen van wat ingewikkeldere boeken. Ik haak dan minder snel af.

 2. Vanuit colleges en verhalen, trok Lewis me altijd wel. Een poosje terug las ik Het probleem van het lijden. Om eeelijk te zijn vond ik het een beetje tegenvallen. Er stonden zeker wel mooie dingen in, maar zijn visie riep bij mij soms ook wel vragen op.
  Ik las later het boek over lijden van Elisabeth Elliot, heb daar persoonlijk meer aan gehad.

 3. De brieven van Lewis zijn ook zeer aan te raden. Onder meer zijn “Brieven aan Mary Willis”.
  Lewis, die zelf heel wat fysieke problemen had en grote zorgen over zijn ” loved ones” peilt in deze verzamelde brieven het lijden en schrijft daar vervolgens hele diepe inzichten over neer, maar hij komt ook met hele praktische adviezen. Altijd kort en to the point, maar ook geestelijk en soms ook erg geestig. Als je er zelf diep doorheen gaat, zou dit werkje je goed kunnen doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: