Schrijfpraat #48 Kan ik in twee weken een boek schrijven?

Op 1 september woonde ik de boekpresentatiebijeenkomst van Uitgeverij De Banier bij. Na afloop stond ik met een groepje auteurs en illustrators te praten over het schrijven. Jan-Willem Blijdorp (iemand wiens boeken ik als tiener al veel las) vertelde dat hij, als het moest, in twee weken een boek kon schrijven. Dat leek me eerst vrij snel, maar toen bekeek ik mijn eigen schrijfsnelheid eens…

Ik maakte een video over dit onderwerp, die heb je vorige week al kunnen bekijken. In het blogbericht hieronder geef ik je (met behulp van Nora Roberts) wat tips hoe jij ook sneller kunt schrijven.

Nora Roberts
Nog niet zo heel lang geleden las ik een blogpost van Writers Write met daarin twaalf schrijftips van Nora Roberts. Deze auteur heeft – houd je vast – 225 boeken geschreven. In eerste instantie voelde ik me een beetje jaloers worden, maar toen dacht ik: weet je wat, ik neem haar tips ter harte. Nora Roberts brengt ongeveer vier boeken per jaar uit. Nu ik wat meer over mijn schrijfsnelheid nadenk, denk ik dat ik dat ook zou kunnen. Op het moment dat ik mij volledig op schrijfwerk zou kunnen toeleggen moet dat zeker mogelijk zijn. Hieronder werk ik de tips van Nora uit en leg uit hoe ik ze in mijn leven toepas. Wellicht heb jij er ook wat aan!

 • Schrijf iedere dag: Hier kan ik heel kort over zijn: zeker doen. De laatste tijd schrijf ik weer meer op momenten tussendoor en hoewel het heerlijk voelt om een hele dag te kunnen schrijven, sta ik soms versteld hoeveel je in een halfuurtje kunt schrijven (als ik on fire ben komen er zo 500-1000 woorden uit).
 • Mis geen deadline: Helemaal mee eens. Ik ben, wat schrijfwerk betreft, ook niet een persoon die vaak een deadline mist. Meestal heb ik mijn (herschreven) manuscript opgestuurd voor de afgesproken datum, maar dit jaar ging het goed mis. Het derde deel van Samen! (ik ben heel blij met het eindresultaat, maar de weg ernaartoe, pfoeh). Ik stelde steeds deadlines voor mezelf en moest dat iedere keer uitstellen omdat ik er gewoon niet aan toekwam. Mijn andere schrijfwerk kwam ook in de verdrukking omdat ik steeds in m’n hoofd had: eerst moet deel drie af zijn en daardoor kwam ik uiteindelijk bijna nergens meer aan toe. Uiteindelijk stelde Froukje een laatste deadline voor mij (eind november) en die heb ik gehaald! Woensdag 17 november is namelijk het herschreven manuscript opgestuurd en nu kan ik me weer lekker focussen op Samen! deel 4 en andere schrijfklussen.
 • Werk alleen: Nora Roberts gebruikt nooit een ghostwriter en werkt eigenlijk ook nooit samen. Dat doe ik dus wel, maar ik merk wel dat het vertraagt. Mijn broer en ik hebben bijvoorbeeld al tijden niet meer gewerkt aan de Bergen van chaos serie. Aan de andere kant geloof ik dat met duidelijke afspraken het heus wel te doen is om samen iets te schrijven!
 • Hanteer een routine: Helemaal mee eens. Schrijven is niet iets wat je alleen moet doen als je inspiratie hebt, maar op gezette tijden in de week. Ik ben er nog steeds niet over uit of de vrijdag nu wel de meest geschikte dag hiervoor is, maar het is in ieder geval mijn schrijfdag en de laatste tijd begint het weer meer op die ideale schrijfdag te lijken…
 • Stop met het bedenken van smoesjes: Het is zo makkelijk om niet te schrijven en smoesjes te verzinnen waarom je nu niet kunt schrijven. Bij ieder manuscript doet zich een bepaald patroon voor, in het begin ben ik helemaal enthousiast, maar meestal na zo’n 25.000 woorden begin ik toch te twijfelen aan mijn verhaal en heb ik geen zin meer. Dat is de fase dat ik vaak smoesjes bedenk om maar niet te schrijven. Maar het is echt een fase waar je doorheen moet. Dus ben jij nu ook een boek aan het schrijven en loop je (halverwege) vast? Probeer gewoon verder te schrijven, ook al weet je niet zeker of je deze woorden houdt, het is echt een muur waar je doorheen moet!
 • Wees bereid om dingen op te geven voor het schrijven: Ik heb 1001 hobby’s, maar schrijven is echt mijn lust en mijn leven. Soms betekent dat ik tijd voor die hobby’s moet opgeven om te schrijven.
 • Doe iets anders tijdens de weekenden: Tja, dit advies van Nora Roberts zou ik graag opvolgen. Op zondag lukt dat ook wel, maar op zaterdag niet. Ik werk drie dagen per week voor het LCJ en die dagen kan ik ook niet schrijven (alleen ’s avonds), dus dan wil ik graag de overige dagen wel tijd kunnen besteden aan mijn schrijfwerk. Maar ik zou het heerlijk vinden om doordeweeks alleen te schrijven zodat ik in het weekend tijd heb voor m’n andere hobby’s.
 • Denk altijd aan schrijven: Deze tip volg ik wel op, ik denk bijna altijd aan schrijven of hoe ik iets in een verhaal kan gebruiken. Iedere blogpost die ik lees of YouTube video die ik bekijk heeft wel iets van een verhaal in zich dat ik graag toepas in mijn boeken. En als jij meer wilt doen met schrijven zou je dat ook moeten doen 😉
 • Er is geen magische formule: Nora Roberts heeft het hier over de drie D’s, maar als je die termen in het Nederlands vertaalt krijg je geen drie D’s. Het gaat om Discipline, Drive en Desire (verlangen). En inderaad, deze drie woorden omschrijven het leven van een schrijver het meest.
 • Houd van wat je doet. En dat lijkt me het allerbeste advies. Want waarom zou je je best doen om veel te schrijven (één boek per twee weken) als je het eigenlijk niet leuk vindt?

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Mocht je vaker bewerkingen op adviezen van beroemde (Engelstalige) schrijvers willen en mijn persoonlijke ervaring, laat het me weten in een reactie, dan ga ik kijken wat ik kan doen.

Welke tip neem jij mee?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. De laatste! ik ben woensdag weer verder gegaan met het verhaal waar ik mee vastliep en het is goed gegaan! Ik heb weer 3 bladzijdes getypt en dat is oké want ik wil 1 bladzijde per dag……. Maar goed, dit zijn echt handige tips en ik ga ze zeker onthouden! ik ga ook meer deadlines stellen voor mezelf, denk ik!

  1. Super! Ik hoop dat ik met deze tips je mailtje ook een beetje heb kunnen beantwoorden. Zoals ik ook aan Leonoor schreef heb ik heel weinig tijd om mails te beantwoorden momenteel, maar ik hoop dat je wat aan deze schrijftips hebt. Goed om te horen dat je in ieder geval weer verder bent gegaan!

  1. Top! Ik hoop dat ik hiermee ook een beetje je mailtje heb beantwoord (want daar had ik echt geen tijd voor de afgelopen tijd :-/) Ik ben van plan om vaker zulke lijstjes te delen, dus hopelijk kan je dan ook verder met je schrijfwerk!

 2. Leuke tips en ja… zo’n lijstje mag je meer posten, natuurlijk met je eigen ervaringen. Het geeft een goed inzicht in de problemen waar we allemaal mee zitten. De belangrijkste tips voor mij zijn focusseren en disipline.

  1. Mooi! Ik ga kijken hoe ik dit in mijn blogcontentschema een vast plekje kan geven. Focus en discipline zijn ook wel de dingen waar ik het meest mee worstel, maar ik merk gelukkig wel groei de afgelopen maanden.

 3. Mooie blog, heel leuk om te lezen. In twee weken een boek schrijven klinkt als NaNoWriMo in een halve maand. 😉 Pittig, maar wel een leuke uitdaging, zeker met de tips die je deelt. Als je er vol voor gaat is het best haalbaar.

  1. Ja, zo had ik er eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht. Ik denk dat het wel haalbaar is, als ik er niet te veel naast heb (zoals 365 boeken proberen te lezen in een jaar). Maar er inderdaad vol voor gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: