Schrijfpraat #63 De 7 noodzakelijke gewoonten van succesvolle schrijvers

Yep, de titel van dit blogbericht is gebaseerd op het boek van Stephen Covey (de 7 eigenschappen van effectief leiderschap). Ik herinner me dat ik het boek officieel hoorde te lezen tijdens de lerarenopleiding, maar destijds was ik nog helemaal niet zo met persoonlijke ontwikkeling bezig. Ik was al lang blij als ik genoeg energie had om de dag door te komen. Inmiddels is dat anders, maar ik heb nog steeds het boek van Covey niet gelezen. Gelukkkig wel een heleboel andere boeken en daar heb ik het een en ander van opgestoken en in praktijk gebracht, wat me bracht bij onderstaand lijstje. Zeven gewoonten van succesvolle schrijvers.

Het zal je misschien verbazen dat maar weinig op dit lijstje daadwerkelijk over schrijven gaat. En toch zijn deze gewoonten onmisbaar voor een schrijver, dat kan ik je niet genoeg op het hart drukken.

 • Je zorgt voor voldoende (nacht)rust. Slaap is superbelangrijk voor je gezondheid. En misschien denk je: maar ik heb aan zes uur slapen echt genoeg, ik kan dat hebben. Er is maar een héél klein percentage van de wereldbevolking voor wie dat geldt. De kans dat jij dat ook hebt is kleiner dan de kans dat je deze maand de Staatsloterij wint. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede nachtrust is voor je creativiteit. Zorg er dus voor dat je iedere nacht de kans krijgt om zeven tot acht (maar het liefst acht!) uur te slapen, dat komt je schrijfwerk zeker ten goede!
 • Je krijgt voldoende beweging! Zo’n advies wat ik altijd een beetje knikkend aan hoorde en weinig mee deed. Afgezien dan van de rondjes die ik dagelijks met m’n vader wandel. Erg goed natuurlijk, maar mijn vader loopt niet zo snel. Sinds een maand of drie doe ik met grote regelmaat Pilatesoefeningen. Ik probeer het iedere morgen 10 minuten te doen en minstens één keer per week een full body work-out van minstens 20 minuten. Het is een win-win situatie, want er zijn diverse Pilates work-outs voor nekpijn, boven- en onderugpijn. Probleemgebieden als ik weer eens te lang door heb zitten schrijven, voorovergebogen over m’n toetsenbord. Brengt me bij punt drie.
 • Je hebt een ergonomische werkomgeving. Ik was hier vroeger ook een beetje lacherig over, maar heb gemerkt hoe belangrijk het is om een goede werkplek voor jezelf te creëren, zeker als je uren achter elkaar door moet typen. Het enige wat ik nog mis is een gesplitst toetsenbord (maar staat wel op m’n verlanglijstje) en een hoog/laag bureau. Dat laatste wil ik pas aanschaffen als ik de werkkamer in m’n eigen huis ga inrichten. Voor nu werken de bureauverhogers prima. Ik zie op Instagram met regelmaat auteurs die uren en uren in dezelfde houding op de bank zitten, gebogen over hun laptop. Wat is jullie geheim? Waarom krijgen jullie geen RSI? Dat vraag ik me dan af, maar misschien ben ik wel gewoon een heel breekbaar typje, kan natuurlijk ook.
 • Je eet, drinkt en leeft gezond. Het beeld dat schrijvers alcoholverslaafd moeten zijn om enig werk te produceren is versterkt door wat we weten van F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemmingway. Nog niet zo lang geleden luisterde ik het boek Over leven en schrijven, de autobiografie van Stephen King. Hij vertelde dat hij een tijdlang alcoholverslaafd (en meer) is geweest en dat zijn vrouw op een gegeven moment heeft ingegrepen. Hij was bang niets meer te kunnen produceren als hij nuchter was, maar zijn vrouw gaf hem de keuze: of alcohol, of je gezin. Eenmaal ontnuchterd merkte hij dat het je écht geen verslaving nodig hebt om te kunnen schrijven. Nu dat gerucht uit de wereld is, wil ik graag aandacht vragen voor een gezonde levensstijl. Matig je koffiegebruik (geloof me: niet nodig bij het schrijven), probeer veel water te drinken en eet gezond. Voed je lichaam met voedingsstoffen, vul het niet met troep. Gezond leven heeft natuurlijk alles te maken met de eerste twee puntjes die ik al noemde.
 • Je leest veel. Ik heb het al vaker op mijn blog gedeeld. Als je wilt schrijven moet je veel lezen. Punt. En een van de meest succesvolle schrijvers uit de geschiedenis deelt die mening met mij. Wat is dan veel? Pfoeh. 365 boeken in een jaar is wel heftig en zou ik niemand aanraden, maar ik vind eigenlijk dat je minimaal een boek per week moet lezen, als je boeken wilt schrijven. Zo, dat heb ik ook gezegd. Ben er normaal altijd erg voorzichtig in omdat ik niemand voor het hoofd wil stoten, maar zo denk ik er dus over. Tips hoe je meer kunt lezen? Check deze link.
 • Je houdt je oren en ogen goed open. Een succesvolle schrijver is zich altijd bewust van zijn of haar omgeving. De inspiratie ligt overal voor het oprapen. Lang geleden hoorde ik een gesprek in de trein. De drie jongens staarden uit hert raam, het regende en ze zagen er tegenop om door de regen te fietsen, tot één van hen zei: ‘Maar echte mannen fietsen door de regen en wij zijn echte mannen.’ Dat zinnetje sloeg ik op en gebruikte ik in een scène in Lijmen. Ik had net het voorstel gehad voor de cover en wilde ergens verwerken dat Tim een bril had en een regenbui leek me toepasselijk. Nikki verklaart hem voor gek dat hij door de regen fietst, maar … echte mannen fietsen door de regen.
 • En tot slot… je schrijft. Het blijft niet slechts bij dromen, of roepen: ‘ik ga een boek schrijven.’ Nee, je schrijft daadwerkelijk. Al is het een uur per week, je besteedt tijd en energie aan schrijfwerk. En op een dag … schrijf je je boek af.

Aan welke gewoonte ga jij werken de komende tijd?

Liefs,

Mirjam

3 Reacties

 1. Leuk lijstje. Bij de werkomgeving zou ik nog “inspirerend” willen toevoegen. Een plek waar je graag werkt. Voor de een is de een kamer voor de ander een café. En verder nog tijd creëren. Schrijven ook prioriTIJD geven. Dat laatste is mijn punt. De ergonomie is er al. Succes!

  1. Ik ben het met je eens en oneens tegelijk, haha. Enerzijds vind ik een inspirerende werkomgeving wel belangrijk, maar het is ook een stukje wat je er zelf van maakt. ‘Vroeger’ kon ik echt overal schrijven, op school tijdens lessen, in de trein etc. Niet allemaal even ergonomisch, maar het kon wel omdat ik mezelf ertoe dwong. Ik denk dat sommige schrijvers (inclusief ikzelf) wellicht teveel waarde hechten aan de plek waar ze schrijven. Het kan dan ook als excuus worden gebruikt, snap je? Zo van: mijn werkomgeving is niet inspirerend genoeg, dus ik doe vandaag niks. En dat vind ik een kwalijke zaak 😉 Heel veel succes met schrijven de juiste prioriTIJD geven 😉

 2. Helemaal mee eens. Het mag natuurlijk geen excuus zin. En verder denk ik dat bepaalde facetten van het schrijven (herschrijven of scenes bedenken) ook verschillende eisen aan de werkomgeving stellen. Inspiratie opdoen is voor herschrijven niet zo belangrijk. Dat vraagt meer concentratie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: