Schrijfpraat #66 Heeft een schrijver vakantie?

Vorige week vertelde ik je over schrijven en hobby’s. Terwijl ik bezig was met het blogbericht en schreef over de vraag: ‘Wanneer is het genoeg?’, kwam er een nieuwe vraag in me op: ‘Maar hoe zit het nu eigenlijk met vakanties? Heeft een schrijver wel vakantie? Hoe pak ik dat zelf aan?

Wat is vakantie?
Om de vraag goed te beantwoorden moet je eigenlijk eerst een definitie van vakantie geven? Want wat is vakantie? Van Dale geeft drie definities, waarvan er eentje niet relevant is voor mij – ik werk immers niet meer in het onderwijs. Maar goed, de andere twee zijn als het volgt: 1) Jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden en 2) Reis naar en verblijf elders voor plezier.

Tja, jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden, dan kom je weer op hetzelfde punt als wat ik schreef in m’n blog over hobby’s. Wanneer is het genoeg en geef ik mezelf vakantie? Hoeveel vrije tijd ken ik mezelf toe? Als we het over punt 2 hebben, dat gaat vaak wel goed. Reis naar en verblijf elders voor plezier. Schrijven geeft ook plezier, dus die twee worden dan geregeld gecombineerd.

Hoofd uitschakelen
Omdat een deel van het schrijfwerk zich in mijn hoofd afspeelt, zal ik er nooit helemaal afstand van kunnen doen. Mijn meest geniale schrijfideeën (zoals het idee voor de Samen! serie) kreeg ik toen ik voor m’n plezier elders verbleef, aka op vakantie was. Maar als helemaal niets met werk doen de definitie van vakantie is, heeft een schrijver inderdaad nooit vakantie.

Echt vakantie
Om eerlijk te zijn neem ik niet zo vaak écht vakantie. Dat komt denk ik door mijn zomers in Engeland, daar werkte ik als au pair en schreef ondertussen boeken. Misschien dat ik gewoon niet zo goed (meer) weet hoe je vakantie moet vieren. De laatste keer dat ik er écht tussenuit was en bijna niets geschreven heb was in augustus 2020, toen waren we met de hele familie op vakantie in Limburg (klik hier om een dagverslag daarvan te lezen). Wat schrijfwerk betreft had ik met mezelf afgesproken dat niets moest, maar alles mocht. Ik denk dat ik niet dichterbij vakantie kan komen dan dat.

Update: Toevallig ben ik afgelopen weekend óók weggeweest. Mijn broer en schoonzus waren op vakantie in Sauerland en J. en ik gingen hen opzoeken. Dat was heerlijk, ik had een klein notitieboekje meegenomen ‘voor het geval dat’. En wat denk je? We zitten in de kabinebaan omhoog om een geweldige wandeling te maken, krijg ik een fantastisch idee. Tijdens de wandeling hebben we meerdere keren even lekker gezeten en dan pakte ik m’n notitieboekje erbij. Fantastisch was dat!

(Bijna) fulltime schrijver
Ik denk dat het verschil wel zit in het feit dat ik nu (bijna) fulltime schrijf en niet veel uren werkzaam ben in loondienst. Voorgaande jaren moest ik het wat schrijfwerk betreft echt hebben van mijn vakanties. Ik had één schrijfdag in de week en die kon ik -helaas- niet altijd goed inzetten. Inmiddels is vrijwel elke dag een schrijfdag en dat maakt het (hopelijk) makkelijker om er een tijdje afstand van te doen. In september hoop ik écht op vakantie te gaan. Ik twijfel nog over het meenemen van m’n laptop. Ik ben bang dat ik spijt krijg als ik het niet doe, maar aan de andere kant is het ook een mooie gelegenheid om mezelf de kans te geven nieuwe ideeën op te doen en die ouderwets op papier te schrijven, dus dat ik net als naar Duitsland alleen een notitieboekje meeneem. Ik denk er nog even over na.

Wat denk jij, heeft een schrijver weleens vakantie?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Haha, leuk om te lezen, was ik al langer benieuwd naar (; Ik denk dat schrijvers (zoals jij), altijd wel ideeën krijgen voor hun boek of een nieuw boek. Ik denk niet dat je helemaal weg kan zijn van het schrijven zeg maar…. Maar een echte schrijver zou dat misschien niet eens willen😉

  2. Ja en nee, een schrijver op vakantie heet: niets moeten doen. Maar creativiteit heeft geen aan- en uitschakelaar, dus dat gaat gewoon door. Dus een notitieboekje is plicht. Maar of je “verplichte” dingen zoals herschrijven of blogs dan moet doen, lijkt me niet. En fijn dat je een leuk weekend in de natuur hebt gehad.

    1. Inderdaad, creativiteit gaat gewoon door. Ik merk dat vakanties echt goed zijn voor nieuwe ideeën, waarschijnlijk omdat je uit je normale omgeving bent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: