Schrijfpraat #88 De reis van de Samen! serie (tot nu toe)

Vorige week verscheen Help! Hoe hou ik het vol?!, alweer het vijfde deel in de Samen!-serie (daar hoop ik maandag nog wat meer over te vertellen). Het bracht me op het idee om een bericht te schrijven met de reis van de Samen! serie tot nu toe. Want dat begon al in 2018…

Het eerste idee – 2018
Als je me al langer volgt ken je dit verhaal misschien al wel, maar omdat ik nog regelmatig de vraag krijg hoe ik op het idee voor deze serie kwam, ga ik het verhaal toch nog een keer vertellen. September 2018 was ik met een vriendin op Madeira. Ik was in die tijd ‘werkeloos’, maar had flink gespaard om een tijdje van schrijfwerk alleen te kunnen leven. Al langere tijd was ik op zoek naar iets waardoor het schrijven meer op zou leveren en ik was er inmiddels achter dat het schrijven van een serie echt kan helpen. Ik wilde ook een serie schrijven, maar waarover?

Destijds had ik weer eens De Duiventil herlezen en ik ergerde me aan de latere delen, waarin de ene inconsistentie zich na de andere opstapelde. Dat kon toch ook anders? Ook las ik de Chicory Inn serie van Deborah Raney, waar in elk deel een andere broer/zus centraal staat. Een serie over een familie schrijven, dat leek mij wel wat, maar het moest wel iets unieks zijn. Tijdens een wandeling langs de boulevard viel het gouden idee mij in: een samengesteld gezin. Nog geen twee weken later (tijdens een overleg over wat later Time-out werd) pitchte ik het idee bij Froukje, in eerste instantie wilde ik het verhaal laten beginnen bij het moment dat de gezinnen al in één huis wonen. Dus eigenlijk bij Help! Herrie in huis, maar Froukje opperde om te beginnen bij het begin. En dat was goud!

In november 2018 besloot ik om tijdens NaNoWriMo de eerste versie te schrijven. Ik rondde het af in december, toen telde het verhaal zo’n 60.000 woorden. De werktitel was trouwens Samen, zonder uitroepteken 😉

Blijven schrijven – 2019
Kort na de afronding van de eerste versie besefte ik al dat het einde niet goed genoeg was, het moest anders. Dus schrapte ik 5 of 6 hoofdstukken en maakte in totaal 11 nieuwe hoofdstukken. Nu telde het verhaal ineens 75.000 woorden (ongeveer). In juni 2019 stuurde ik het verhaal op naar De Banier, maar het duurde een hele tijd voordat ik een reactie kreeg. Ondanks dat besloot ik in november 2019 deel 2 vast te gaan schrijven.

Help! Mam is verliefd – 2020
Het tweede deel rondde ik af in januari 2020, vlak voor corona onze hele samenleving platlegde. Gelukkig was er ook goed nieuws: in mei 2020 kreeg ik te horen dat De Banier deel 1 wilde uitgeven, in het najaar al. We vonden een titel, Help! Mam is verliefd en de serie-titel werd Samen! – heel belangrijk, mét uitroepteken. Op 28 augustus kwam het boek uit.

Het schrijven van het derde deel was een heuse bevalling. Ik begon er in november 2020 aan, maar ik kreeg zelf corona. Daar ben ik flink ziek van geweest, maar ik rondde uiteindelijk het derde deel af op 31 december 2020. Wat ik zelf erg lastig vond was het onbekende effect van corona op onze samenleving en of ik het in de boeken moest verwerken. Ik kreeg al snel van lezers te horen dat ze het liever niet in een boek lazen.

Yes! Papa gaat trouwen – 2021
Omdat ik het tweede deel al geschreven had in 2019, kon het in het voorjaar van 2021 al verschijnen. Sindsdien is er elk jaar in het voorjaar een boek in de Samen! serie verschenen. In 2021 herschreef ik ook het derde deel, dat was een behoorlijk klus en er moest echt veel aan veranderd worden. Maar uiteindelijk lukte het.

In november 2021 deed ik weer mee aan NaNoWriMo en schreef het vierde deel in de reeks. Volgens mij heb ik het nog wel voor het einde van het jaar afgekregen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal zeker meer weet.

Help! Herrie in huis – 2022
Ik blijf me erover verbazen hoe snel de tijd gaat. Het voelt veel minder lang geleden dat Help! Herrie in huis verscheen. Jaap zei pas nog tegen mij: ‘maar die is toch vorig jaar uitgekomen?’ Hij kon zich nog heel goed herinneren dat het boek uitkwam. Maar in het voorjaar van 2022 kwam het derde deel in de reeks uit. Corona was nog niet helemaal verdwenen, dus er kon geen boekpresentatie komen, helaas.

Tijdens de zomer van 2022 herschreef ik het vierde deel in de reeks, ook daar moest flink wat aan herschreven worden. Bij het schrijven van het vijfde deel pakte ik het iets anders aan. Ik stuurde de hoofdstukindeling vooraf naar Froukje, bepaalde problemen in de verhaallijn kon ze vooraf al beoordelen en tips geven hoe het beter kon. Dat heeft me echt geholpen tijdens het schrijven van deel 5, wat ik in november en december 2022 deed.

Wow! Ons huis is vol – 2023
De verschijning van Wow! Ons huis is vol zal in ieders geheugen gegrift staan – het was niet alleen mijn tiende boek dat uitkwam, ook Jaap ging op zijn knieën en vroeg me ten huwelijk (‘Wil je met me trouwen en een huis vol herrie maken’ – in stijl van de boektitels). Door de bruiloft en alles wat erbij kwam kijken, kwam ik in 2023 alleen maar toe aan het herschrijven van het vijfde deel. Ik heb ook al die tijd getwijfeld of ik nog een zesde deel wilde schrijven…

Help! Hoe hou ik het vol?! – 2024
En ja, daar is-ie, het vijfde deel in de serie. Hij verscheen op zaterdag 13 april (toen kreeg ik ‘m tenminste officieel in handen) en trouwe volgers van mijn blog + Instagram zullen weten dat ik op dit moment ook werk aan het zesde deel van de serie. Want ja, er komt een zesde deel. Ik heb het er met Froukje over gehad en haar idee was ook om het nog even door te laten gaan. De serie is nu echt op een hoogtepunt, fans kijken uit naar een volgend deel en er valt op zich nog genoeg te schrijven over het leven van familie Van den Heuvel-Hofman. Froukje opperde ook verschillende ideeën, dus ik heb goeie hoop dat er ook nog wel een zevende deel kan komen.

Bedankt
De populariteit van deze serie blijft me verwonderen, dat had ik in september 2018 misschien wel gehoopt, maar nooit kunnen denken. Ik vind het heerlijk om te horen dat zoveel meiden (maar ook jongens en volwassenen) genieten van de reeks en alleen dat al is voor mij reden om inderdaad nog deel zes en hopelijk ook deel zeven te schrijven. Iedereen die de serie op welke manier dan ook steunt (kopen, lenen of aanraden) wil ik heel hartelijk bedanken, zonder jullie zou ik het niet volgehouden hebben!

Welk deel is (tot nu toe) jouw favoriet in de Samen! serie?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

11 Comments

 1. Ah yes ik was zo blij dat deel 5 op mn mat lag! Ik denk dat ik tot nu toe deel 4 het leukste vind, want daar komt alles samen ofzo????

 2. Ik heb deel 5 nog niet gelezen: daar komt vast verandering in binnenkort 🙂 ben heel benieuwd! Ik vond deel 4 echt heel erg leuk!

  1. Ja, zou leuk zijn. Het duurt denk ik alleen nog wel even voordat het boek op Kobo plus komt, ik heb geen idee hoe lang dat duurt deze keer.

 3. Oooh wat leuk om dit te lezen! Ik denk dat tot nu toe deel 3 mn lievelings is, want daar lees je voor het eerst hoe ze met zn allen in een huis leven en daardoor vind ik het echt een heel gezellig deel!

  1. Ja, dat is ook zeker een heel gezellig deel. Ik vind het zo leuk om te horen dat het voor iedereen weer verschillend is, maar ook wel dat de meeste mensen alle delen (gelukkig) erg leuk vinden!

 4. Zoooo leuk! Ik vind het achteraf superjammer dat ik niet vanaf het begin van de serie ze aangeschaft heb, dat had ik echt moeten doen. Nu ik ze (behalve deel 5) allemaal al gelezen heb, koop ik ze liever niet meer zelf, maar daardoor heb ik wel besloten dat met friends forever wel te doen! Daarover gesproken: staat dat plan er nog steeds? Ik hoor er niets meer over, maar ben benieuwd!! Heb erg veel zin om deel 5 ergens te lenen en te lezen<3

  1. Ja, dat snap ik wel. Je zou ze misschien proberen tweedehands te kunnen krijgen, want er komt sowieso nog een deel en waarschijnlijk zelfs twee (dus in totaal 7 delen). Over Friends 4-ever heb ik helaas nog geen nieuws. Doordat ik vorig jaar weinig heb kunnen schrijven, schuift alles een beetje op en ik moet nu echt prioriteiten kiezen. Helaas staat Friends 4-ever wat lager dan andere projecten, dus het kan zo nog een jaar of twee duren. Ik vind het zelf ook jammer, maar voor nu krijgen andere projecten die al langer op de lijst staan voorrang 🙁

 5. Ik vind yes papa gaat trouwen het leukst. Ik heb deel 5 nog niet gelezen want hij staat nog niet in de bibliotheek app. Weet jij , mirjam, wanneer hij in de app komt?? Deel 4 stond er pas 4 wegen geleden op trouwens

  1. Leuk dat Yes! Papa gaat trouwen jouw favoriet is. Helaas heb ik geen idee wanneer het nieuwe boek in de app van de bibliotheek komt, De Banier regelt de verspreiding van de boeken. Het kan (helaas) best een tijd duren, denk ik.

 6. ik vind ze allemaal echt superleuk! ik heb pas deel 5 gelezen, echt heel leukkk. ik denk dat deel4 mijn favoriet iss

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.