Schrijflogboek #13 December 2018

Ongelooflijk hoe snel het afgelopen jaar is gegaan. Ik weet nog dat ik bij het schrijven van mijn allereerste logboek dacht: ‘Wat zou het leuk zijn als ik er al een aantal had…’ en: ‘als we een jaar verder zijn, kan ik de logboeken met elkaar vergelijken.’ Nou, nu is het al zo ver. Nieuwsgierig naar mijn schrijfuren van december?

Zoals al sinds dat eerste berichtje volgt er eerst een overzicht van de verschillende projecten en hoeveel ik eraan gewerkt heb en dan laat ik weten hoeveel ik in totaal geschreven heb. Het enige verschil met toen is dat ik tussen die twee zaken in nu ook nog een aantal hoogtepunten noem.

‘Roos’ – 110 minuten
Al bijna een jaar denk ik erover om een boek te schrijven over Roos, het zusje van Lynn uit Chaos (en het vervolg daarop). Omdat ik de afgelopen maand een aantal projecten afrondde, ben ik de afgelopen maand de verhaallijn van dit verhaal gaan uitwerken. Het voelt een beetje gek om me hier al mee bezig te houden, omdat het boek waarschijnlijk pas eind 2020 zal verschijnen (als het er een wordt), maar met een nieuw verhaal kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Vervolg Chaos – 135 minuten
Een van de redenen dat ik aan het verhaal van Roos ben begonnen is omdat ik het schrijven van dit verhaal had afgerond. De afgelopen maand hebben mijn proeflezers het manuscript gelezen en ik heb al feedback van hen mogen ontvangen. Deze maand ga ik maar hard aan de slag met het herschrijven, waarschijnlijk kan hij dan in februari naar mijn redacteur toe.

LOI cursus – 230 minuten
Yay! Op 31 december 2018 rondde ik deze cursus af. Op moment van schrijven moet de laatste opdracht nog wel nagekeken worden, maar ik verwacht niet echt problemen. Binnenkort hoop ik een review over deze cursus te plaatsen.
Update: Mijn laatste opdracht werd niet goedgekeurd. Ik baal hier nog steeds een beetje van en weet niet goed wat ik nu ga doen. Voorlopig laat ik het even zoals het is, ik heb nog tijd genoeg om hier een besluit over te nemen.

Writing prompts – 240 minuten
Ook hier besteedde ik de afgelopen maand weer wat tijd aan. Het gaf genoeg inspiratie voor scenes in nieuwe verhalen, of zorgde ervoor dat ik zin kreeg om te schrijven aan deze verhalen. Het komende jaar blijf ik zeker dagelijkse writing prompts doen.

Gastlessen – 490 minuten
Zoals je in mijn hoogtepunten lijstje kon lezen heb ik afgelopen maand een aantal gastlessen mogen geven op het Van Lodenstein college in Amersfoort. Het was erg leuk om deze voor te bereiden en ook te geven, iets wat ik zeker vaker zou willen doen.

Kindle – 515 minuten
In de brief aan mezelf die afgelopen dinsdag online kwam, schreef ik er al over: ik moet echt een Kindle verhaal af schrijven, online gooien en zien wat er gebeurd. Nou… stap 1 heb ik al gedaan: een verhaal af schrijven. Deze maand hoop ik hem te editen en ik wil hem graag uiterlijk april 2019 publiceren. Ik houd je op de hoogte!

Samen – 595 minuten
Ook het schrijven van dit manuscript heb ik in december afgerond. Al bedacht ik me pas dat er misschien nog een paar hoofdstukken bij komen, zodat het boek iets meer tijd in beslag neemt, maar ik moet even kijken of dat mooi wordt.

Blogcontent – 720 minuten
In december moesten veel berichten geschreven worden. Onder andere een aantal terugblik berichten, die ik niet al te ver vooruit kon schrijven. Ook schreef ik alle berichten voor januari en maakte ik een contentkalender voor de eerste helft van 2019. Er zijn nog een paar dagen die ingevuld moeten worden :-).

Bergen van chaos – 840 minuten
Zoals ik eind vorige maand al schreef begon deze maand het schrijfwerk echt. De eerste vier hoofdstukken zijn al geschreven en ik hoop deze maand weer vrolijk verder te gaan. Nu doe ik vooral het schrijfwerk en mijn broer levert commentaar (en tekent kaartjes, schildert de omgeving en verzint van alles voor het verhaal). In februari hoop ik in wat meer detail te vertellen hoe het duo-schrijven eraan toe gaat.

Overig – 705 minuten
Je zou je haast afvragen of ik een aantal zaken die onder overig vallen niet hun eigen categorie had kunnen geven. Nou… de meeste dingen die eronder vallen waren behoorlijk eenmalig, zoals de Powervrouw challenge die ik volgde. Daarnaast heb ik mijn schrijfkamer eens goed opgeruimd, ik heb nu een superleuke organisatie (al zeg ik het zelf) van m’n manuscripten en werk in uitvoering.

Hoogtepunten:

  • 8 december: Kerstverhaal in het winterdoeboek van het Reformatorisch Dagblad
  • 18 december: Gastlessen gegeven én jurylid bij de voorleeswedstrijd op het VLC geweest.
  • 25 december: 12.000 pageviews (jaardoel).
  • 25 & 26 december: Kerstverhaal voorgelezen op de Reformatorische Omroep
  • 31 december: LOI cursus afgerond 🙂

Totaal + vooruitblik
Helaas heb ik in december geen record verbroken, maar dat zag ik al een beetje aankomen. In de week voor Kerst werd mijn moeder ziek en moest ik wat meer in huis doen. Zelf was ik ook niet helemaal fit en daarom heb ik de week van Kerst min of meer vakantie genomen. Ik wilde wel heel graag schrijven, maar omdat er iedere keer weinig tijd was besloot ik om gewoon een paar dagen vrij te nemen. Ondanks dat heb ik in december toch 4470 minuten geschreven, wat neerkomt op 74 uur en 30 minuten. Heel wat meer dan in december 2017 (26 uur en 45 minuten). Ik vind het supergaaf om te zien dat er zoveel tijd bij is gekomen en dat ik echt gegroeid ben in het schrijven. Ook voor 2019 heb ik superveel leuke, spannende en mooie projecten waar ik aan wil gaan werken. In januari wil ik me vooral richten op het herschrijven van het vervolg op Chaos en het verhaal voor Kindle. Daarnaast wil ik een begin maken met het verhaal van Roos en eventueel die extra hoofdstukken aan de serie schrijven. Daarnaast wil ik iedere week een hoofdstuk schrijven voor het fantasy/adventure project. Iedere maand krijg ik zelf altijd ontzettend veel zin in schrijven als ik het bericht over het logboek deel, maar deze maand nog een beetje extra 🙂

Omdat ik het hele jaar 2018 heb bijgehouden hoeveel ik geschreven heb, kan ik nu ook het totaal aantal uren met jullie delen. In 2018 schreef ik in totaal…

*tromgeroffel*
*Nog meer tromgeroffel*

35.730 minuten
oftewel,
595 uur en 30 minuten

Hoe productief was december voor jou? En het jaar 2018?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Wat heb je heerlijk veel geschreven in 2018! Voor mij was november (door de NaNoWriMo) de meest productieve maand, december weer iets minder, maar ik mag niet klagen. Ook al weet ik niet hoeveel uur ik in totaal het afgelopen jaar precies geschreven heb, ik ben toch tevreden. 🙂

    1. Tof dat je in november het meest geschreven hebt (dit was bij mij trouwens ook het geval). En tja … die uren zijn ook maar een schatting, het gaat er uiteindelijk ook om hoe productief je bent en dat zit niet direct in het aantal uren. Heel veel schrijfplezier het komende jaar 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.