Schrijfproces #4 Vrije val fase 1

Wie schrijft weet hoeveel werk er gaat zitten in het schrijven van een boek. In mijn berichtjes over het schrijfproces laat ik je zien hoe het er bij mij aan toe gaat. Ik heb dit ook voor Chaos gedaan en vond het destijds erg leuk om te delen. Daarom ga ik je nu ook in drie berichten vertellen over het schrijfproces van mijn nieuwste boek!

Fase 1 begon in augustus 2017 en liep door tot eind november van hetzelfde jaar.

In augustus las ik een nieuwsartikel wat ging over sexting onder christelijke/reformatorische jongeren. Ik was geschokt over de percentages en helemaal toen ik me realiseerde dat dit jongeren waren van dezelfde leeftijd aan wie ik les gaf. Langzaam begon zich een verhaal te vormen in mijn hoofd, maar ik durfde het eerst niet aan. Het was (en is) een heftig onderwerp om over te schrijven, helemaal omdat er in de reformatorische kringen zo’n taboe op rust. Hoe zou ik dat ooit goed op papier krijgen?

Het verhaal liet me echter niet los en ik begon er zelfs personages aan te koppelen. In mijn hoofd heb ik ontzettend veel personages rondlopen en zo af en toe komen er geschikte naar boven drijven. Na al mijn aarzelingen heb ik besloten om tóch maar alle ideeën op te schrijven en te zien wat ervan zou komen. Ik deed veel research, ook naar de juridische gevolgen van chantage, aanranding en sexting. Naast het herzien van Chaos (voordat ik het naar de uitgever zou sturen) stond september in het teken van research. In oktober diepte ik de personages uit en plande ik het verhaal. Door alle informatie die ik had opgeschreven ging het heel erg soepel en eind oktober had ik de hoofdstukindeling klaar staan.

Het verhaal had een tijdje gesudderd, maar moest er écht uit, dus besloot ik mij aan te melden voor de National Novel Writing Month. In slechts een maand tijd schreef ik de eerste versie van Vrije val. Ik was zelf ontzettend enthousiast over het verhaal, vond het mooier dan de andere boeken die ik had geschreven. Ik besefte echter ook wel dat deze eerste versie nog niet goed genoeg zou zijn, dus printte ik het manuscript en legde het voor ongeveer een maand weg. In de tussentijd kon ik werken aan het herzien van Chaos, en wat afstand nemen van het verhaal voor ik aan fase 2 begon. Hier hoop ik je over twee weken wat meer over te vertellen!

Hopelijk vind je het leuk om zo meer te lezen over het ontstaan van mijn vierde boek! Heb jij Vrije val al gelezen?

Liefs,

Mirja

3 Reacties

  1. Wat leuk Mirjam om te lezen hoe Vrije val ontstaan is! Een heftig onderwerp inderdaad, wat goed dat je het toch aandurfde om er over te gaan schrijven. Ik kijk uit naar verder te lezen over fase twee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: