Schrijftip #12 Vijf redenen om mee te doen aan NaNoWriMo

De National Novel Writing Month: het schrijfevenement van het jaar. Als tweevoudig NaNoWriMo winnaar kan ik je deze schrijfmaand van harte aanbevelen. Mochten de woorden “tweevoudig” en “winnaar” je nog niet overtuigd hebben, lees dan snel deze post met 5 redenen waarom iedere schrijver mee moet doen aan NaNoWriMo!

Toen ik een jaar of achttien was hoorde ik voor het eerst van het bestaan van NaNoWriMo. Het was in de tijd dat ik niet zeker wist of schrijven wel voor mij weggelegd was, dus ik deed er niet zoveel mee. Een paar jaar later zwichtte ik toch voor de verleiding van de schrijfmaand en nu doe ik voor het derde jaar op rij mee. De voordelen hiervan deel ik graag met je.

  1. Allereerst is NaNoWriMo, net als dagelijkse writing prompts een goede oefening in het schrijven. Iedere dag schrijf je 1667 woorden aan je verhaal en zo heb je iedere dag een goede oefening. Men zegt dat je ergens 10.000 uur in moet investeren voordat je het beheerst, dus NaNoWriMo kan je hier best een stapje bij helpen.
  2. Een tweede die aansluit bij nummer 1 is dat je lekker in het verhaal zit. Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar het duurt bij mij altijd wel een woord of 200 voordat ik weer gewend ben aan het verhaal. Als ik iedere dag schrijf, wordt dit minder en hoef ik soms helemaal niet te wennen. Je kunt je deze periode echt focussen op een bepaald project en dit eventueel zelfs afronden.
  3. En dan nog eentje in de lijn van nummer 1 en 2: alles wat je schrijf kan herschreven worden. Die 50.000 woorden hoeven niet perfect te zijn, het is belangrijker dat je ze geschreven hebt. Want pas als je iets hebt geschreven, kan je gaan herschrijven. Eerder niet.
  4. Je schrijft niet alleen. Het leven van een schrijver kan soms eenzaam zijn. Je zit toch in je eigen hoofd, met je eigen verhalen en personages. Maar deze maand zijn er ontzettend veel andere mensen die ook hun verhaal schrijven. We zijn deze tijd echt een community!
  5. Als laatste een argument die ik zelf niet nodig heb, maar jij misschien wel: Met NaNoWriMo maak je de herfst leuk! Als je niet van regen, gekleurde blaadjes, warme truien etc. houd, heb je in ieder geval een schrijfmarathon om naar uit te kijken.

Natuurlijk heb ik mooi praten, nu ik het rustig aan doe. Ik heb immers tijd genoeg om te schrijven! Maar … vorig jaar deed ik ook mee aan NaNoWriMo, terwijl ik voor de klas stond én bezig was met afstuderen. Toen is het mij ook gelukt, dus dat wil ik je als bemoediging nog mee geven!

Nu heb je vast genoeg redenen om mee te doen, toch? Happy writing!

Liefs,

Mirjam

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: