Ik lees #5 Vijf lessen die ik leerde van het boek 365 dagen succesvol

Oorspronkelijk wilde ik dit boek reviewen, maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen om vijf lessen met jullie te delen die ik geleerd heb van het boek: 365 dagen succesvol, geschreven door David de Kock en Arjan Vergeer. Twee mannen wiens missie het is om van Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Lees je mee?

Eind 2017 kwam ik een oproep voor de masterclass van Arjan en David tegen: leven in overvloed. Op dat moment had ik zo’n tekort aan energie en positiviteit dat ik me heb aangemeld voor deze masterclass. Een van de beste beslissingen die ik ooit genomen heb. Omdat het voor mij financieel onmogelijk was om het jaarprogramma te volgen, schafte ik het gelijknamige boek 365 dagen succesvol aan. In het bericht vandaag vertel ik je over de lessen die ik leerde en hoe ik ze toepas in mijn leven.

 1. Ik vertrouw erop dat er genoeg is: Deze les leerde ik ook al van de masterclass en ik kreeg nog een herhaling in het boek. Overvloed is vertrouwen dat er meer dan genoeg is van wat je nodig hebt en dat in alles wordt voorzien. Deze gedachte vond ik mooi omdat het ook aansluit bij mijn christelijk geloof. In Mattheüs 6 zegt Jezus dat wij niet bezorgd hoeven te zijn voor de dag van morgen. God de Vader voorziet in de zaken die wij nodig hebben. Het afgelopen jaar ben ik er steeds meer achter gekomen hoe waar dit is, maar het is iets wat ik moet blijven leren.
 2. Buiten je comfortzone leer ik het meest: Misschien is het een open deur, maar het is wel waar. Juist door dingen te doen waar je bang voor bent, ontdek je mogelijkheden. Een tip van David en Arjan is dan ook om iets wat je ‘eng’ vind, ‘spannend’ te noemen. Bij mijn aantekeningen staat ook een lijstje met dingen die ik spannend vond en ik heb ze allemaal gedaan dit jaar. Het ene wat succesvoller dan het ander. Nu is het mijn voornemen om elk jaar vijf dingen op te schrijven die buiten mijn comfortzone zijn en mijn uiterste best doen om ze uit te voeren.
 3. Ik maak een grote missie en begin kleinJe missie is je richting en die vind je door te zoeken naar je passie, de behoefte van de maatschappij en jouw talent. Waar deze samenkomen, dat is jouw missie. Mijn missie heeft, natuurlijk, met schrijven te maken en ik heb dit in allerlei kleine doelen opgedeeld. Sommigen moet ik in een jaar behalen, maar voor anderen heb ik meer tijd.
 4. Ik ben al heel succesvol: Dit was echt een eye-opener voor mij, hoewel het misschien ook zo’n open deur is. Vaak kijk je te veel naar wat andere mensen hebben bereikt en dan kan je jezelf heel klein voelen. De kunst is om te kijken naar jezelf en te zien dat je al succesvol bent!
 5. Ik moet de moed hebben om mijn eigen leven te leiden en niet dat wat anderen van mij verwachten: Veel mensen geven op hun sterfbed aan dat ze te veel hun leven geleefd hebben zoals anderen dat van hen verwachten. Ik heb weinig zin om dit op mijn sterfbed te ontdekken, dus ik probeer me niet meer te laten leiden door opvattingen van andere mensen.

Natuurlijk leerde ik nog wel meer van dit boekje, maar dit zijn de belangrijkste lessen. Het heeft me zeker geholpen in het opkomen voor mijzelf en mijn dromen. Als ik het niet had gelezen, had ik waarschijnlijk ook niet de beslissing durven nemen om een tijd rust te nemen en te focussen op het schrijven.

Welke les neem jij mee?

Liefs,

Mirjam

 

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Hoi Mirjam,
  Zojuist heb ik je blog ontdekt. Leuk! Ik hou namelijk enorm van lezen.
  Klopt het dat ik me niet kan abonneren op je blog?
  Groetjes,
  Ariëtte

  1. Tof! Het fijne aan deze les/opdracht is ook dat het niet in één keer hoeft, iedere dag een klein stapje verder uit die comfort zone is ook goed 🙂 Heel veel succes ermee!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.