Zonder plot wordt het het lastig om een verhaal interessant te houden voor je lezers. Ze lezen over personages die random gebeurtenissen meemaken, maar die uiteindelijk geen steek verder komen. Er moet wel een lijn in het verhaal zitten en de gebeurtenissen moeten met dat plot te maken hebben. Maar hoe weet je nu of jouw verhaal een plot heeft?
Een doel
Je personages moeten een doel hebben. Alleen op die manier wordt het verhaal interessant. Zoals ik in de inleiding al schreef: als de gebeurtenissen zich alleen maar op een onlogische manier zich opstapelen en de personages niet veel verder komen, dan wordt het heel lastig om je lezers geboeid te houden.
Tegen fans van de Samen! serie, die het liefst hebben dat ik doorga tot deel 28 (om maar even iets te noemen) zeg ik weleens: ‘Er moet natuurlijk wel wat gebeuren in het verhaal.’ Er zullen fans zijn die tevreden zijn met een boek waarin de familie Van den Heuvel-Hofman alleen maar aan tafel zit te eten en met elkaar kletst, maar ik denk dat het op een gegeven moment gaat vervelen.
Daarom leg ik, voordat ik begin met schrijven, vast wat de personage-ontwikkeling van Fleur is en hetzelfde doe ik voor Fenna. Ze moeten allebei iets doormaken, waar ze uiteindelijk sterker uitkomen. Je moet je personages ook bezighouden. Vanuit de mensen om hen heen komen allerlei uitdagingen op hen af die ze moeten zien te overwinnen.
Basis
Heel simpel gezegd, kan je met deze zin de basis voor je verhaal vastleggen:
Mijn boek is een verhaal over …. (vul de naam van je hoofdpersonage in) en hij/zij wil graag …. (het doel van je personage).
Voorbeeld
Laten we als voorbeeld Time-out nemen.
Mijn boek is een verhaal over Lynn en zij wil graag naar het conservatorium.
Nu weten lezers van Time-out wel hoe dat afloopt. Al in het eerste hoofdstuk wordt Lynn afgewezen op haar droomopleiding, maar tot ver in het boek denkt ze dat dit toch is wat ze wil. Lynn komt er uiteindelijk achter dat er een andere opleiding is, die nog beter bij haar past. Dit komt door alles wat ze meemaakt in het verhaal.
Concreet
Maak het doel van je personage (voor het plot) zo concreet mogelijk. Kies geen abstract doel (de liefde vinden, zichzelf overwinnen), maar maak het concreet. Laat je personage een specifiek voorwerp vinden (bijvoorbeeld een lang verloren gewaand erfstuk), laat hem of haar iets fysieks veroorzaken (een ongeluk), laat hem of haar aan iets ontsnappen (een levenslange gevangenisstraf), laat hem of haar iets oplossen (een raadsel, een moord) of laat hem of haar iets overleven. Je kan ook meerdere dingen kiezen, bijvoorbeeld dat het personage een erfstuk vindt en gaat uitzoeken van wie het is geweest.
Een paar manieren om abstracte ideeën concreet te maken:
- Als je wilt schrijven over een man of vrouw die ‘zichzelf wil overwinnen’, breng hem of haar in een situatie waarin hij/zij buiten zijn/haar comfortzone moet. Voorbeeld: Fenna moet in Help! Herrie in huis haar verlegenheid overwinnen als ze op wil komen voor haar vriendin.
- Als je wilt schrijven over een eenzaam personage dat op zoek is naar liefde, breng hem of haar in een situatie waar hij/zij de liefde kan vinden. Voorbeeld: In Chaos lijkt Lynn gevoelens te krijgen voor Maurits, maar ze weet niet goed hoe ze nu echt over hem denkt. Als ze een appje van Simon krijgt, denkt ze dat hij de juiste persoon voor hem of haar is. Door het contact met hem te vernieuwen, komt ze er uiteindelijk achter dat ze nog steeds iets voor Maurits voelt.
- Als je een personage wil laten ontdekken wat hij of zij nu echt wil in zijn of haar leven, laat hem of haar van omgeving veranderen. Voorbeeld: Lynn krijgt in Time-out de kans om in Engeland te gaan werken voor een halfjaar, dit verandert een heleboel in haar leven.
Hopelijk kan je met deze informatie weer een stapje verder met jouw verhaal. De opdracht deze keer: vul de basisoefening in en bedenk een aantal concrete doelen voor jouw personage.
Liefs,
Mirjam
Kom me volgen op social media