Boekentip #20 Vijf familieseries om te lezen

Vorige week verscheen mijn nieuwste boek, Help! Hoe hou ik het vol?!, het vijfde deel in een gezellige familieserie. Nu is het idee van een familieserie uiteraard niet nieuw, dus ik besloot er een aantal te tippen. Drie van de series die ik in dit bericht noem, zijn voor mij een inspiratie geweest voor de Samen! serie, dus dat maakt het extra speciaal! Van elke serie laat ik de titel en beschrijving van het eerste deel zien, vervolgens deel ik wat ik ervan vond.

De familie Baxter // Karen Kingsbury
In dit eerste deel maken we kennis met oudste dochter Kari. Haar man Tim raakt helemaal verslingerd aan zijn studente Angela, die hem als een held beschouwt. Angela’s ex–vriendje licht Kari in over Tims ontrouw. Kari’s wereld stort in en ze zoekt troost bij de haar familie. Ze staat voor de zware taak haar man te vergeven. Maar dan duikt haar jeugdliefde Ryan op. Kan hij de pijn verzachten, of begeeft Kari zich nu zelf op hellend vlak? Zowel Kari als Tim leren dat aan liefde moet worden gewerkt.

Ik heb inmiddels vaak genoeg laten doorschemeren dat ik geen groot fan van Karen Kingsbury meer ben, maar vroeger heb ik veel van haar boeken gelezen. Op een gegeven moment werd het echter wel veel van hetzelfde. Ondanks dat vind ik het officiële eerste deel in deze serie, Nooit te laat, nog steeds een mooi boek in deze reeks. Het introduceert de personages en heeft ook een bijzondere verhaallijn, waarin vergeving een rol speelt. De boeken lezen wel fijn weg en zeker de eerste serie is echt wel de moeite waard! En mocht je het toevallig erg leuk vinden (ga vooral niet mijn mening als een reden zien om iets niet te lezen), dan kan je met 20+ boeken nog even vooruit.

De serie over de Baxters inspireerde mij deels om de Samen! serie te schrijven. Vooral omdat ik zag wat het schrijven van een serie betekende voor een auteur.

De Chicory Inn serie // Deborah Raney
Een goede gastvrouw zijn voor je gasten én voor je kinderen – gaat dat wel samen? Deborah Raney schreef een ontroerende familieroman over dit dilemma: ‘Dochterlief’. De droom van Audrey Whitman gaat eindelijk uitkomen. Nu haar vijf kinderen volwassen zijn, gaat ze met haar echtgenoot Grant haar huis aan Chicory Lane omtoveren tot een knus bed & breakfast. Maar vlak voor het feestelijke openingsweekend slaan de zenuwen toe als haar dochter Landyn met een verhuiswagen het erf op rijdt. Lukt het Audrey om haar droom na te jagen met de Chicory Inn en tegelijkertijd het warme thuis te bieden dat haar dochter nu zo hard nodig heeft?

Ook deze serie was voor mij een inspiratie voor de Samen! serie. Niet per se om wat er gebeurde, maar ik vond het idee van schrijven over een familie leuk. In deze serie volg je in elk boek een van de kinderen van Grant en Audrey, maar je leest ook over hun eigen reis van de bed & breakfast. Elk kind heeft een uniek verhaal, maar daarna is het ook klaar. Deborah Raney heeft de serie niet zo uitgemolken als Karen Kingsbury met de Baxters heeft gedaan, al zou ik het niet erg vinden als er meer delen kwamen in deze serie (die komen er helaas niet, maar in de Drie zussen serie van dezelfde auteur – ook een familieserie – lees je in ieder geval dat het goed gaat met deze personages).

De familie Walker serie // Melissa Tagg
Kate Walker geloofde altijd in de liefde, en zelfs nadat haar eigen hart gebroken werd bleef ze scenario’s schrijven voor romantische tv-series. Maar dan raakt haar carrière in het slop en geeft Kate het op. Ze besluit weer bij haar ouders te gaan wonen in het pittoreske Maple Valley om na te denken over haar volgende stap. Al snel ontmoet ze Colton Greene, een profsporter die door een blessure gedwongen is zijn leven anders vorm te geven. Hij heeft alleen geen idee hoe. Een gezamenlijk project zet hen op het juiste spoor. Kan dit het begin zijn van iets nieuws?

Deze serie is nog niet helemaal compleet, het vierde deel moet nog (in Nederland) verschijnen. Net als bij de serie van Deborah Raney lees je in elk boek het verhaal van een van de kinderen uit het gezin Walker. Het verhaal speelt zich af in het pitoreske stadje Maple Valley, wat supergezellig is. Deze serie ontdekte ik pas ver nadat de Samen! serie uitkwam, dus heeft niet tot inspiratie gediend. Ook Melissa Tagg heeft niet nog eens uitgebreid over de familie Walker geschreven, maar ze heeft wel een serie over Maple Valley geschreven, waarin je de familie Walker wel tegenkomt.

De familie Porter // Becky Wade
Als de vader van Meg Cole onverwacht overlijdt, krijgt ze de leiding over zijn bedrijf. Ondanks dat ze helemaal niet geschikt is om dit grote familiebedrijf te runnen, neemt ze de teugels van haar vader over. Maar waar ze echt geen zin in heeft, is zich ook nog eens in haar vaders hobby, het fokken van Engelse volbloedpaarden, te verdiepen. Daarom geeft ze de manager, Bo Porter, zes maanden om de fokkerij te sluiten. Bo is vastbesloten om de vrouw die hem van zijn droom wil beroven niet aardig te vinden. Maar Meg maakt een diep verlangen om haar te beschermen in hem los en hoe meer tijd hij met haar doorbrengt, hoe liever hij ieder obstakel dat hen scheidt, wil overwinnen en haar liefde wil verdienen. Maar zal dat lukken?

Ook Becky Wade kan in dit rijtje niet ontbreken, zij schreef met de Porter family ook een familieserie. Net als de serie van Melissa Tagg gaat het over een gezin met vier kinderen en in elk boek staat een familielid centraal. En van deze serie moet óók het vierde deel nog verschijnen. Ik kwam er laatst achter dat deze serie het christelijke debuut van Becky Wade was, maar dat de boeken pas veel later in Nederland verschenen. Ook het vierde deel is nog niet in Nederland uitgekomen. Deze serie is leuk als je ervan houdt om over stoere, knappe mannen te lezen (cowboys zo je wilt).

De Duiventil // Gerda Ronhaar
In het leven van de familie Van Til komt een grote verandering als dokter Van Til besluit een praktijk op het platteland over te nemen. Tot grote opluchting van de vijftienjarige Jojanneke komen ze naast de familie Van Bruggen te wonen. Jojanneke sluit vriendschap met Sandra, die overigens ook erg in de smaak valt bij haar oudere broer. Enkele weken na de verhuizing krijgt Jojanneke een ernstig ongeluk. Haar leven hangt aan een zijden draadje. Er breken spannende dagen aan voor de familie Van Til.

En uiteraard mag de good old Duiventil niet ontbreken. Deze boeken waren helemaal in toen ik een jaar of dertien was en ze worden nog steeds veel gelezen: een klassieker dus. Regelmatig pak ik een van de boeken erbij en dan word ik overspoeld door jeugdherinneringen. Hoewel ik echt niet elk deel even goed vindt, is dit een heerlijke, gezellige familieserie. Zoals je wellicht weet was De Duiventil ook mijn grootste inspiratie voor de Samen! serie. Het leek mij leuk om over een groot gezin te schrijven, maar ik wilde wel iets anders dan anders. Ik wilde geen copycat zijn en door het samengestelde gezin is mijn serie ook echt wel anders. Bovendien probeer ik heel consistent te zijn en schrijf maar vanuit twee personages (Fleur en Fenna). Daarnaast speelt mijn serie zich nu af en heeft De Duiventil wel bepaalde tijdsmarkeringen (zoals de oorlog in Afghanistan). Waar ik me altijd een klein beetje aan kan ergeren is dat de familie in deel 7 nog sms-jes stuurt en lang niet iedereen een mobiele telefoon heeft, in deel 8 iedereen een iPad bezit en WhatsApp de manier van communiceren is, hoewel er qua tijdsverloop maximaal 1 jaar tussen zit. Ik weet wel hoe dat komt: tussen de verschijning van deel 7 en 8 heeft een flink aantal jaar gezeten.

Welke familieserie van deze lijst wil jij het liefst lezen? En heb jij nog een leuke tip voor een familieserie?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. wij hebben zelf de hele duiventil serie. dat is inderdaad een echte aanrader 😉
  zelf zou ik wel het boek van becky wade willen lezen 🙂
  de serie over de Archer Brothers vind ik zelf ook heel leuk. die zijn geschreven door Karen Witemeyer.

  1. Ja, De Duiventil is heerlijk om te lezen. Ik ben inmiddels wel benieuwd geworden naar de boeken van Karen Witemeyer, dus ik hoop binnenkort de Hanger’s horsemen serie van haar eens te lezen. Benieuwd hoe dat me gaat bevallen.

 2. Haha, ik ben juist groot fan van de boeken van Karen Kingsbury, al snap ik je wel omdat haar boeken soms gewoon iets té Amerikaans zijn, maar ik vind dat juist leuk:) Toen ik de Baxters ontdekte heb ik denk in twee weken tijd bijna alle boeken over hun gelezen:) En ja, de Duiventil, dat blijft toch ook wel een favoriet! Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht, alleen dat sms’jes opeens in appjes veranderde tussen deel 7 en deel 8 was me wel opgevallen, alleen ik had even niet door dat dat kwam doordat er tussen deel 7 & deel 8 best wel lange tijd zat.. De Porter family heb ik het eerste deel van gelezen, eerlijk gezegd is Becky Wade niet mijn meest favoriete auteur, maar het eerste deel van de Porter Family vond ik dan wel weer heel leuk! Als familieserie zou ik misschien wel de ”Hamilton family” van Karen Witemeyer aanraden!

  1. Ik ben ook groot fan van Karen Kingsbury geweest hoor 😉 Jouw reactie en die van Marion moedigen mij aan om toch eens een keer een boek van Karen Witemeyer erbij te pakken, bedankt voor de tip!

 3. Door mij maar gewoon Samen! Dat is tenminste nog voor kinderen. De duiventil ook denk ik maar die andere zijn allemaal voor volwassenen

  1. De Duiventil is inderdaad ook wel voor kinderen, een beetje net als de Samen! serie. En je groeit vanzelf op, toch? Dan kan je aan de andere boeken beginnen 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.