FAQ #2 Waar haal je inspiratie vandaan?

Is schrijven je hobby of je werk? Hoe oud was je toen je begon met schrijven? Waar haal je de inspiratie vandaan? Bij ieder vragenrondje op Instagram zit een van deze vragen (of meerdere) er wel tussen. Het bracht me op het idee voor een blogpostreeks waarin ik Frequently Asked Questions (FAQ) beantwoord. Vandaag de tweede in de reeks, een onderwerp waar al heel veel zin en onzin over geschreven is, namelijk: waar haal je inspiratie vandaan?

Inspiratie
Om eerlijk te zijn word ik altijd een beetje simpel van deze vraag, dat is omdat het antwoord ook zo simpel is en voor bijna iedere schrijver hetzelfde, namelijk: overal vandaan. De letterlijke betekenis van inspiratie, volgens de Dikke van Dale is dit: 1) ingeving of 2) gelukkige gedachte.
Nu heb ik per dag (gelukkig) een heleboel gelukkige gedachten en sommigen hebben ook met schrijven te maken.

Mijn verhalen
Uit de Fun facts berichtjes die ik deel over de boeken die ik heb geschreven (lees ze hier van No fear) blijkt wel dat de inspiratie echt overal vandaan komt. Ontleend aan het dagelijkse, gewone leven. Het idee voor mijn debuut, De opdracht, kreeg ik dankzij positieve feedback van mijn godsdienstdocent op een opdracht. Door hiermee aan de slag te gaan ontstond mijn boek, maar ik verwacht eerlijk gezegd dat meerdere klasgenoten positieve feedback hebben gekregen op deze opdracht. Niet iedereen is in de pen geklommen, maar als schrijver zie je (bijna) overal een verhaal in.

Dus: als je auteur bent, moet je goed opletten, de inspiratie komt letterlijk aanwaaien. Wat grappig is, want inspiratie komt van het Latijnse woord inspirare en dat betekent letterlijk inblazing.

Maar … wat als je geen inspiratie hebt?
Een tweede vraag die ik veel krijg over inspiratie is deze: Maar wat als je geen inspiratie hebt? Hierover heb ik al wel eerder iets geschreven, maar het lijkt me goed om toch nog eens te noemen. Schrijven is niet wachten tot je inspiratie hebt, het is simpelweg keihard werken. En met enige regelmaat krijg je een gelukkige ingeving waardoor het verhaal nog beter klopt. Hoe harder je werkt, hoe regelmatiger die ingevingen worden, want de inspiratie wordt geboren uit het werk (André Maurois). Als jij een dag geen zin in werken hebt ga je toch ook niet naar je baas om te zeggen dat je vandaag geen inspiratie hebt om te werken? Je gaat, misschien met enige tegenzin, gewoon aan de slag. Zo moet een schrijver dat ook doen, de inspiratie komt vanzelf.

Waar haal jij inspiratie vandaan voor het werk dat je doet?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Mooi verwoord en ook hoe ik het zie. Inspiratie is overal, en vooral in jezelf, ook als je het even niet voelt. Juist door te gaan zitten en te besluiten te gaan schrijven vloeit de inspiratie. Misschien heeft dat wel te maken ook met de definitie van Van Dale; als je ervoor kiest iets te doen en je daaraan toewijdt krijg je automatisch gelukkige gedachten en vloeit de inspiratie als vanzelf door je heen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: