Boekentip #19 Vijf ‘indie’ boeken

Zoals ik al eerder schreef deze maand ga ik stoppen met mini-reviews, maar ik blijf wel boekentips geven. Dat voelt voor mij losser en vrijblijvender. In dit artikel deel ik vijf (of eigenlijk zelfs iets meer) indie boeken met je. Geen idee wat een ‘indie’ boek is? Indie is de afgekorte versie van independent, wat eigenlijk betekent: in eigen beheer uitgegeven…

Eigen beheer
Over het uitgeven in eigen beheer bestaan de nodige vooroordelen, zo zou de kwaliteit tegenvallen en doen alleen auteurs het die bij meerdere uitgeverijen zijn afgewezen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er lange tijd ook zo over dacht en ik ben ook nog steeds huiverig voor het concept. Tegelijkertijd weet ik nu dat er ook kwalitatief goede boeken in eigen beheer uitgebracht worden. Een auteur moet écht geloven in zijn of haar werk, wil hij of zij er zoveel geld in stoppen.

Ook gaan veel reeds bekende auteurs over op het publiceren in eigen beheer, of in ieder geval op het hybride auteurschap, soms omdat het boek dat ze uit willen geven niet in het fonds van hun uitgever past, of vanwege het lage royalty-percentage. Ik heb mezelf inmiddels ook op het selfpub pad gewaagd en gaf een novelle serie als e-books uit (dat maakte de financiële investering ook een stuk kleiner).

Zijspoor
Nog een klein zijspoor voordat ik over ga op het bericht van de dag. Momenteel is er weer meer aandacht voor mijn artikel over Boekscout. Verschillende mensen die mij en mijn verhaal niet kennen, gaan hier vol tegenin, terwijl mijn doel met het artikel vooral was om jonge schrijvers aan te sporen nog te oefenen met schrijven (toen ik 17 was dacht ik ook dat ik het volmaakt onder de knie had. Inmiddels zijn we bijna zoveel jaar verder en kom ik er iedere dag achter hoe weinig ik weet) en niet zomaar op elk aanbod in te gaan. Mocht je tóch heel graag je schrijfsels willen publiceren, dan zou ik je liever aanraden om gebruik te maken van een platform als Kobo. Hier kan je zélf je boek als e-book uitbrengen en kan je zien hoe het gaat. Uiteindelijk houd je hier ook meer aan over, maar verwacht ook hier geen gouden bergen.

De boekentips
Zo, nu we vastgesteld hebben wat indie boeken zijn en ik je een kleine tip heb gegeven over uitgeverijen en dergelijke, gaan we naar het daadwerkelijke onderwerp van dit bericht: de boekentips.

Een ongehoord huwelijk // Kasey Stockton
Felicity Thurston vlucht vanwege haar sociale angst liever weg in een boek dan dat ze zich onder de mensen moet begeven. Maar na een hoogst ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt ze plots het slachtoffer van praatjes die haar eer in twijfel trekken. De enige manier om haar reputatie te redden is door te trouwen met een man die ze nauwelijks kent. Goed, hij is aardig, maar dit kan nooit meer worden. Of toch wel?

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dit boek niet gelezen heb, maar dit boek heeft wel een speciaal verhaal. De auteur geeft namelijk zelf haar boeken uit en een van haar boeken wordt nu door een grote Nederlandse uitgeverij gepubliceerd (Kok Boekencentrum). En ook al ben ik niet zo van de regencyboeken, ik vind de cover wél erg leuk en ben stiekem wel een klein beetje benieuwd naar dit verhaal!

The gifting // K.E. Ganshert
In een wereld waar het bovennatuurlijke niet bestaat, weet Tess Eckhart het zeker: ze wordt gek. Nadat ze compleet flipte op een schoolfeest, zijn haar ouders bezorgd dat ze misschien gelijk heeft. Ze pakken hun spullen en vertrekken naar de andere kant van het land, waar een nationaal bekend instituut staat voor mensen met geestesziekten.
Tess is vastberaden om aansluiting te vinden op haar nieuwe school, ondanks het gefluister en gestaar. Maar als zelfs de populairste jongen uit haar klas naar haar staart, maakt dat haar onzeker. Dan beginnen de hoofdpijnen en lijkt het alsof profetische dromen haar ‘s nachts achtervolgen. Hoe harder Tess probeert het te verbergen, hoe meer ze ervan overtuigd raakt dat Luka meer weet, dat hij op een of andere manier verantwoordelijk is. Maar wat als ze het mis heeft?

Eerlijk is eerlijk, dit boek zal je alleen kunnen lezen als je het Engels beheerst, want de reeks is niet in het Nederlands uitgekomen. Misschien dat ik het een keertje bij een uitgeverij kan droppen (dat is me pas ook gelukt, maar daar vertel ik later meer over). Er zijn wel eerder boeken van de auteur in Nederland uitgekomen, maar die waren in een totaal ander genre. Ze schreef toen onder Katie Ganshert. Ik heb anderhalf jaar geleden The gifting gelezen en een half jaar geleden The Eden Pruitt series en beiden zijn interessante dystopische verhalen met christelijke lijnen (het geloof wordt niet expliciet genoemd, maar je herkent wel dingen).

Jo // Femke Meijboom
‘Oma Jo heeft zoveel meegemaakt, daar kun je een boek over schrijven’Jaren na de eerste keer dat dit idee geopperd werd groeit nieuwsgierigheid uit tot een plan om dit boek te schrijven. Auteurs Joke en Femke willen begrijpen welke wortels ze hebben en hoe hun oma geworden is tot de vrouw die ze vandaag de dag is. Welke ervaringen hebben deze familie gevormd? Wat verklaart hun ondeugende karakter? Wat maakt dat Jo zo’n sterke vrouw is geworden?
Deze biografie volgt het verhaal van Jo Sala-Pollemans, die als jong meisje haar weg moest vinden tijdens historische momenten zoals de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Het ene obstakel na het andere volgde, terwijl Jo niets liever dan een normaal meisje wilde zijn dat naar school kon. Uiteindelijk maakte dit haar de sterke vrouw die ze nu is; de oma die Joke en Femke kennen.

Ongeveer een jaar geleden las ik Slashwerk van Femke en ik was zeker onder de indruk. Toen ik het idee kreeg voor dit bericht bedacht ik dat ik Jo ook moest lezen, de biografie die Femke, samen met haar nicht, over haar oma schreef. Ik vond het een indrukwekkend verhaal en oma Jo heeft zeker heel veel meegemaakt wat de moeite van het vertellen waard is. Zo kwam door dit verhaal de Watersnoodramp heel dichtbij en keek ik er met andere ogen naar. Oma Jo heeft een veerkracht waar iedereen wel iets van kan leren. Een dikke aanrader dus!

Memory lane // Becky Wade
Nadat ze een aantal jaren geleden een trauma heeft overleefd, is Remy Reed verhuisd naar een huisje op een van Maine’s meest afgelegen eilanden. Ze heeft haar leven precies ingericht zoals ze het zelf graag ziet: ze brengt tijd door met houtbewerken en de schoonheid van de natuur opzuigen. Het is stil en eenzaam, tot de dag dat ze iets ziet dobberen in de oceaan. Door haar verrekijker ziet ze dat het iets een man is en hij worstelt om zijn hoofd boven water te houden. Ze redt hem en brengt hem in haar huis. Hij is gewond, maar dat dat doet niets af van zijn knappe uiterlijk, noch maakt dat het makkelijker om hem te verdragen. Hij gedraagt zich als een hertog die zijn hertogdom verkeerd heeft geplaatst: hij heeft een dure smaak, is lui, maar toch charmant en heeft bazige ideeën. Remy zou niets liever zien dan dat hij terugkeert naar waar hij vandaan kwam, maar hij heeft geen enkele herinnering van voor de tijd dat ze hem redde. Hoewel ze niet geïnteresseerd is in een relatie, behalve dan de veilige die al gevestigd zijn, begint Remy zich te realiseren dat hij afhankelijk van haar is. Wie is hij? En hoe is hij in de Atlantische oceaan terecht gekomen? En waarom wordt ze steeds meer tot hem aangetrokken naarmate de tijd verstrijkt?

Ook dit boek heb ik nog niet gelezen, al staat-ie als luisterboek op Kobo plus en wil ik me er binnenkort wel aan wagen. Maar na een flink aantal jaren samengewerkt te hebben met uitgeverijen is ook Becky het pad van selfpubben opgegaan. Dat bleek achteraf (bij het tweede boek in deze reeks) heel erg fijn. Ze kreeg namelijk een verschrikkelijke diagnose (borstkanker), waar ze pas over vertelde toen ze schoon verklaard was. Tijdens de ontmoeting in juni 2023 had ze niet te horen gekregen dat ze ziek was, maar ze vertelde niemand iets. Zelf gaf ze aan dat ze heel dankbaar was dat ze geen contracten meer had lopen met uitgevers, maar dat ze zojuist was overgestapt op het uitgeven in eigen beheer. Zo waren er geen deadlines waar ze zich aan moest houden en kon ze al haar aandacht richten op het herstel.

Dit boek is trouwens nog niet verkrijgbaar in het Nederlands.

Ik kom je halen! // Marijke Vos
Lotte en Sophie zijn al beste vriendinnen zolang ze zich kunnen herinneren. Als Sophie voor haar werk naar New York moet, vindt Lotte dit dan ook gewoon leuk voor haar. Echt. Vooruit, ze is ook een tikkeltje jaloers. Als de berichtjes van Sophie langzaam van toon veranderen en uiteindelijk uitblijven weet Lotte dan ook zeker dat er iets mis is. Ze hoeft geen seconde na te denken, pakt haar spullen en vliegt de wereld over om haar beste vriendin te gaan zoeken. Een doldwaze spannende roadtrip dwars door Amerika, vol gekke en inspirerende personages gebaseerd op ware vriendschap.

Heel erg officieel is deze versie niet gepubliceerd in eigen beheer, maar het is een heruitgave van een boek dat Marijke Vos zelf uitgaf. Inmiddels heeft ze al vele succesvolle romans op haar naam staan, dus van Marijke was het zeker een schot in de roos dat ze begon met het uitgeven van haar boeken. Als ik me niet vergis begon dat ook met e-book only boeken, dus die tip van mij is zeker geen slecht idee. Dit boek vond ik oprecht heel grappig, juist omdat vriendschap centraal staat. En ja, het ging heus ook wel over een knappe vent en alle andere dingen die kunnen gebeuren, maar dit verhaal voelde nergens geloofwaardig en was heerlijk om te lezen!

Uiteraard tip ik ook De liefdesformule als indie-boekenreeks. Met heel veel plezier heb ik deze drie novelles geschreven (al moet ik eerlijk zeggen dat ik ook heel blij ben dat het erop zit en ik me weer bezig kan houden met andere projecten, zonder deadlines die in mijn nek lopen te hijgen).

Naar welk boek ben jij het meest benieuwd? En weet jij nog een leuk indie boek om de lijst mee aan te vullen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.