Ik lees #25 Leesdoelen 2021

Ook het afgelopen jaar (2020) heb ik al mijn leesdoelen behaald. Heb je me nog Bingo horen roepen op Oudejaarsdag? Zelfs mijn nieuwe leesdoel (250 boeken lezen) is gelukt. Nu weet je natuurlijk al dat ik in 2021 ga proberen om 365 boeken te lezen, maar ik heb nog meer leesdoelen! En in dit blogbericht vertel ik je er meer over!

Het verschil met mijn bingo vorig jaar is dat ik de doelen deze keer in het Engels heb opgesteld, omdat ik mijn doelen ook op mijn bookstagram en booktube account wil delen. Maar hieronder zet ik de doelen gewoon in het Nederlands en licht ze – waar nodig – even toe.

Rij 1

 • 365 boeken lezen // Verrassing 😛 Ik ben echt zo benieuwd of het me gaat lukken!
 • 225 nieuwe boeken lezen // Omdat ik graag boeken herlees, stel ik mezelf elk jaar als doel om ook nieuwe boeken te lezen. In 2020 heb ik echt heel veel boeken voor het eerst gelezen (183/250) en dat hoop ik dit jaar ook te gaan doen. Het mogen er natuurlijk altijd meer zijn dan 225, maar minder is geen optie!
 • Een (auto)biografie lezen // Toen ik in 2017 voor school een (auto)biografie moest lezen van een bekende leider koos ik voor De lange weg naar de vrijheid van Nelson Mandela. Vanaf dat moment heb ik besloten dat ik elk jaar minstens één biografie of autobiografie moet lezen. In 2020 las ik er volgens mij wel meer dan één. Voor 2021 wil ik me eigenlijk graag wagen aan het boek van Barack Obama. Maar goed, deze is wel heel erg dik (en duur :-/)
 • Een boek lezen met een getal in de titel // Ook dit doel komt elk jaar terug. Het liefst wil ik hiervoor een boek lezen dat ik nog niet eerder heb gelezen, maar mocht dat me echt niet lukken, kan ik altijd aan het einde van het jaar besluiten om Dri3 van Ted Dekker te lezen, want het is al een tijd gelezen dat ik dat boek las.
 • 15 boeken uit 2020 lezen // Dat wil zeggen: 15 boeken lezen die in 2020 zijn gepubliceerd. Meer mag natuurlijk altijd, maar ik wil het doel niet té hoog inzetten. Ik zou het jammer vinden als ik veel nieuwe boeken moet aanschaffen om aan dit doel te komen. Al denk ik dat ik met mijn enorme book haul in november en december veel boeken heb aangeschaft uit het zozo-jaar, dus het zal wel goedkomen!

Rij 2

 • 20 boeken uit 2019 lezen // Hetzelfde als het doel hierboven. Dit doel heb ik iets hoger gezet, omdat van veel boeken uit 2019 inmiddels het e-book op Koboplus staat.
 • 10 boeken uit 2021 lezen // Om dezelfde reden als doel 5 (rij 1) heb ik hier niet een te hoog getal opgeschreven. Ik heb eigenlijk geen idee welke toffe boeken er allemaal in 2021 zullen verschijnen, dus ik ben heel benieuwd welke boeken ik hiervoor ga lezen!
 • 15 Nederlandse auteurs // Zoals je vast wel weet lees ik ontzettend veel Engelse boeken, zowel vertaalde werken als in de oorspronkelijke taal. Maar ik wil ook onze Nederlandse auteurs een kans geven! Dit jaar wil ik van 15 verschillende Nederlandse auteurs een boek lezen.
 • 125 verschillende auteurs lezen // In 2020 begon ik voor het eerst met het bijhouden van hoeveel verschillende auteurs ik boeken las. Dat zijn er uiteindelijk 112 geworden. Nu wil ik het voor komend jaar niet te veel ophogen, omdat ik veel nieuwe auteurs heb ontdekt het afgelopen jaar waarvan verschillenden best wel veel boeken hebben geschreven. Maar als het te hard gaat ga ik het voor mezelf wel iets opschroeven 😉
 • 20 nieuwe series of trilogieën lezen // Ik houd van series! Echt … Ik vind het heerlijk dat als je en boek uithebt, weet dat er nog meer boeken zijn om te lezen. Als het even kan lees ik een serie of trilogie dan ook achter elkaar. Maar ik blijf vaak bekende series herlezen en nu wil ik graag wat nieuwe series en trilogieën ontdekken!

Rij 3

 • 40 nieuwe auteurs ontdekken // In 2020 heb ik een heleboel nieuwe auteurs ontdekt (mijn doel dat jaar was om 15 nieuwe auteurs te ontdekken en dat behaalde ik vrij snel). Nu ik meer boeken ga lezen, verwacht ik ook zeker een boel nieuwe auteurs te ontdekken.
 • 10 keer een debuut lezen // Dat hoeft niet per se een nieuw debuut te zijn, maar het mag ook het debuut van een beproefd auteur zijn! Het moet wel de eerste keer zijn dat ik het boek lees!
 • 100 Engelse boeken lezen // Nu ik Bookdepository heb ontdekt zou het maar zo kunnen dat dit wel wat meer wordt, maar laat ik het maar rustig aan doen. Om dit doel te behalen moet ik gemiddeld per maand ongeveer 8 Engelse boeken lezen, dus dat is aardig wat. Gelukkig kost het me niet echt meer moeite om een Engels boek te lezen dan dat het me kost om Nederlandse boeken te lezen, dus het moet eigenlijk geen probleem zijn.
 • 5 boeken met korte verhalen lezen // Ik heb een haat-liefde verhouding met korte verhalen (niet alleen met lezen, maar ook met schrijven). Het kan heel mooi zijn en ik hoop dit jaar op zoek te gaan naar een aantal verhalenbundels met mooie korte verhalen. Overigens schaar ik bundels met columns hier ook onder, haha.

Rij 4

 • 20 nieuwe non-fictieboeken lezen // In 2020 heb ik in totaal 34 non-fictie boeken gelezen, maar daar zaten ook wel een paar herlezen exemplaren tussen. En sommige boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen, lees ik dit jaar gerust weer, dus ik heb dit aantal niet al te hoog gezet. Meer mag natuurlijk altijd. Bovendien tellen theologische non-fictieboeken niet mee in deze lijst, want hier heb ik een apart doel voor.
 • Elke maand 2 non-fictie boeken lezen // Afgelopen jaar was mijn doel om elk jaar één non-fictie te lezen en dat is gelukt. De enige maand waarin ik maar één non-fictie las was oktober, dus daarom heb ik besloten in 2021 het doel iets op te schroeven naar 2 non-fictie boeken per maand!
 • TBR lijst // Ik heb, net als vorig jaar, een lijst gemaakt met boeken die ik graag wil lezen in 2021. Deze is (op het moment dat ik deze blog schrijf) nog niet helemaal af, maar ik nu jij dit leest wel.
 • Een boek van Tom Clancy lezen // Tja, ik weet het … deze had natuurlijk op die TBR lijst gekund, maar ik vond het te leuk om het niet als doel in de bingo te zetten. Mijn vader is helemaal gek van de boeken van Tom Clancy. Hij is ze ook allemaal aan het verzamelen (tweedehands) en roept al een tijdje dat ik ook eens een boek moet lezen. Probleem: de boeken zijn allemaal nogal flink. Mijn vader probeert me ervan te overtuigen dat zo’n boek dan wel als 2 boeken kan tellen voor m’n leeslijst, maar zo werkt het natuurlijk niet. Dus … we hebben de dunste uitgezocht (De jacht op de Red October) en die gaat het waarschijnlijk worden. En wie weet, vind ik het zo leuk dat er meer zullen volgen!
 • Deel 1 van De Institutie uitlezen // In augustus 2020 ben ik begonnen met elke dag een paragraaf lezen uit Calvijns bekendste werk. Dit jaar hoop ik in ieder geval het eerste deel uit te lezen (want de versie die wij hebben bestaat uit 2 delen).

Rij 5

 • 100.000 bladzijden lezen // Zoals ik een tijdje geleden al schreef is het niet de bedoeling dat ik 365 dunne boekjes lees en zo (razendsnel) mijn challenge behaal. Het gaat uiteindelijk ook om het leesplezier en daarom heb ik ervoor gekozen om mijn doel voor het aantal gelezen bladzijden op 100.000 te zetten. Dat betekent dat ik gemiddeld boeken van 274 bladzijden moet lezen.
 • 10 theologische boeken lezen // Dit hoeven niet per se nieuwe boeken te zijn, want ook hiervoor geldt dat ik de afgelopen jaren veel mooie theologische boeken heb gelezen die ik graag nog een keer lees!
 • 75 boeken waarvan de titel uit 1 woord bestaat // Dit lijkt veel, maar uit ervaring weet ik dat dit vaak voorkomt. Bovendien betekent het ook dat ik 290 boeken mag lezen waarvan de titel uit meer dan 1 woord betstaat 😉
 • 5 klassiekers lezen // Als je me al wat langer volgt weet je dat ik en klassiekers vaak geen goede combinatie zijn, maar ik wil het toch gewoon weer proberen! Bovendien, dit hoeven ook geen nieuwe boeken te zijn en de wat modernere klassiekers tellen ook.
 • 30 audioboeken luisteren // Ik heb lange tijd getwijfeld of ik dit doel voor mezelf zou stellen, maar ik wilde audioboeken wel een plekje geven in deze bingo. Ik hoop ongeveer 2-3 audioboeken per maand te luisteren, dus dan moet het met die 30 wel goedkomen!

Zo, dat zijn al mijn leesdoelen voor 2021. Nu jij dit leest is het jaar al een paar weken oud en ik ben nu zelf (op het moment van schrijven) echt heel erg benieuwd hoe het gaat met mijn wilde leesdoel!

Wat zijn jouw leesdoelen voor 2021?

Liefs,

Mirjam

10 Reacties

 1. Ik ben wel onder de indruk van zo’n grote uitgebreide bingo, maar het is ook erg leuk! Ik wil minimaal 3 zelfhulpboeken lezen en daarnaast minimaal 25 gewone boeken.

 2. Leuk om je leesdoelenbingo te lezen. Ben onder de indruk want hij is complex om bijtehouden. Leuk dat je een paar nieuwe categorien hebt opgenomen. Maar we zullen zien waar je eind 2021 staat. Overigens hoort Bookdisposery ook bij Amazon, helaas. Dus voor mij geen realistisch alternatief. Maar ze leveren wel zonder verzendkosten, en dat is natuurlijk interessant. Succes met lezen!

  1. Dank je wel voor je reactie 🙂 Oh, ik wist niet dat Bookdepository onderdeel was van Amazon, da’s dan wel weer jammer. Jij ook veel succes en leesplezier dit jaar!

 3. Wat een mooie doelen heb je weer! Echt heel uitgebreid wel! Maar stuk voor stuk wel hele toffe doelen! Dat van die auteurs ga ik mij ook eens in verdiepen. Lijkt mij ook wel heel leuk om dat bij te houden! Verder heb ik vooral als doelen dit jaar, een aantal klassiekers lezen, een paar jeugdklassiekers, minstens 24 engelse boeken en 12 non-fictieboeken!

  1. Zeker uitgebreide doelen, maar dat kan bij mij eigenlijk ook niet anders, haha. Jij hebt ook echt leuke leesdoelen voor dit jaar, veel leesplezier!

 4. Leuk om te lezen en mooie doelen heb je! En leuk ook altijd weer om het zo uitgebreid beschreven te zien.
  Naast het doel van 200 boeken te lezen dit jaar heb ik geen concrete leesdoelen. Wel wil ik wat meer klassiekers lezen, en ook graag mijn TBR-pile verkleinen, maar ik zie wel het loopt.

  1. Ik ben blij dat je het leuk vind om te lezen 🙂 TBR-pile verkleinen is een herkenbaar doel, hoewel ik moet toegeven dat ik niet veel ongelezen boeken in mijn kast heb staan (maar des te meer op de e-reader). Veel leesplezier in ieder geval, ik ben benieuwd wat het uiteindelijke aantal is dat je gaat lezen!

 5. Zit hier vooral een beetje met mijn mond open te zitten kijken naar het doel wat je jezelf stelt. 365 boeken klinkt liever dan 100.000 bladzijdes maar tel je ook de boeken die je weglegt mee? Grapje wat een aantal mijn hemel ik vond mijn 61 van vorig jaar al genoeg. En ja Oudejaarsdag las ik de laatste uit. Ik heb niet echt een doel behalve dat ik er dit jaar 62 wil lezen dan en dat ik mijn eigen voorraad daarvoor wil gebruiken. Ik ken de schrijver die je vader noemt niet, maar voor hem is het natuurlijk wel leuk als je een boek van zijn keuze leest.

  1. Haha, ik kan me voorstellen dat je 365 boeken een enorm aantal vind, dat is het ook, haha. Maar ik ben me al langere tijd aan het voorbereiden op deze challenge en lees altijd veel (in 2020 las ik 250 boeken). Het gebeurt gelukkig niet vaak dat ik een boek wegleg, ik weet inmiddels aardig goed welke boeken me bevallen en welke niet. En 61 boeken is ook een heel mooi aantal! Het zou inderdaad leuk zijn als je dit jaar 62 boeken gaat lezen, veel leesplezier in ieder geval!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: