FAQ #3 Wanneer komt er weer een nieuw boek van je?

Is schrijven je hobby of je werk? Hoe oud was je toen je begon met schrijven? Waar haal je de inspiratie vandaan? Bij ieder vragenrondje op Instagram zit een van deze vragen (of meerdere) er wel tussen. Het bracht me op het idee voor een blogpostreeks waarin ik Frequently Asked Questions (FAQ) beantwoord. Vandaag alweer het derde bericht in deze reeks, een vraag die ik vaak op Instagram krijg als ik een nieuw project aankondig: Wanneer komt er weer een nieuw boek van je?

Het liefst zou ik wel iedere maand een nieuw boek willen publiceren, maar dat is natuurlijk niet haalbaar. Toen mijn tweede boek, Lijmen, verscheen besloot ik dat ik vanaf dat moment elk jaar een boek wilde publiceren. In 2018 werden dat er al twee (Chaos en Vrije val) en ook in 2021 kwamen er twee boeken van mij uit (Yes! Papa gaat trouwen en No fear). Vanaf 2023 wil ik proberen om dat jaarlijks te doen, dus in ieder geval twee boeken te publiceren.

Er zijn auteurs die maar liefst vier boeken per jaar publiceren. Dat is wel mijn droom, maar ik denk niet dat ik het verder zal kunnen oprekken dan dat.

Beste versie
Er gaat natuurlijk heel wat tijd overheen voordat een boek er klaar voor is om gepubliceerd te worden. Ik schreef er al over in mijn bericht over de schrijftijdlijn. Ik ben bang dat als je te veel boeken gaat publiceren en dus te snel gaat, niet op de beste versie van het boek uitkomt en dat wil vermijden. Langzamerhand heb ik geleerd dat perfectie niet mogelijk is in de boekenwereld, dus dat leer ik steeds meer loslaten.

Nu heb ik sinds dit voorjaar gelukkig heel wat meer tijd om te schrijven en moet het voornemen om vanaf nu twee boeken per jaar te publiceren haalbaar zijn.

De traditionele weg
Als ik meer dan twee boeken per jaar wil publiceren zal ik op zoek moeten naar een extra uitgever. De Banier is er behoorlijk terughoudend in om zelfs maar twee boeken per jaar van dezelfde auteur uit te geven. Omdat de Samen! serie en m’n standalone Young adults officieel voor twee verschillende doelgroepen zijn doen ze het wel. Maar het kan zijn dat je je eigen verkoopcijfers in de weg gaat zitten, dus dat moet natuurlijk niet gebeuren.

Uitgeven via een uitgever zorgt gewoonlijk ook voor een langer traject. Er moet natuurlijk wel ruimte zijn in het voorjaar of najaar om jouw boek uit te geven.

Eigen beheer
Dit is natuurlijk een snellere route dan de traditionele weg. Ik weet dat er auteurs zijn die in eigen beheer zo zes boeken per jaar uitgeven, maar dat zie ik mezelf niet doen. Boeken die ik in eigen beheer uitgeef moeten net zoveel aandacht en liefde krijgen als de boeken die bij een uitgever verschijnen. Misschien is het wel haalbaar om jaarlijks twee boeken via de traditionele weg uit te geven en twee in eigen beheer, dan zit ik wel aan die droom van vier boeken per jaar publiceren.

Een uitzondering op dit hele verhaal is natuurlijk het vervolgverhaal, daar komt wekelijks een hoofdstuk van online, al nadert het einde ook. Ik verwacht dat het verhaal halverwege juni 2023 is afgerond en wat ik dan ga doen is ook voor mezelf nog een verrassing (met andere woorden: ik heb geen idee). Ik ben wel van plan iets meer te doen met het vervolgverhaal, maar een concreet plan ontbreekt nog.

Conclusie
Het schrijven, redigeren en uitgeven van een boek kost tijd en daarom kan er helaas niet iedere maand een boek van mij verschijnen. Ik doe wel mijn uiterste best om in de toekomst wat vaker iets te kunnen publiceren. Aan de ideeënlijst ontbreekt het niet, er liggen nog minstens tien projecten (waarvan een aantal uit meerdere boeken bestaat) op de stapel.

Wanneer hoop jij dat er weer een boek van mij uitkomt?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

8 Comments

    1. Samen! deel 4 bedoel je dan denk ik, toch? Want deel 3 is al uitgekomen, maar volgens mij had je die ook al gelezen (Help! Herrie in huis). En tja, ik kan niks beloven, maar je ziet het vanzelf!

  1. Heel leuk om te lezen wat je dromen hierin zijn en wat voor jou de mogelijkheden daarin zijn. Interessant (vanuit redacteursoogpunt) om te lezen dat jouw uitgeverij terughoudend is om twee of meer boeken van een auteur uit te geven. Geen idee of andere uitgeverijen daar ook zo over denken, maar ik kan hun redenering wel begrijpen. Maar ik kan ook goed jouw verlangen om wel meer boeken per jaar uit te brengen begrijpen en als dat haalbaar is moet je zeker je hart volgen.

    1. Het is zeker interessant en ze hebben er ook goede redenen voor, vind ik. Nu weet ik ook van een auteur bij De Banier die wel iets van 3-4 boeken per jaar uitbrengt, maar daar zitten dan twee kinderboeken bij, een young adult en een boek voor volwassenen. Dus schrijven voor verschillende doelgroepen kan helpen. De andere kant is ook dat ik vaak genoeg van lezers berichtjes krijg dat ze het liefst iedere maand een nieuw boek van mij zien, dus ik denk dat het voor mij inmiddels wel veilig is om 2 of meer boeken per jaar uit te brengen 😉

    1. Ja, ik heb ook zin in het moment dat deel 4 uitkomt, vooral omdat ik dan klaar ben met alle wijzigingen doorvoeren, haha. Het duurt (helaas) nog wel eventjes voordat het zo ver is, voorjaar 2023 (ik denk weer in april). Veel leesplezier alvast!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.