Fun facts #48 Hoeveel woorden tellen mijn boeken?

Het is al een hele tijd geleden dat ik vertelde hoeveel woorden mijn boeken tellen, destijds was net mijn vierde boek verschenen. Het leek me wel leuk om hier een update van te geven, want er zijn inmiddels vijf boeken bij gekomen op de stapel. Hoeveel woorden telt elk boek? En hoeveel woorden zijn dat als je ze allemaal bij elkaar optelt?

Waarom is het woordaantal zo belangrijk? En wat zijn de richtlijnen per soort boek? Daar heb ik pas een video over gedeeld op mijn YouTubekanaal. Die kan je hieronder bekijken:

Voordat ik per boek ga vertellen hoeveel woorden het zijn, moet ik je wel zeggen dat dit de hoeveelheid woorden is van de laatste versie van het verhaal die ik in Word heb. Soms zijn er bij de correctie of in de drukproef wat woorden toegevoegd, dus een kleine afwijking is mogelijk. 

 • Mijn debuut, De opdracht, heeft het minste aantal woorden. Met 42.317 woorden mocht ik dit verhaal net een roman noemen. Maar boeken voor jongeren hoeven niet zo heel dik te zijn, dat scheelt. En als beginnende schrijver is het sowieso goed om niet een te dik boek te schrijven, dikke boeken zijn vaak prijziger en mensen pakken het dan minder snel op dan een boek van een auteur met een bekende naam.
 • Het tweede boek, Lijmenis al wat dikker dan z’n voorganger. Qua pagina’s maakt het niet zo heel veel uit, maar hij heeft echt wat meer woorden. Met 45.436 woorden komt het al een stuk dichter bij de 50.000 dan bij mijn eerste boek. 
 • Chaos, mijn derde boek, heeft een mooi, rond getal aan woorden: 48.000.
 • Vrije val is weer wat dunner dan Chaos, maar heeft wel meer woorden dan De opdracht en Lijmen. Het totaal voor dit boek staat op 46.201 woorden, maar dat is inclusief het dankwoord.
 • Van Time-out schreef ik twee versies, in de eerste versie kregen Lynn en Maurits voor Lynn naar Engeland vertrok een relatie. Daar werd het verhaal niet mooier van, dus dat is aangepast. De versie die het uiteindelijk geworden is telt 48.693 woorden (exclusief dankwoord).
 • En toen verscheen een veel dikker boek, namelijk Help! Mam is verliefd. In het eerdere blogbericht dat ik schreef over woordaantallen was ik net klaar met de eerste versie en die telde 64.148 woorden. Uiteindelijk heb ik vijf hoofdstukken geschrapt van die versie en er elf nieuwe hoofdstukken voor in de plaats geschreven en telt deel 1 uit de Samen! serie maar liefst 73.424 woorden (inclusief dankwoord)
 • Na het eerste deel volgde een nog dikker tweede deel. Yes! Papa gaat trouwen is tot nu toe mijn dikste boek en telt 83.303 woorden (inclusief dankwoord)
 • Na de eerste twee delen uit de Samen! serie kwam er weer een ‘standalone’ Young Adult van me uit. No fear gaat over Roos, het zusje van Lynn waarover je kon lezen in Time-out en Chaos en is mijn dikste YA-standalone, hij telt 52.452 woorden (inclusief dankwoord).
 • En mijn jongste boekenkind, Help! Herrie in huis telt 79.752 woorden. Ik herinner me dat een van de nieuwere versies zo’n 82.000 woorden telde, maar dat ik druk bezig ben geweest stopwoorden als ‘echt’ en ‘wel’ eruit te halen en toen kwam ik uit op het huidige woordaantal.

Totaal
Het leek me wel grappig om uit te rekenen hoeveel woorden dit bij elkaar zijn en dat blijkt 519.578 woorden te zijn. Iets meer dan het totaal aantal verhaalwoorden wat ik dit jaar zou willen schrijven. Betekent dat dat ik dit jaar 9 boeken ga schrijven? Nee hoor, maar het is mijn ervaring dat de eerste versie van een verhaal meer woorden telt, je gaat automatisch schrappen in de volgende versies. Maar soms komen er toch nog hele hoofdstukken bij. Bovendien telt het vervolgverhaal óók mee met de woorden en schrijf ik nu aan een project dat waarschijnlijk zo’n 100.000 woorden zal tellen. Neemt niet weg dat het een flink aantal is en dat ik me echt afvraag of ik het ga halen.

Of ik ooit nóg dikkere boeken ga schrijven? Ik hoop het wel! Zoals ik al zei mik ik voor mijn eerste versie van project De stad op 100.000-110.000 woorden en dat kan misschien nog wel meer worden, want deze eerste versie voelt nog wat kaal aan. Ook heb ik ideeën voor een feelgoodserie (voor volwassenen) in mijn hoofd en ik verwacht dat die romans ook wel zo’n 100.000 woorden gaan tellen.

Houd jij van dikke boeken, dunne boeken of liever een tussenmaatje?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Tja, ligt eraan! De brief voor de koning is lekker dik maar dat vind ik ook echt bij het genre passen! Eigenlijk houdt ik wel van lekker dikke boeken, maar als er wel wat gebeurt zeg maar! Soms heb je bijvoorbeeld een hele dikke roman en gebeurd er vrij weinig, dat vind ik ook weer niet zo heel leuk! Ook grappig om te zien dat er best wat verschil zit tussen de Samen! serie en al je andere boeken 🙂 Nou, veel succes met werken aan de stad, op hoeveel woorden zit je nu?

  1. Het ligt er inderdaad heel erg aan hè, wat voor genre het is. Maar er moet inderdaad wel wat gebeuren in een dik boek. The Lord of the rings (in de ban van de ring) zijn bijvoorbeeld ook heel dikke boeken, maar met ellenlange beschrijvingen en veel spannends gebeurt er niet, dat is dan jammer. Op het moment dat ik deze comment schrijf zit ik op 93k. Nog 5 hoofdstukken te gaan, dus het gaat wel over de honderdduizend heen :O

 2. Ik kan me bij Naomi aansluiten. Dik of dun maakt niet zo veel uit, het moet een goed en afgerond verhaal zijn. Geen verhaal dat expres langer is als nodig om een dik boek te creëren. En inderdaad leuk om de verschillen te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.