Fun facts #53 Wat mijn personages van mij leren

Als schrijver ontkom je er niet aan, je personages krijgen iets van jou mee. Natuurlijk zijn ze geen letterlijke kopietjes van je, maar bepaalde hobby’s, interesses of karaktereigenschappen krijgen ze toch mee. Het leek mij leuk om eens iets meer te delen over de dingen die mijn personages van mij leren. Dus hierbij zeven dingen die mijn personages van mij ‘geleerd’ hebben.

 • De bekendste is waarschijnlijk wel het bullet journalen van Fleur en Fenna in Help! Mam is verliefd en de volgende delen in de Samen! serie. Regelmatig krijg ik mailtjes van lezers die zelf ook een bullet journal zijn begonnen door deze meiden. Maar zij hebben het uiteraard niet van een vreemde. In 2016 begon ik mijn eerste bullet journal en ik heb sindsdien zoveel rust en overzicht in mijn leven gekregen, dat ik het graag doorgeef aan anderen.
 • Glutenvrij eten, wat Roos moet gaan doen in No fear. Al vrij snel nadat ik de diagnose had gekregen wist ik dat ik er een boek over wilde schrijven en ik had een perfect personage daarvoor. Wat Roos ook van mij geleerd heeft is bloggen. Dit doe ik zelf al heel veel jaar, want voor deze website heb ik nog andere blogs gehad. Via mijn eerste blog heb ik podcastmattie Anna Laura opgeduikeld, dus er kan zeker heel veel leuks voortkomen uit vriendschappen die online zijn ontstaan.
 • Het gitaarspelen hebben Lynn en Nikki (in Lijmen, Chaos en Time-out) ook niet van een vreemde. Toen ik een jaar of vijftien was kreeg ik mijn eerste gitaar, die de eerste jaren voornamelijk stof stond te happen. In 2013 begon ik het mezelf aan te leren en tot mijn verbazing kreeg ik er na een paar dagen al simpele liedjes uit. Ik heb ook nog twee jaar op gitaarles gezeten om m’n skills te verbeteren. Uiteindelijk is ook Fleur in Help! Herrie in huis gitaar gaan spelen, een droom die ze al sinds het eerste boek koestert.
 • Werken op een vakantiepark heeft Bas uit Vrije val van mij. Ik hielp alleen niet bij het groen en het schoonspuiten van chalets, maar was een eenvoudige schoonmaakster. Er was wel een jongen die de klusjes deed die ik aan Bas gaf, dus het komt zeker ergens vandaan.
 • Haar liefde voor schrijven heeft Marit uit het vervolgverhaal ook niet van een vreemde, maar dat was je waarschijnlijk al duidelijk.
 • Net als Lynn ben ik een aantal zomers au pair geweest, zelfs in Woking.
 • Hun liefde voor spelletjes heeft de familie Van den Heuvel-Hofman ook van mij, maar nog meer van mijn broer en schoonzus. Zij organiseerden voor corona regelmatig spelletjesdagen, waar ik een breed scala aan spellen heb ontdekt. Ook ben ik een paar keer naar spelletjesavonden in Barneveld geweest. Mijn favoriete spellen worden veel gedaan door de familie uit de Samen! serie.

Ik hoop dat je het leuk vond om wat meer te lezen over de dingen die mijn personages van mij hebben geleerd. Andersom leer ik ook nieuwe dingen van hen, daar hoop ik je volgende week meer over te vertellen, dus kom zeker terug!

Heeft een van mijn personages jouw een keer geïnspireerd om een hobby op te pakken?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

4 Reacties

 1. Superleuk om te lezen! Niet direct om iets op te pakken maar wel om door te gaan(bullet journalen bijv) Leuk om te zien dat je ziet dat de personages echt iets van je meekrijgen! Door de Samen! Serie heb ik trouwens wat meer onderzoek gedaan naar Codenames en het is een heel leuk spel ben ik achter?

  1. Wat leuk dat je Codenames hebt ontdekt als spel. Ik vind het zelf ook erg leuk om te doen, vooral in een wat grotere groep. En leuk dat dit bericht je inspireert om door te gaan met bullet journalen.

  1. Haha, dat kan ik me wel voorstellen ja. Maar ik heb niet de creatieve vermogens om de titel voor zo’n spel (inclusief spelregels) zelf te verzinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.