Schrijflogboek #62 Januari 2023

Ik weet dat ik heel vaak mijn logboekblogs begin met ‘wat is het snel gegaan’, maar voor januari was dit zeker het geval. Voor ik wist was het alweer februari en moest ik dit bericht gaan typen. Van mij had januari (en dan zeker de laatste week) veel langer mogen duren. Maar goed, ik snap ook wel dat veel mensen geen januari-fans zijn, dus dan is het natuurlijk maar wat fijn dat de tijd zo snel ging. Hoe dan ook, in dit bericht vertel ik je meer over mijn schrijfavonturen van de eerste maand van 2023.

Wie voor het eerste een logboekbericht van mij lees: ik heb altijd een standaard indeling. Eerst vertel ik je aan welke projecten ik heb gewerkt. Vervolgens vertel ik wat hoogtepunten van de maand, dan onthul ik het totaal aantal geschreven uren en m’n wordcount. Tot slot blik ik nog vooruit naar de komende maand.

Schrijfuren

Verhalen

 • Nieuw verhaal – 10 minuten
  Dit is eigenlijk de moeite van het noteren niet waard, maar ik kreeg inspiratie voor een nieuw verhaal. Uiteindelijk heb ik besloten dat dit idee achteraan moet aansluiten en voorlopig dus nog niet aan de beurt is.
 • Kort verhaal – 30 minuten
  Ik schreef daadwerkelijk een heel kort verhaal, het was nog geen duizend woorden volgens mij. Maar ik schreef een kort verhaal, wat een goed begin is van 2023.
 • Nova – 100 minuten
  Het notitieboek begint aardig vol te raken, dus als het goed is zal dit verhaal binnenkort verdwijnen van de verhalenlijst. Ik schrijf nu naar een soort climax toe, maar ik heb geen idee of ik in de toekomst meer ga doen met dit verhaal dat ik met de hand heb geschreven. Misschien dat ik elementen eruit verwerk in een ander project, we gaan het zien.
 • Wow! Ons huis is vol (Samen! deel 4) – 185 minuten
  Ik ben mezelf aan het aanwennen om het over Wow! Ons huis is vol te hebben als het over het vierde deel in de Samen! serie gaat. Ik las de versie die ik in december herschreef nog eens door en stuurde hem vervolgens naar Froukje. Inmiddels heb ik de geredigeerde versie terug, met heel fijne woorden erbij (Complimenten voor hoe je aan de slag bent gegaan met de feedback. Het verhaal loopt van begin tot eind als een zonnetje! Het aantal opmerkingen is dan ook heel beperkt. Kijk je er binnenkort naar? Dan kan het daarna naar de corrector).
 • De stad – 230 minuten
  Dit project heb ik weer opgepakt, helaas heb ik er niet zo veel aan gedaan als ik wilde doen, maar dat komt hopelijk in februari weer helemaal goed.
 • Friends 4-ever – 555 minuten
  Aan dit project heb ik flink wat tijd besteed, maar ook niet zo veel als ik zou willen. Ik wilde eigenlijk het verhaal afronden, maar dat is niet gelukt. Hopelijk gaat dat in februari wel lukken, maar daar lees je straks meer over.

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 125 minuten
  Ik besloot begin januari om toch weer terug te gaan naar één vlog per week en daar ben ik heel erg blij mee. De vlogs die ik maakte zijn echter wel goed bekeken, dus dat vind ik eigenlijk belangrijker. Omdat ik nog aardig wat op voorraad had, hoefde ik niet zoveel vlogs op te nemen in januari. Nu heb ik helemaal niets meer op voorraad, dus daar gaat wel weer verandering in komen.
 • Social media beheer – 235 minuten
  Ik deelde in januari weer het een en ander op Instagram, onder andere een readalong voor de Samen! serie. Omdat deel 4 in april verschijnt, leek het me leuk om in januari deel 1 te herlezen, in februari deel 2 en in maart deel 3.
 • Blogcontent – 590 minuten
  In eerste instantie schreef ik helemaal niet zoveel blogs in januari, maar op dinsdag 31 januari kwam ik in een soort flow en schreef ik ineens vier berichten, waardoor ik mijn doel van twaalf alsnog haalde. Wat blogcontent betreft heb ik nog steeds meer dan genoeg berichten op voorraad, dus dat is erg fijn!

Overig

 • Writing prompts – 20 minuten
  Ik deed twee writing prompts in januari, op zich genoeg om uiteindelijk mijn jaardoel te behalen, al hoop ik dat ik in februari wel wat vaker aan een writing prompt toekom.
 • Redactie – 60 minuten
  Het redigeren van het manuscript van Jaap had ik inmiddels afgerond, maar ik had hem nog een leesrapport beloofd, dus dat heb ik nog even afgemaakt deze maand.
 • Bedrijfswerkzaamheden – 765 minuten
  Mijn eerste Btw-aangifte moest gedaan worden, maar daar ben ik natuurlijk geen 765 minuten mee bezig geweest. Ook het werken aan de podcast valt onder deze uren, evenals werken aan het Booktube kanaal waar ik samen met Jaap video’s over lezen post. En uiteraard nog wat andere zaken die ik niet allemaal apart kan benoemen.
 • Van alles en nog wat – 365 minuten
  Journalen, persoonlijke stukjes schrijven, plannen en nog meer zaken vallen onder deze categorie. Ook daar besteedde ik aardig wat tijd aan in januari.
De wintersportvakantie was natuurlijk gewoon dé highlight van januari. Daarom wilde ik ook dat de maand zo lang zou duren 😉

Hoogtepunten

 • 4 januari deed ik mijn eerste Btw-aangifte, een heuse mijlpaal. Het ging heel goed en was eigenlijk supersimpel.
 • Diezelfde dag, dus ook 4 januari, tekende ik het contract van mijn tiende boek!
 • Op 24 januari kwam mijn 800e blogbericht online. Het was een hoofdstuk van het vervolgverhaal, maar niettemin was het mijn achthonderdste blog!

Terugblik + statistieken
Het plannen volgens mijn effectieve planmethode heb ik nog steeds niet 100% onder de knie, want ik had voor januari weer te veel taken ingepland. De eerste week was ik er volledig van overtuigd dat ik het wel zou redden, ik had toen een heel goede schrijfweek (ik schreef toen al 22 uur), maar de week erna stortte het helemaal in. Mijn moeder had een aanrijding (niet gewond geraakt gelukkig) en de hele situatie daaromheen was heel erg naar (intimidatie etc.) en daar was ik heel erg boos over. Door die boosheid kon ik me niet zo goed focussen op m’n werk. De week erna ging het schrijven ook niet zo goed, doordat ik veel te veel bezig was met de voorbereidingen op de vakantie. Ook dacht ik steeds: ‘Ach, dat komt wel als ik terugkom.’ Tijdens de vakantie had ik wel m’n laptop bij me, maar ik heb hem bijna niet gebruikt. Gelukkig had ik op dinsdag 31 januari wel een heel goede schrijfdag, ik schreef maar liefst 10.000 woorden in ongeveer 7 uur tijd. Uiteindelijk schreef ik in januari totaal 37.539 woorden, waarvan er 18.317 verhaalwoorden waren. Dat deed ik in 3270 minuten, wat goed is voor 54 uur en 30 minuten. Geen supergoed begin van het nieuwe jaar, maar de kop is eraf.

Vooruitblik februari
Uiteraard ben ik aan het begin van een nieuwe maand super enthousiast over alle projecten die ik ga oppakken in die maand. Voor februari staan er eigenlijk vier verschillende projecten op de planning, wat misschien wel wat veel is. Maar ik heb een schema gemaakt om het stap voor stap aan te pakken.

 1. Allereerst ga ik werken aan het herschrijven van Samen! deel 4. Hier ben ik dinsdag 31 januari al aan begonnen en ik verwacht dat ik het 2 februari al af kan ronden (dus nu jij dit leest is het klaar).
 2. Daarna ga ik Friends 4-ever de blogversie afmaken. Ik moet nog 32 hoofdstukken en een epiloog.
 3. Als dat klaar is ga ik verder met De stad, ik wil in februari de tweede versie van worldbuilding afmaken en de 100 vragen nogmaals beantwoorden. Als het echt heel goed gaat deze maand kom ik misschien aan het herschrijven op macroniveau toe, maar er is nog een project wat mijn aandacht vraagt…
 4. Namelijk het verhaal van Rachel. De eerste versie schreef ik in juli 2022 en ik heb er nog niks mee gedaan. Nu vroeg Froukje ook of we die misschien in het najaar van 2023 uit kunnen brengen. Als dat zo is, moet het manuscript half april ongeveer opgestuurd worden. Dat is best snel, zeker als je bedenkt wat er allemaal nog moet gebeuren. Maar ik heb een planning gemaakt waarmee het zou moeten lukken. Ik moet het verhaal doorlezen, herschrijven op macroniveau en vervolgens op microniveau. Tot slot moeten mijn proeflezers er nog doorheen en dan moet ik hun feedback verwerken. Het wordt krap, maar we gaan ervoor!

Hoe ging het in januari met jou? Ben je een beetje productief geweest of wilde je alles rustig opstarten?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.