Ik lees #20 Waarom lees ik zoveel?

In een eerder bericht heb ik in een lijst met tien tips gedeeld hoe je meer kunt lezen. Vandaag wil ik je vertellen waarom ik zoveel lees, hoe het begonnen is en wat mijn plannen voor volgend jaar zijn…

Hoe het begon
Een paar jaar geleden ontdekte ik, tijdens het vertonen van studie ontwijkend gedrag, dat er mensen zijn die meer dan 400 boeken in een jaar lazen. Tot die tijd dacht ik dat ik echt superveel las, met zo’n 70-80 boeken per jaar op de teller. Ik was net begonnen met het bijhouden hiervan en dacht dat ik het aardig goed deed. Ik moest mijn kaak van de grond moest oprapen toen ik blogs las van mensen die een fulltime baan hadden, een gezin om voor te zorgen en gewoon 400 boeken in een jaar lazen. Ze bestaan echt. Ik besloot dat ik de hoeveelheid boeken die ik per jaar las wilde opschroeven. In 2016 stelde ik als doel om 100 boeken te lezen in één jaar. Uiteindelijk zijn het er 122 geworden. Ik had de smaak te pakken en stelde mezelf in 2017 tot doel om 150 boeken te lezen. Ook dat lukte, maar het was krap en daarom werd mijn doel in 2018 om 160 boeken te lezen. Dat lukte vrij makkelijk en dus werd het doel in 2019 175 boeken. Uiteindelijk las ik in 2019 200 boeken. Toch besloot ik voor 2020 geen hoger doel te zetten, want ik was bang dat ik m’n leesplezier kwijt zou raken. Dus ging ik voor 150, wat ik uiteindelijk in augustus al behaalde. Nu ga ik proberen om dit jaar toch de 250 aan te tikken.

Waarom lees ik zoveel?
Lezen is voor mij echt de heerlijkste manier om te ontspannen. Als ik een film of serie kijk ben ik vaak onrustig en wil nog iets anders doen. Meestal haak ik of bouw Lego, dus dat is ook wel leuk natuurlijk. Maar echt ontspannen doe ik met een boek. Regelmatig heb ik hoofdpijn als ik erg moe ben, als ik dan een tijdje ga lezen in een boek, trekt de hoofdpijn vanzelf weg. Gek hè? Als ik om andere redenen hoofdpijn heb moet ik juist geen boek gaan lezen, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor. Naast schrijven is lezen mijn grootste hobby en aangezien ik van schrijven een beetje m’n werk heb gemaakt, heb ik iets anders nodig om de lange zondagen mee te vullen (ik doe geen schrijfwerk op zondag ;-)). En alle andere dagen. Ik probeer ook altijd voor het slapengaan minstens een halfuur te lezen. Soms is het laat en dan sla ik het over, maar het duurt dan altijd een stuk langer voordat ik in slaap val. Het is dus beter om toch een halfuurtje te lezen, dat zorgt ervoor dat ik helemaal ontspannen kan gaan slapen.

Mijn plannen voor 2021
Ik heb er al over verteld in m’n Lezen met Mirjam blog in september (over augustus), maar ik ben van plan om in 2021 365 boeken te gaan lezen. Ik heb echt ongelooflijk veel zin in deze uitdaging en ben ook al allemaal boeken aan het verzamelen die ik dan wil gaan lezen. Natuurlijk is het veel, dat snap ik zelf ook wel 🙂 Daarom heb ik mezelf ook als regels opgelegd dat het niet ten koste mag gaan van m’n leesplezier, m’n schrijfwerk en m’n werk bij het LCJ. Ik weet ook helemaal nog niet zeker of het me wel gaat lukken, maar ik heb wel het volste vertrouwen dat het met die regels goed gaat komen. Ik denk vooral dat m’n telefoon wat minder aandacht krijgt het komende jaar, dus dat is alleen maar mooi meegenomen. Ik probeer mezelf nu al wat nieuwe gewoontes aan te leren om meer te lezen. Bijvoorbeeld m’n vaste leesavond op donderdag en eens in de zoveel tijd een leesmarathon op zaterdag. Ook wil ik weer meer audioboeken gaan luisteren in 2021, maar eigenlijk is tot nu toe elk audioboek dat ik na de serie van Jenny Colgan over De kleine bakkerij heb geluisterd minder leuk xD. En verder gaan we het maar gewoon zien 🙂 Ik heb er heel erg veel zin in!

Stel jij jezelf elk jaar een leesdoel? Zo ja, probeer je je eigen record te verbreken, of ga je liever voor iets waarvan je (bijna) zeker weet dat je het haalt?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

10 Comments

 1. Fantastisch hoe jij je doelen probeert te halen, en te verbeteren. Sinds dit jaar heb ik een leesdoel, heel voorzichtig min. 52 boeken maar liever 75. En of ik het haal… ? Ik ben te weinig strikt in het reserveren van leestijd. Succes

 2. Heel leuk om te lezen hoe het bij jou zo gekomen is dat je (ook) veel leest. Wow mensen die 400 boeken in een jaar lezen, dat is echt veel. Maar aan de andere kant ligt 365 boeken daar niet veel vandaan en zoals ik op Instagram al zei, denk ik wel dat je dat gaat lukken. 🙂
  Ik ben ooit, in 2013 begonnen met als doel 52 boeken in een jaar te lezen. De eerste twee jaar lukte dat net niet, de jaren erna las ik steeds meer. Ik heb op dit moment 198 boeken gelezen, dus ik denk dat ik eind dit jaar wel op 225 uitkom. Ik had begin dit jaar mijn doel nog vrij voorzichtig (ook met het idee dat het wel leuk moet blijven en geen moeten moet worden) op 125 gezet, maar daar ben ik dus al ver over heen. Mijn doel voor volgend jaar wordt denk ik 250.

  1. Bedankt voor je vertrouwen 🙂 Ik vind het zelf nog wel spannend, maar ga er gewoon voor. Ik hoop dit jaar de 250 boeken nog aan te tikken, maar heb minder boeken dan jij gelezen (tot nu toe), dus mag de komende twee maanden nog flink wat lezen 😉

 3. Ik vind het echt fantastisch dat je zoveel leest en dat je zo’n gaaf doel voor jezelf hebt kunnen zetten voor het nieuwe jaar. Volgens mij moet je dat ook echt wel kunnen halen! Maar natuurlijk wel zolang je er plezier in houdt, want als je dat niet hebt dan moet je het natuurlijk niet gaan forceren :).
  Sinds een paar heb ik ook een leesdoel. Het verschilt nogal per jaar, want ik kijk een beetje hoe het jaar daarvoor is gegaan. Dit jaar had ik mijn doel op 70 gezet. Deze heb ik na een paar maanden veranderd naar 80 en als goed is ga ik dat deze maand halen dus dan lees ik dit jaar in elk geval meer dan dat ik van plan was. Voor volgend jaar vind ik het nog een beetje lastig om een doel te zetten.

  1. Ik vind het zelf natuurlijk ook fantastisch dat ik zo veel lees 🙂 Ik hoop wel dat het gaat lukken, maar zoals je weet zijn er wat onvoorziene omstandigheden… xD Maar toch, ik ga er gewoon voor! Deze week heb ik, ondanks de onvoorziene omstandigheden toch ook weer 8 boeken gelezen (oké, wel veel herlezen, maar toch). Succes met het vinden van een juist leesdoel voor 2021!

 4. Wauw, ik vind het echt knap dat jij zoveel leest! Serieus, ik vind 80 boeken al knap, dat red ik bij lange na niet! 365 boeken mocht ik willen, haha! Maar dan zou er zo veel druk en stress op mij staan om elke dag een heel boek uit te lezen dat ik het niet meer als ontspanning zal kunnen zien. Dit jaar wilde ik 25 boeken gaan lezen. Dat heb ik al behaald, dus nu heb ik mijn doel verhoogd naar 30. Voor 2021 wil ik 50 boeken gaan lezen, dus ongeveer een per week. Dat moet wel lukken en is voor mij tenminste te doen 🙂 365 is ambitieus, maar als je het echt wil gaan halen moet het je zeker lukken!

  1. Dat ik zoveel lees komt ook omdat ik verder niet zo’n interessant leven heb, haha 😉 Tof dat je je leesdoel voor 2021 hebt opgeschroefd, ik hoop dat het je gaat lukken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.