Schrijflogboek #69 Augustus 2023

Om eerlijk te zijn twijfelde ik of ik dit blogbericht wel met je durfde te delen. Augustus was geen succesvolle schrijfmaand. Sterker nog, het is een van de slechtste schrijfmaanden ooit geworden, sinds ik mijn uren bijhoud. Maar daar is uiteraard een reden voor en dat vertel ik je ook in dit bericht.

Allereerst ook mijn excuses dat er zaterdag geen bericht online is gekomen, ik had simpelweg geen tijd om iets te schrijven en dat is iets dat de komende tijd vaker kan gebeuren. Ik doe m’n uiterste best om het normale schema vol te houden, maar dat lukt dus niet altijd. Gaan we nu over tot de orde van de dag, zoals gebruikelijk in een logboek vertel ik je hoeveel tijd ik aan welk project heb besteed, deel ik wat hoogtepunten (hoewel het er deze maand maar een is) en onthul ik het totaal. Tot slot blik ik ook nog even vooruit naar de komende maand.

Verhalen

Project Snel – 120 minuten
Ik wilde heel graag de eerste versie van boek twee (en eigenlijk ook van boek drie) afronden, maar dat is niet gelukt. In plaats daarvan heb ik slechts twee hoofdstukken geschreven, maar alle beetjes helpen. Dat is trouwens ook het enige verhaalschrijfwerk wat ik in augustus heb gedaan…

Sociale media kanalen

 • Social media beheer – 75 minuten
  Afgelopen maand deed ik maar wat betreffende mijn Instagramaccount. Ik negeerde mijn zorgvuldig opgestelde contentkalender en besloot alles maar los te laten (niet alleen wat Insta betreft, maar mijn hele schrijversleven).
 • Blogcontent – 325 minuten
  Hier heb ik ongeveer het meeste tijd aan besteed in augustus. Ik wilde graag voorkomen dat er gaten zouden vallen in mijn blogkalender en dat heb ik zo veel mogelijk kunnen voorkomen, helaas niet helemaal.

Overig

 • Bedrijfswerkzaamheden – 105 minuten
  Ook hier heb ik niet zoveel tijd aan besteed, ik nam een podcast op met Anna Laura en werkte mijn administratie bij. Het is maar goed dat ik afgelopen maand geen opdracht hoefde te doen, want ik denk niet dat er iets van terecht was gekomen.
 • Van alles en nog wat – 340 minuten
  Ik schreef wel een paar persoonlijke stukjes en kleine klusjes die niet echt onder een categorie vallen, dus die noem ik maar ‘van alles en nog wat’.

Hoogtepunten
Het was afgelopen maand zo erg dat ik niet eens mijn statistieken heb bijgehouden, dus dat moest begin september allemaal geregeld worden. Veel hoogtepunten leverde het niet op, maar wel één heel speciale. Op 15 augustus tikte ik namelijk de 1000 volgers aan op Instagram. Dat vond ik wel een magisch getal waar ik heel trots op ben.

Terugblik + statistieken
De reden waarom ik zo weinig heb geschreven is natuurlijk het huisje van Jaap en mij. Eind juli kregen we de sleutel en in augustus heb ik flink wat geklust. De muren in de woonkamer zijn prachtig wit geworden en inmiddels is ook de slaapkamer af. In de slaapkamer hebben we één gekleurde muur, de rest is ook wit. Niet spierwit hoor, maar gebroken wit. Mijn moeder is druk geweest met het washok en het schilderen van de deuren en kozijnen. Het schilderwerk is nu al grotendeels klaar, het enige wat nog geschilderd moet worden zijn een paar meubels van Jaap. Komende week gaan we afspraken maken voor de vloer en dan wordt het al veel meer ons huisje. Schrijven stond afgelopen maand op een laag pitje omdat ik mijn hoofd er niet bij kon houden. Eind juli hadden Jaap en ik ook een gesprek met onze ceremoniemeesters en kwam ik erachter dat er nog heel veel moest gebeuren voor de bruiloft. Gelukkig hebben we in augustus heel veel kunnen regelen en lopen we goed op schema. Hopelijk worden de komende maanden wat dat betreft rustiger. Maar goed, uiteindelijk heb ik wel geschreven, 965 minuten, goed voor 16 uur en 5 minuten. Zelfs de maanden waarin ik corona had heb ik meer geschreven dan toen. Er zijn maar twee slechtere schrijfmaanden geweest (sinds ik het bijhoud): oktober 2020 en februari 2018. Ik schreef uiteindelijk wel 15.755 woorden, waarvan 3.545 verhaalwoorden, meer dan in juli. Je zou dus kunnen zeggen dat ik mijn tijd wel beter heb gebruikt, al heb ik in juli natuurlijk Samen! deel 5 herschreven, dat levert meestal niet zoveel schrijfwoorden op.

Vooruitblik september
Om eerlijk te zijn verwacht ik niet dat het de komende maand ineens veel beter gaat. Het kluswerk is dan wel grotendeels klaar, deze week moet er veel voor de bruiloft geregeld worden (en nee, ik ga niet op internet vertellen wanneer de grote dag is, daar kom je vanzelf achter) en daarna ga ik bijna twee weken op vakantie. Tegelijkertijd gebeurt er deze maand ook iets heel gaafs: mijn elfde boek verschijnt aankomende vrijdag al. Doordat ik zo druk ben geweest met andere dingen is dat een beetje aan mij voorbijgegaan, maar nu het zo dichtbij is vind ik het wel weer heel spannend en leuk worden. Het is zo’n speciaal verhaal!
Ik hoop wel dat ik op vakantie voldoende op kan laden en rust in mijn hoofd krijg zodat ik daarna weer kan schrijven. En als ik toevallig inspiratie heb, zal ik natuurlijk wel gaan schrijven, maar er moet niets. En zoals ik al schreef is het kluswerk grotendeels klaar en ook de grote dingen voor de bruiloft zijn geregeld. Met mezelf heb ik afgesproken dat ik het in september nog rustig aan mag doen, maar dat ik in oktober toch wel mijn gebruikelijke schrijfuren wil halen.

Hoe was augustus voor jou?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Fijn dat je al zoveel aan jullie huisje hebt gedaan. Geniet van de vakantie! Mijn augustus was goed maar niet veel geschreven. Is ok. Is zomer. Wel hoop ik dat jij je schrijversleven niet veel op de achtergrond raakt, want je boeken zijn te goed daarvoor!

  1. Dankjewel voor je reactie én het lieve compliment. Ik ben ook zeker niet van plan om mijn schrijversleven te verwaarlozen. Gelukkig ga ik niet elk jaar verhuizen én trouwen in relatief korte tijd, dat ben ik in ieder geval niet van plan. Ik verwacht in oktober ook weer meer rust in mijn hoofd te hebben om het schrijven weer op te pakken, dus dat scheelt 😉

  1. Jaa! Het ligt er een beetje aan waar je woont. De Wedloop heeft ‘m zaterdag als het goed is al, maar ik verwacht dat andere winkels nog tot dinsdag 12 september moeten wachten. Maar hij is er dus bijna 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.