Lezen met Mirjam #1 Januari 2020

Al ruim 5 maanden geleden bedacht ik deze nieuwe blogcategorie, gebaseerd op Anna Laura’s favorieten boeken van de maand. Maar ik wilde wel op een logisch moment beginnen, 2020 leek me daar het perfecte moment voor. Iedere eerste donderdag van de maand ga ik kort een verslagje doen van mijn leesmaand en vertel ik kort iets over mijn favoriete boeken

Welke boeken las ik?
Ik las de afgelopen maand in totaal 13 boeken. Dat is een flink aantal, maar voor mijn doen niet bijzonder hoog. Dat kwam onder andere door de boeken waar ik het jaar mee begon. Het was de bedoeling dat ik de Kane Chronicles van Rick Riordan in 2019 nog uitkreeg, maar dat lukte me niet. Ik heb meerdere boeken van hem gelezen en die las ik meestal zo weg, maar de Magnus Chase serie en Kane Chronicles kwam ik niet echt door. Misschien ook omdat ik de Griekse mythologie interessanter vindt dan de Noorse of Egyptische. Maar uiteindelijk kreeg ik deze boeken toch uit en was er nog genoeg tijd over om andere boeken te lezen. Deze:

 • Something to live for // Richard Roper
 • Emma // Jane Austen
 • Beartown // Fredrik Backman
 • To all the boys I’ve loved before trilogie // Jenny Han
 • Twaalf jaar hoop // Charles Martin
 • Hildegard // Irma Joubert
 • Het meisje uit het verscholen dorp // Irma Joubert
 • The subtle art of not giving a f*ck // Mark Manson
 • En dan nog iets // Paulien Cornelisse (luisterboek)
 • Kane chronicles deel 2 & 3

Non-fictie
Ik las deze maand twee non-fictie boeken. Allereerst luisterde ik in de auto het boek En dan nog iets, door Paulien Cornelisse zelf voorgelezen. Ik vind haar taalweetjes altijd erg grappig en omdat zij het audioboek zelf voorlas, vond ik het wel leuk om ernaar te luisteren. Verder moet ik nog wennen aan het hele audioboek idee, ik heb liever een fysiek boek. Ook herlas ik The subtle art, ik wist eigenlijk niet meer zo goed wat er instond, terwijl ik me herinnerde dat ik destijds veel aan het boek had gehad. Ook nu heb ik weer behoorlijk wat geleerd, maar ik merkte ook wel dat ik het boek kritischer las dan 2 of 3 jaar geleden en met name in het laatste hoofdstuk was ik het niet altijd met Mark eens, maar dat zal wel door mijn opvoeding komen, haha.

Top 3 (in willekeurige volgorde)

 • Twaalf jaar hoop // Charles Martin. Ik denk dat dit het mooiste boek is dat ik van Charles Martin heb gelezen (tot nu toe). Volgende week donderdag deel ik een review van dit boek, dus ik zal verder niet te veel spoilen.
 • Something to live for // Richard Roper. Dit boek kocht ik afgelopen november in Engeland. Eigenlijk puur omdat ik de voorkant zo mooi vond. Toen ik de flaptekst las, dacht ik wel dat het een boek was dat mij aan zou spreken. Maar dat het zo mooi was, dat had ik niet verwacht. Ook over dit boek deel ik in de toekomst een review.
 • Beartown // Fredrik Backman. Dit boek was mij afgelopen zomer al aangeraden en ik wilde heel graag dat dit een van m’n eerste reads van 2020 zou zijn. Dat is gelukt, het was nummer 5. Fredrik Backman heeft een geweldige schrijfstijl en dit boek was echt ontroerend geschreven. Tegelijk greep het verhaal me ook echt aan en was ik echt een beetje van slag. Of ik een review over dit boek ga delen, weet ik nog niet. Ik ben bang dat ik daarmee geen recht doe aan het boek …

Book haul
Deze maand kwam er 1 boek in mijn kast bij: namelijk Wabi Sabi. Deze won ik bij Romy. Ook kreeg ik een doe-boek (Doe elke dag iets aardigs), maar die reken ik niet bij mijn boeken, omdat je ook heel veel zelf moet invullen. Ik wil dit jaar wel minder boeken kopen dan in 2019, want dat liep echt uit de hand (102), maar het is ook niet zo dat ik helemaal geen nieuwe boeken wil kopen. Wel wil ik eerst graag alle ongelezen boeken uit mijn kast uitkrijgen, voor ik ‘m weer ga aanvullen 😉

Hoe is jouw leesjaar begonnen?

Liefs,

Mirjam

9 Reacties

  1. Wat fijn dat je in je leesflow zit en 2 boeken hebt gelezen. Het gaat uiteindelijk niet om het aantal, maar om het leesplezier, toch? Veel leesplezier de komende maand!

 1. Met 13 boeken kom je zeker op je jaardosis van 150? Ik heb er 5 in Januari gelezen, en ook uitgelezen. En ben daar trots op. Minder trots ben ik op de vele gekochte boeken, waaronder 50% second hand. Door jou planingstips etc ben ik gestructureerder gaan lezen. Ook heb ik daardoor goodreads en lovelybooks (duitstalige variant) ontdekt. Besankt.

  1. Ja, m’n jaardoel moet wel lukken met 13 boeken per maand. Het is ook best veel, maar voor mijn doen niet uitzonderlijk hoog.
   Leuk om te horen dat ik je geïnspireerd hebt om gestructureerder te lezen, veel leesplezier de komende maand!

 2. Wat een leuke nieuwe blogcategorie! Leuk om te lezen wat je allemaal gelezen hebt. Ik heb ook al een stuk of 20 boeken gelezen dit jaar, waarvan een stuk of 4 audiobooks. Een overeenkomstig boek dat ik las was het boek van Mark Manson.

  1. Dank je wel voor je reactie en enthousiasme 🙂 Wauw, 20 boeken! Heerlijk om zo’n start te hebben, hè? Ik ben nog niet zo heel erg gewend aan de audioboeken. Ik luister toch liever muziek, heb ik gemerkt. Maar af en toe eentje is wel leuk. Tof dat je ook het boek van Mark Manson hebt gelezen, voor je 12x non-fictie, of gewoon zomaar?

   1. Ja, heerlijk zo’n goede boekenstart. ? Ik had eerst ook niets met audioboeken en luisterde liever muziek, tot ik de luisterbieb van de bibliotheek ontdekte. Die vind ik echt heel fijn. Audioboeken luister ik nu als ik iets moet doen waar ik niet echt mijn aandacht bij hoef te houden (maar mijn handen niet vrij heb) zoals afwassen, strijken etc. Muziek luister ik dan graag als ik iets doe waar ik mijn aandacht bij moet houden, zoals werken en schrijven.
    Het boek van Mark Manson was inderdaad gewoon zo maar, ik had er zó vaak wat over gelezen dat ik op een gegeven moment dacht én nou wil ik hem ook lezen. ?

 3. Yeah zo leuk om te lezen dat je dit nu ook doet. Ik vind 13 boeken een mooi aantal. Ik heb er 8 gelezen in januari en daar was ik ook wel heel erg blij mee! Ik heb 4 van de 13 boeken gelezen. Niet in januari dan maar goed, je snapt wat ik bedoel.

  We hebben trouwens allebei een boek van Fredrik Backman in onze favorieten van de maand staan. Ik hoop dat ik binnenkort nog een keer in Beartown kan beginnen en dan wel kan doorlezen.

  1. Ik snap inderdaad wat je bedoelt! 8 is ook echt een mooi aantal, een mooie start zo.
   En fijn dat je het leuk vind om te lezen 🙂
   Ik hoop dat je binnenkort de concentratie voor Beartown kan vinden, het is écht zo’n gaaf boek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: