Lezen met Mirjam #15 Maart 2021

Het is weer de eerste donderdag van de maand en dat betekent dat het tijd is voor een leesupdate van mijn kant. Een beetje irritant vind ik het wel dat dit ook de eerste dag van de maand is, want stiekem heb ik twee boeken uit de lijst op het moment dat ik dit schrijf nog niet uit. Ik hoop ze nog wel voordat april officieel begint uit te hebben…

Er staat één boek op deze foto dat er eigenlijk niet hoort. In plaats daarvan moet een ander boek wat er bijna hetzelfde uitziet en zelfs ongeveer even dik is er liggen. Maar daar kwam ik pas achter toen ik alle boeken weer ging opruimen, dus besloot ik om er maar een puzzeltje van te maken voor jullie. En het is geen grap, in maart las ik 31 boeken. Dit is nu al de derde keer in mijn leesbestaan dat ik zoveel boeken las in één maand. Welke boeken ik allemaal las (naast degenen die hier op de foto staan) kan je lezen via deze link. Vorige maand schreef ik dat ik in maart het liefst nog wat meer zou lezen dan 31 boeken, maar zeker richting het einde van het maand ging ik wat dikkere boeken lezen, dus toen had ik niets meer aan de lichte voorsprong die ik had opgebouwd. En ergens denk ik dat het ook niet uitmaakt, gewoon op schema blijven is toch ook een beetje het idee van de uitdaging 😉 Ik las weer lekker divers, al merk ik dat het fantasy genre een beetje achterblijft dit jaar. Maar we zijn nog maar op een kwart, dus wie weet …

Favorieten
Ik vond het best lastig om favorieten te kiezen. Ik heb maar weinig boeken deze maand echt daadwerkelijk vijf sterren gegeven. En omdat de boeken die ik uiteindelijk gekozen heb zo ontzettend divers zijn, voelt het een beetje gek om ze zo onder elkaar te zetten. Maar ik doe het gewoon, want deze boeken zijn me het meest bij gebleven.

 1. Haar grote dag // Pas toen ik het blogbericht voor deze maand ging schrijven ontdekte ik dat dit boek in maart had gelezen. Het verhaal is me wel bijgebleven, een heerlijke feelgood. Het was echt fake dating to the next level.
 2. Een nieuw begin // Ik had al veel goeds gehoord over dit boek van Ellie Dean en toen ik ‘m als audioboek zag staan wilde ik ‘m zelf ook lezen. In dit boek gaat het meer over het alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland. Het is het eerste boek in een serie die uit maar liefst 18 boeken bestaat. In het Engels is de serie al helemaal af, maar nu worden ze pas naar het Nederlands vertaald. Ik kan er natuurlijk voor kiezen om de serie in het Engels te lezen, maar ik vind de Nederlandse covers mooier. Dus ik denk dat ik ‘m in het Nederlands ga sparen. Pfoeh, als er per jaar 2 boeken uit gaan komen, ben ik 36 als de serie compleet is.
 3. Het rode lint // Ook over deze YA over Auschwitz van Lucy Adlington had ik veel gehoord en ik heb ‘m van boekenbonnen die ik voor m’n verjaardag kreeg gekocht. Dat was zeker een goede beslissing, al moet ik eerlijk zeggen dat ik het einde van dit boek een beetje vreemd vond, het was mijns inziens iets te vrolijk. Maar daar vertel ik in een toekomstige mini-review meer over!
 4. Kinderen van de rivier // Dit was het eerste boek van Lisa Wingate dat ik ‘las’. De stem van de mevrouw die het audioboek insprak was zo fijn om naar te luisteren dat ik op haar naam in de bibliotheek heb gezocht en veel nieuwe boeken heb ontdekt. Dit boek heeft een dubbele tijdlijn, je volgt Avery in het heden en May (of Rill) in het verleden. Sommige stukjes waren echt hartverscheurend om naar te luisteren en dit verhaal heeft echt indruk gemaakt.
 5. Het cupcake café // Een heel ander boek dan de boeken die ik tot nu toe heb genoemd, maar dit was ook echt een feestje om naar te luisteren. Izzy wordt ontslagen bij het grote makelaarskantoor waar ze werkt en gaat op zoek naar een manier om haar droom na te jagen. Het verhaal is wat ik van Jenny Colgan gewend ben, zoet, veel perspectieven maar ook met een duidelijke les.

Ook Gegijzeld van Evert Hartman en A man called Ove van Fredrik Backman stonden in mijn favorietenlijstje, maar vorig jaar sprak ik met mezelf af dat ik geen herlezen boeken mocht opnemen in dat lijstje. Toch wilde ik ze even genoemd hebben, haha.

Teleurstelling van de maand
Als je veel boeken leest, wordt je natuurlijk ook weleens teleurgesteld. Deze maand waren er twee boeken waar ik meer van verwacht had. De eerste is Het grote misschien van John Green. Het boek mag dan duizenden Amerikaanse tieners aan het lezen gebracht, ik vond het een drama. Het was (voor mijn gevoel) een grote alcohol- en sigarettenpromotie voor tieners, niet echt een succes. De enige reden dat ik het boek heb afgeluisterd (op 2x snelheid) was dat Rik van de Westelaken het had ingesproken, haha. Daarnaast vond ik Wie naar de sterren grijpt van Kristin Hannah erg tegenvallen. Vorig jaar las ik De nachtegaal van deze auteur en dat boek heeft me laten huilen. Dit boek kreeg me pas richting het einde een beetje in z’n greep, maar het einde vond ik best wel troosteloos.

Non-fictie
Ik las in maart 3 non-fictieboeken, waarvan ik Naturally Supernatural het meest leerzaam vond. Misschien wel juist omdat het een boek is dat geschreven is door een charismatisch evangelische christen. Ikzelf ben opgegroeid in de reformatorische hoek en kan soms wel een verfrissend perspectief gebruiken, dat bood dit boek zeker!

Maar liefst acht boeken vonden hun weg naar mijn boekenkast de afgelopen maand. Gelukkig hoefde ik maar voor drie van deze boeken zelf te betalen. Voor mijn verjaardag kreeg ik namelijk een paar boekenbonnen en daarvan kocht ik Tolbos, Het rode lint en Blijf bij me. Van Anna Laura kreeg ik Garden City en Hart op het spel cadeau voor mijn verjaardag. Ik gaf haar trouwens ook boeken, want wat moet je je bookbuddy anders geven? Toen ik de boeken voor Anna Laura uitzocht bij Bookdepository kon ik het niet nalaten om zelf een boek uit te zoeken, dat werd Tweet cute, nadat ik bij een van mijn favoriete booktubers een review over had gezien. Ook kwam halverwege maart het nieuwste deel van De Grijze Jager serie uit en natuurlijk wilde ik mijn collectie wel compleet hebben, dus bestelde ik bij De Wedloop De vermiste prins. Tot slot was de prompt voor de Leeslievelingschallenge van Daniëlle voor april: ‘Het debuut van je favoriete auteur’. Nu heb ik nogal veel favoriete auteurs, maar van de meesten heb ik hun debuut al gelezen. Maar … nog niet die van Mike Gayle, dus bestelde ik My legendary girlfriend en die kwam precies op tijd (31 maart) binnen. Ik ben trouwens dolgelukkig met de editie die ik heb. De eerste editie vond ik echt lelijk, maar in 2020 hebben ze alle boeken van Mike Gayle in een nieuw jasje gestoken, zodat alle boeken bij elkaar passen. De afbeelding bij het boek dat ik bestelde had die lelijke cover, maar ik kreeg gelukkig toch de mooie versie (I know, first world problems).

Leesdoelen april
Pfoeh, het eerste kwartaal zit er alweer op. Met 90 gelezen boeken loop ik perfect op schema voor mijn challenge. Dat voelt wel een beetje gek, om zoveel boeken gelezen te hebben … Een paar jaar gelezen las ik per jaar nog minder boeken dan dit aantal. Vanavond upload ik trouwens een (Engelstalige) vlog waarin ik terugblik op de afgelopen drie maanden. Door de klikken op deze tekst kan je mijn booktube kanaal vinden. Voor het eerst sinds het bestaan van mijn kanaal maakte ik ook een TBR video voor april (en dat is een van de best bekeken video’s geworden, dus dit blijf ik zeker doen). In april wil ik 30 boeken lezen, maar meer mag natuurlijk altijd. Ik wil komende zaterdag een soort leesmarathon doen, dus wellicht kan ik dan eindelijk een keer een echte voorsprong opbouwen! Daarnaast staat ook voor deze maand een klassieker op de lijst. In maart las ik (met veel moeite) Sense & sensibility, maar nu ga ik een wat makkelijker boek lezen. Ook wil ik weer twee non-fictie boeken lezen, minstens 5 Engelse boeken (het liefst een stuk meer, want met dit doel lig ik echt achter) en ik mag van mezelf in april geen boeken kopen. Maar … er gaat minstens één boek bijkomen in mijn boekenkast. Eentje waar ik al tijden op zit te wachten! Jij mag raden welk boek dat is.

Nu heb ik verschillende vragen voor je: Allereerst, welk boek staat verkeerd op de foto? Nummer twee: Op welk boek zit ik met smart te wachten? En nummer 3: Wat was het leukste/mooiste/meest ontroerende boek dat jij las in maart?

Liefs,

Mirjam

9 Reacties

 1. Knap gedaan weer, eentje per dag! Het cupcake cafe heb ik hier in het Engels nog ongelezen in mijn kast staan. Ik denk dat ik die binnenkort maar eens ga lezen dan 🙂

  1. Dank je wel 🙂 Oh, dat klinkt leuk! Ik vond het zelf echt een heerlijk boek om te lezen, ook wel echt iets voor het voorjaar/de zomer (hoewel het zich grotendeels in de winter afspeelt). Veel leesplezier alvast!

 2. Leuk blog, en een hele prestatie die 31 boeken. Wat was je probleem met het boek van Jane Austen? Velen zijn extreem lovend er over. Mijn mooiste boek deze maand, dat ook in NL te krijgen is, het nieuwste bork van Patric Modiano, (de onzichtbare inkt?) Hij kan zo mooi schrijven. Overigens maar 8 boeken erbij, is een super prestatie!

  1. Haha, ik en (oude) literatuur gaan niet zo heel goed samen. Ik vond alles maar heel traag gaan en er waren veel perspectieven. Ook waren er opvallend veel mensen die John heetten in Sense and sensibility. Het boek De onzichtbare inkt klinkt intrigerend, ik zal het eens opzoeken!

 3. Volgens mij hoort de duiventil in rep en roer er niet tussen. Ik ken al deze boeken niet, het cupcake café lijkt me wel leuk…

  1. Nee, die hoort er wel tussen 😉 Maar is ook best lastig te zien (het goede antwoord is Wuthering heights, die is precies even dik en ziet er bijna hetzelfde uit als Sense & sensibility).

 4. Ik heb deze blog gemist in maart, maar kwam hem tegen in de blog van Audrey vandaag. 🙂 Supergoed dat je in maart 31 boeken gelezen hebt! En sowieso leuk om te lezen wat je hebt gelezen. En herkenbaar ook dat als je veel leest er ook wel eens boeken tussen zitten die tegenvallen, ook van auteurs waar je eerder een prachtig boek van gelezen hebt. Van John Green vond ik een paar boeken briljant goed en een paar zeer matig, maar ik weet niet meer of ik die jij noemt ook gelezen heb.

  1. Hee wat leuk om je reactie op deze blog nog te lezen. Ik vind de boeken van John Green tot nu toe ook een beetje wisselend. Ik ben stiekem ergens wel benieuwd naar zijn nieuwste boek, omdat ik de op een na nieuwste (Schildpadden tot in het oneindige) wel oké vond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: