Hoewel ik het afschuwelijk vind om een webshop waar ik absoluut geen fan (meer) van ben in de titel van dit blogbericht te zetten, heb ik het toch maar gedaan. Wie weet, levert het nog extra lezers op. Hoe dan ook, het is weer tijd om mini-reviews met je te delen. Ik heb net een snelle rekensom gedaan en ben erachter gekomen dat er al meer dan 100 boekreviews op mijn blog staan. 22 x 3 mini-reviews en dan nog eens 50 (of meer) enkele reviews. Zoals altijd hoop ik dat je iets hebt aan de boeken die ik aanraad.
Prutje // Pieter Koolwijk
Specificaties: Jeugdboek // Lemniscaat // Nederlands // 2018 // 263 blz’s
Samenvatting: Het leven van Hens is zwaar: net als zijn vader, moeder en zus werkt hij van vroeg tot laat in de smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloon. Een leven waar je een zwavelstokjesgevoel bij krijgt. Het enige lichtpuntje is Walm, zijn broertje dat niet helemaal met de rest kan meekomen. Vrolijk, maar ook lastig als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven – vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen. Op een ochtend heeft Hens er genoeg van. Hij loopt weg. Alleen loopt Walm achter hem aan en sluit er zich al snel een lastig, eigenwijs meisje bij hen aan, dat luistert naar de merkwaardige naam Vijf. Zij heeft gehoord van een land waar alles veel mooier is, en bij gebrek aan beter gaan ze met z’n drieën op weg… Pieter Koolwijk schetst twee werelden die mijlenver uit elkaar liggen. Letterlijk en figuurlijk. Maar is het werkelijk beter in een land waar alles beter is – als je familie er niet is?
Mijn mening: Weer een fenomenaal boek van Pieter Koolwijk. De personages waren allemaal goed neergezet en de verhaallijn was goed te volgen. Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld, maar zou net zo goed ten tijde van de Industriële revolutie in Europa kunnen afspelen. Of … om het nog dichterbij te brengen, in de huidige tijd. Er zijn nog genoeg landen op de wereld waar ouders en hun kinderen voor een hongerloontje in de fabriek werken, met een hoog risico op verwondingen en alle gevolgen van dien. Mooi dat Pieter hier op een wijze die voor kinderen begrijpelijk is, aandacht voor vraagt. Ook laat hij het belang van familie zien en de ontknoping van het verhaal was hartverwarmend. Zeker een aanrader!
Eindoordeel: 4,5 sterren
Vanaf het allereerste begin // Melissa Tagg
Specificaties: (Christelijke) feelgood // Uitgeverij Kok Boekencentrum // Nederlands, vert. USA // 2022 // 368 blz’s
Samenvatting: Kate Walker geloofde altijd in de liefde, en zelfs nadat haar eigen hart gebroken werd bleef ze scenario’s schrijven voor romantische tv-series. Maar dan raakt haar carrière in het slop en geeft Kate het op. Ze besluit weer bij haar ouders te gaan wonen in het pittoreske Maple Valley om na te denken over haar volgende stap. Al snel ontmoet ze Colton Greene, een profsporter die door een blessure gedwongen is zijn leven anders vorm te geven. Hij heeft alleen geen idee hoe. Een gezamenlijk project zet hen op het juiste spoor. Kan dit het begin zijn van iets nieuws?
Mijn mening: Ik ben echt fan geworden van feelgood boeken en Melissa Tagg is in dit genre een waardevolle aanwinst. Bij haar boeken kan je heerlijk wegzwijmelen, maar ze bevatten ook een waardevolle boodschap. Daarbij vond ik dat de romantiek in dit boek wel slowburn was (hoewel je van tevoren natuurlijk kunt weten dat de personages met elkaar eindigen, zo voorspelbaar was het dan ook weer). Zowel Kate als Colton hadden geloofwaardige bezwaren om niet toe te geven aan hun gevoelens voor elkaar en ze losten dit mijns inziens ook volwassen op. Ze gingen met elkaar in gesprek, zonder boos weg te lopen (ook zo’n typische trope). Inmiddels heb ik het vervolg ook gelezen en kan ik niet wachten tot deel 3 uitkomt in het Nederlands (voorjaar 2023).
Eindoordeel: 4,5 sterren
Binnen bij bol.com // Jeroen van Bergeijk
Specificaties: Non-fictie (biografisch) // Querido fosfor // Nederlands // 2019 // 136 blz’s
Samenvatting: Een anonieme hal van acht voetbalvelden groot aan de rand van een bedrijventerrein in Waalwijk. Eindeloze schappen met spullen en spulletjes. Welkom in het distributiecentrum van bol.com. Hier gaat Jeroen van Bergeijk undercover, omdat hij wil weten wat er gebeurt als wij om vijf minuten voor middernacht besluiten dat we morgen een stofzuiger of een airfryer nodig hebben. Wie zijn de mensen die ervoor zorgen dat we ons pakketje thuisbezorgd krijgen? En wie pakt het uit als we het retourneren?
“Op de afdeling Retouren tref ik stofzuigers met propvolle zakken aan, schuurmachines waar het bouwstof aan vastgekoekt zit en een doos met een bladblazer waar de herfstblaadjes uit dwarrelen.”
In Binnen bij bol.com schrijft Jeroen van Bergeijk over zijn werkzaamheden voor bol.com en zijn verblijf op vakantiepark De Droomgaard, waar veel van de (vooral Oost-Europese) werknemers van het distributiecentrum wonen. Hij schetst niet alleen het dagelijks bestaan van arbeidsmigranten, maar werpt ook licht op de consequenties van onze collectieve verslaving aan online shoppen.
Mijn mening: Na het lezen van dit boekje zijn mijn ogen wel écht open gegaan en heb ik me voorgenomen om nooit meer iets bij bol te bestellen. Ook wil ik zo min mogelijk online shoppen, als ik het doe, dan bij een kleine ondernemer. De schrijfstijl is een combinatie van humor en zakelijk, je proeft het sarcasme erin door. Je ontdekt hoe het eraan toe gaat bij bol en onder die laag lees je over het onrecht en de uitbuiting. Werknemers van bol krijgen het minimumloon, terwijl de top van het bedrijf miljoenen euro’s aan winst maakt. Ik heb geen woorden voor de huisvesting die de arbeidsmigranten aangeboden krijgen (soms wonen ze met z’n achten in een mini-vakantiehuisje). Ik las het boek als voorbereiding voor mijn Koop lokaal artikel en zou het liefst iedere klant die De Wedloop uitloopt met de mededeling: ‘Dan bestel ik het wel bij bol.com’ het boekje cadeau geven zodat ze in de gaten hebben dat ze daarmee bijdragen aan uitbuiting en lokale ondernemers kapot maken, zonder dat het hen eigenlijk veel oplevert.
Eindoordeel: 4 sterren
Naar welk boek ben jij benieuwd geworden?
Liefs,
Mirjam
PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂
Kom me volgen op social media
Hoi! Ik heb even een vraagje: Vanaf welke leeftijd is ‘Prutje’ ongeveer?
Vanaf tien jaar ongeveer, denk ik
Oké, dan ga ik die ook eens lezen 😉
Veel leesplezier!
Interessante boeken. Dat over bol.com moet ik misschien toch ook nog lezen. Overigens is er ook een duitsboek over de arbeidsmigranten in Nederland (en Duitsland). Het heet “Leiden Centraal”, geschreven door Benedikt Feiten. Ook dat moet ik nog lezen. Niet meer online kopen is natuurlijk goed, maar waarschijnlijk zijn er in de tuinbouw ook een hoop onderbetaalde migranten, dus geen bloemen meer, etc. Dat eerste kinderboek lijkt me ook interessant. Veel leesplezier.
Ja, dat klopt, je hebt overal uitbuiting, wat het heel moeilijk maakt om eerlijk te kopen. Ik doe m’n best om het zo eerlijk mogelijk te doen en voor mij is niet meer online kopen bij grootgrutters als Bol, Amazon en Bookdepository de eerste stap. Dat kinderboek is ook echt heel erg leuk, als je er op de een of andere manier toegang toe kunt krijgen, zou ik ‘m zeker lezen 😉 En ik voeg ‘Leiden Centraal’ toe aan mijn leeslijst, wie weet … kom ik er ooit aan toe 😉