Persoonlijk #7 Terugblik 2019

Oeps, ik was een beetje te enthousiast met typen. Ik schreef eerst terugblik 2020. Nu hoop ik in het komende jaar weer heel wat leuke dingen mee te maken, maar om nu al terug te blikken op een jaar dat nog moet komen, lijkt me geen goed idee. Net als 2018 was ook dit jaar een speciaal jaar, waarin ik veel over mezelf leerde en waarin veel gebeurde. Ik heb besloten om het deze keer geen hoogtepunten te noemen, maar terugblik, omdat dat iets beter weergeeft wat ik hierin deel.

Het wordt een lang verhaal, dus als je nog geen kopje thee hebt gepakt en een lekker koekje, of een gezonde snack: doe het nu 😉 Ben je er helemaal klaar voor? Komt-ie…

Januari
Het jaar begon eigenlijk heel rustig en ontspannen. Ik werkte nog vanuit huis aan mijn eigen schrijfprojecten. In november of december 2018 was ik geïnterviewd door het RD voor het magazine en op zaterdag 5 januari 2019 stond het artikel erin. Je kunt mijn bijdrage hier teruglezen. Het vertelt een deel van mijn verhaal, van hoe ik gekomen ben waar ik nu ben (of eerder waar ik toen was), maar niet alles. Hier wil ik echter komend jaar nog meer over vertellen, dus ga ik niet alles verklappen. Naar aanleiding van dit interview vroeg Hanna van Fleurrijk of ik (ongeveer) maandelijks een column wilde schrijven over mijn schrijfwerk.

Halverwege januari kwam ik een heel interessante vacature tegen: communicatiemedewerker/storyteller bij het LCJ. Eerst wilde ik niet solliciteren, want ik dacht niet dat ik veel kans zou maken, omdat ik geen communicatiestudie heb gedaan. Toen ik echter een wortelkanaalbehandeling kreeg (en de rekening daarvan) besloot ik om het er toch op te wagen. Als dit voor mij bestemd was, dan kwam het goed!

Qua schrijfwerk schreef ik de tweede versie van het eerste deel van m’n nieuwe serie af. Ik had een aantal hoofdstukken geschrapt en minstens het dubbele toegevoegd. Ook stuurde ik mijn beste versie van Time-out op naar mijn redacteur, hoewel ik toen nog geen enkel idee had wat de titel zou worden.

Februari
In februari kreeg ik een uitnodiging voor het sollicatiegesprek. Eigenlijk zou het op 15 februari plaatsvinden, maar het bevestigingsmailtje is nooit bij mij aangekomen. Toen werd het 5 maart. In februari lag mijn schrijfwerk een beetje stil, of ik deed het in ieder geval rustiger aan. Ik ben flink ziek geweest (keelontsteking & oorontsteking) en ik herinner me eigenlijk weinig van de maand. Nu ja … dat ik veel boeken heb gelezen en verslaafd ben geraakt aan autodrop. Gelukkig ben ik van die verslaving weer een beetje genezen.

Ik zit trouwens nog even in mijn boekje te bladeren en kom erachter dat ik 9 februari wel een heel leuke dag had. Ik ging naar een studiedag van kinderboekenschrijvers en ontmoette veel collega-auteurs. Wim Daniëls gaf ’s morgens een lezing en Judith van Helden ging ’s middags met ons aan de slag. Ik kon alleen geen foto van deze dag vinden, dus februari blijft een fotoloze maand.

In februari steeg de temperatuur ook flink. Op mijn verjaardag (de 26e) was het 18 graden celsius en ik weet nog dat ik die dag zonder jas buiten heb gelopen en een hele tijd in het zonnetje heb zitten lezen. Ik herinner me blijkbaar toch meer van februari dan ik eerst dacht 😉

Foto: Johanna Zwets

Maart
In maart had ik twee solliciatiegesprekken en op 25 maart hoorde ik definitief dat ik een nieuwe baan had. Reden voor een feestje, toch? Nu ja … bovenstaande foto is niet gemaakt ter ere van mijn nieuwe baan, maar een fotoshoot met alle meiden van Fleurrijk die we op 23 maart hadden.

Op zich schreef ik in maart flink wat uren, ik rondde het herzien van Time-out af en bereidde me voor op Camp NaNo (van NaNoWriMo). Ik ervoer best wel veel spanning rondom de sollicitatie, dus het schrijfwerk stond wel op een lager pitje.

April
1 april begon ik mijn nieuwe baan. Ik viel meteen in een van de drukste maanden binnen, dus ik kon flink aan de slag. Verder kocht ik die maand een auto, dus dat was in een klap volwassen worden 😛 Mijn auto verdient welliswaar geen schoonheidsprijs, maar hij brengt me waar ik zijn moet. Ondanks dat ik meteen een drukke maand had, deed ik in april mee aan Camp NaNo en schreef ongeveer 20.000 woorden aan deel 1 van de fantasy serie die mijn broer en ik schrijven.

Mei
Mei was een nóg drukkere maand. We werkten hard aan bovenstaande magazine (de voorste, de achterste is de editie van november) en er waren heel veel dingen die gedaan moesten worden. Voor mezelf schreef ik weinig, maar ik vond het niet erg.

Deze maand nam ik ook de proefdruk van Time-out door en onthulde ik op Instagram de omslag. Ook werkte ik af en toe aan de fantasy serie die ik met mijn broer schrijf.

Foto: Lonieke Waayenberg

Juni
In juni ging ik een middagje met Lonieke naar het Wekeromse zand, waar zij allemaal mooie foto’s van mij maakte. Je hebt ze dit jaar vast voorbij zien komen in mijn blogberichten en op mijn Instagramaccount. Ook werkte ik weer veel voor het LCJ én ik kreeg een positieve reactie van uitgeverij De Banier op het concept van mijn nieuwe serie. Ik had in oktober 2018 het idee al gedeeld met mijn redacteur en op de schrijversdag, waar zij ook aanwezig was, hebben we het er nog heel even over gehad. Zij deelde het in een redactievergadering en de redactie was heel positief over het nieuwe verhaal, ook al hadden ze er nog geen woord van gelezen. Op 28 juni stuurde ik mijn uiteindelijke versie in, zodat daar verandering in kwam.

Ook schreef ik deze maand de eerste versie van Bergen van chaos af en een van mijn boekreviews werd gedeeld op Facebook door de uitgever van het boek. Als ik het zo teruglees was juni echt een heel leuke maand!

Stiekem nam ik deze foto in november, maar dit is de eetkamer in Woking waar ik veel van mijn boeken geschreven heb.

Juli en augustus
Ik merkte in juli wel dat het werk wat veel werd. Ik was veel moe, snel gestrest en kreeg veel last van mijn buik. Dat werd wel minder toen ik stopte met koffie drinken. Ik besloot het even aan te kijken en vooral te gaan genieten van mijn vakantie in Engeland. Daar schreef ik behoorlijk veel, maar genoot ook echt van de tijd daar. Ik ging deze zomer ‘maar’ 3 weken, de andere zomers waren het iedere keer 5 of 6 weken. Ik schreef behoorlijk wat aan het verhaal over Roos, maar besloot dat toch nog een poosje aan de kant te leggen, omdat het niet werd zoals ik wilde.

September
In september was het officieel: ik hield mijn vijfde boek in handen. Ik had het totaal niet aan zien komen, omdat ik twee dagen voordat de postbode aan de deur kwam, nog een berichtje van mijn redacteur had gekregen waarin ze schreef dat de verwachting was dat het boek 8 oktober pas uit zou komen. Ik vond het superfijn dat-ie er nu al was, omdat ik Anna Laura nog een exemplaar kon geven, voor ze zelf 10 maanden in Engeland zou gaan werken als au pair.

Toen Time-out kwam besefte ik ook weer dat schrijven mijn droom is en dat ik de afgelopen tijd er weinig aan toekwam (afgezien van die tijd in Engeland). Op vrijdag (mijn schrijfdag) was ik vaak te moe om iets te kunnen doen en ook voelde ik me niet zo lekker. Ik wist niet zo goed wat ik moest doen, want het werk bij het LCJ had ook mijn hart …

Oktober
In oktober nam ik het besluit een Youtube kanaal te starten en ik hoop vanaf 2020 regelmatig een filmpje/vlogje te plaatsen. Ook bereidde ik deze maand mijn NaNoWriMo project voor november voor. En bovenstaande catalogus belandde bij heel veel mensen op de mat. Mijn 5 boeken onder elkaar … het is ingewikkeld om uit te leggen hoe dat voelt, maar het maakt me in ieder geval heel gelukkig!

Oktober begon trouwens met een tweede wortelkanaalbehandeling. 1 oktober werkte ik precies een halfjaar bij het LCJ en die dag moest ik weer naar de tandarts. Best bizar, aangezien ik die baan te danken heb aan een wortelkanaalbehandeling … Tenminste, ik vind het bizar 😉

En bijna aan het einde van de maand had ik een gesprek over mijn uren bij het LCJ. Tot mijn grote opluchting kon ik minder gaan werken, per 1 november al! In plaats van 4 dagen, werk ik nu 2,5 dag. En ik moet je zeggen, dat is me erg goed bevallen. Ik merk dat ik veel efficiënter werk en ik geniet er weer van! Ook boekte ik in oktober een treinticket voor een bezoekje aan Woking in november. Maar drie weken van tevoren ofzo … qua reizen ben ik volgens mij nog nooit spontaner geweest dan dat!

November
De uren die ik niet meer hoefde te werken gebruikte ik in november om mijn werk/hobbykamer eens goed op te ruimen. Iedere woensdag deed ik een ander gedeelte van de kamer, want ik wist dat wanneer ik alles in één keer zou doen, ik nog heel veel dingen zou overslaan of laten liggen. Ook de indeling van de kamer veranderde weer (derde keer in een jaar tijd) en ik ben echt superblij met hoe het er nu uitziet!

Natuurlijk stond november in het teken van NaNoWriMo. Tijdens deze schrijfmaand heb ik 50.083 woorden geschreven, 25 hoofdstukken aan het tweede deel van mijn nieuwe serie. Het was soms echt doorbijten, maar ik ben blij dat het me gelukt is.

Ook ging ik in november naar Engeland toe. Ik overhandigde een exemplaar van Time-out aan de familie R. en dat was echt heel speciaal. Verder was het heerlijk om in Woking te zijn en heb ik echt genoten van dat bezoekje. Wat ook een leuk feitje is: in oktober sliep ik bijna de hele maand slecht, ik werd iedere keer om half 5 wakker en kon daarna niet meer slapen. November begon al niet veel beter … maar toen ik in Engeland was kon ik heerlijk uitslapen en toen ik weer thuis was ging het veel beter! De afgelopen tijd slaap ik sowieso veel. Meestal val ik rond kwart over 10 in slaap en wordt de volgende dag tussen half zeven en zeven uur wakker.

December
Een van mijn favoriete maanden van het jaar. Vooral omdat ik vaak ’s morgens dit uitzicht uit mijn werk/hobbykamer heb. Heerlijk! Sinds ik mijn camera heb, sta ik regelmatig foto’s te schieten. Ik geniet sowieso van die camera. Hij helpt me bij het vloggen, foto’s maken voor blogberichten en Instagram. Een van de beste aankopen van het jaar, denk ik zo. Op die auto na dan 😉

In december viel de druk van NaNoWriMo weg en ik moest echt zoeken naar een ritme. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik dat nog steeds niet gevonden, maar ik heb ook het gevoel dat het wel weer komt. Deze maand verscheen er een interview met mij bij Huis van Belle.

Wat ook meespeelt is dat ik behoorlijk wat jaardoelen niet gehaald heb, er staan momenteel nog 5 vakjes open en ik denk niet dat ik deze voor morgenavond in kan kleuren. Vorig jaar heb ik al mijn doelen gehaald, dus het voelt wel een beetje als falen. Onzin natuurlijk, want er is zoveel wat ik dit jaar wél heb bereikt, waar ik me een jaar geleden geen voorstelling van kon maken. Dus daar probeer ik me maar aan vast te houden. Gelukkig mag ik overmorgen met een schone lei beginnen, met 24 nieuwe doelen en 366 dagen om ze te behalen.

Wat ik schreef in 2019

 • 120 blogberichten (inclusief deze en het schrijfsel van morgen)
 • 17 gastblogs
 • 3 first drafts (Bergen van Chaos, Samen deel 2 (nog niet helemaal af), het verhaal van Roos (0,5) en 11 hoofdstukken van Samen deel 1 (0,5))
 • 5 korte verhalen
 • 1 gedicht (oké, deze was voor mijn werk bij het LCJ, maar ik wil hem heel graag hier mee tellen)
 • 294 writing prompts
 • 15 hoofdstukken aan het vervolgverhaal

Afgeronde projecten in 2019

 • Time-out

De drie meest gelezen blogs in 2019

En dat was mijn veel te lange terugblik op 2019. Ik blijf het leuk vinden om persoonlijke dingen te delen, hoewel ik het toch altijd wel een beetje spannend vind. Dit jaar heb ik weer veel geleerd over voor mezelf opkomen, luisteren naar m’n lichaam en grenzen aangeven. En dat laatste ook tegenover mezelf.

Morgen deel ik nog een schrijfsel over oud en nieuw en dan is er weer een jaar voorbij. Ook een blogjaar, want op Nieuwjaarsdag bestaat mijn blog alweer 2 jaar! Ik kan mijn leven zonder deze website niet meer voorstellen, dus ik hoop ook in 2020 weer vrolijk door te bloggen en je bent van harte welkom om mij te volgen op mijn schrijfreis!

Wat is het mooiste wat jij dit jaar gedaan of geleerd hebt?

Liefs,

Mirjam


8 Reacties

 1. Wat mooi om te lezen en mooi om te zien hoe je dit jaar beleefd hebt. Supermooi hoe je nu een baan hebt gevonden waarbij je op je plek zit en zoveel schrijfdoelen hebt waar kunnen maken! Ik vind echt dat je het supergoed gedaan hebt en zoveel geschreven hebt! Echt hoor, veel beter dan ik 😉 Je kunt echt trots zijn op zo’n mooi jaar waarin je zo gegroeid bent. Op naar nog veel meer leuke schrijfprojecten in 2020! Ik ben heel benieuwd wat je nog meer allemaal gaat schrijven!

  1. Dank je wel voor je lieve reactie! Misschien heb ik wel meer geschreven dan jij, maar volgens mij heb jij er ook best een druk jaar opzitten. Drie bedrijven doe ik je absoluut niet na, ik durfde vorig jaar niet eens mijn eerste bedrijfje op te zetten. Nu ik een baan heb, hoeft het van mij (voorlopig) ook niet per se, maar ergens blijft het kriebelen. Ik vind het dan heel tof om te zien dat anderen wel die stap durven maken! Ik ben ook benieuwd wat 2020 ons gaat brengen 🙂

 2. Wauw wat doe je veel in zo’n jaar he als je het zo opsomt en terugkijkt!
  Leuk om te lezen en te zien wat je allemaal hebt beleefd.
  Enne die doelen, kunnen best mee naar volgend jaar toch? Wie weet haal je ze dan wel. Maar snap je gevoel, al ben ik ook heel trots op alles wat ik wel heb gehaald of de doelen die niet af zijn maar wel al ‘in verre progress’. Nu gauw met mijn eigen terugblik bezig! Goeie inspiratie dit 😉

  1. Dank je wel voor je leuke reactie!
   En wat je zegt, de doelen kunnen best mee naar 2020.
   Ik zag net pas jouw terugblik, dus die ga ik gauw even lezen!

 3. Wat een heerlijk overzicht! Veel dingen heb ik van dichtbij mee mogen maken (ik weet nog mijn reactie toen ik hoorde dat je had gesolliciteerd had bij het LCJ ;)). Ik ben super trots wat jij allemaal hebt mogen doen het afgelopen jaar en hoe je mocht groeien in je zelfvertrouwen over je werk, maar ook voor jezelf op wist weten te komen en alles wat je hebt mogen bereiken. Ik ben heel benieuwd wat het nieuwe jaar jou gaat brengen en wat voor moois je allemaal weer mag gaan schrijven!
  Liefs, Anna Laura

  1. Jaa, ik weet ook nog precies waar we waren toen ik het vertelde 🙂 En jij was de enige die me een cadeautje gaf toen ik een nieuwe baan had, dat vond ik zo lief toen! Ik vind het echt nog steeds zo tof dat wij elkaar via onze blogs gevonden hebben, uiteindelijk allebei een compleet ander blog hebben en nog steeds vriendinnen zijn 🙂 Ik kijk uit naar nieuwe ontmoetingen! #annalauraenmirjaminengeland

 4. Wat ontzettend leuk om te lezen! En wat heb je veel bereikt en gedaan het afgelopen jaar!
  Goed van je dat je toch besloot te solliciteren en super dat je de baan kreeg.
  Wat een prachtig gezicht je vijf boeken onder elkaar in de catalogus!!! Iets om heel trots op te zijn!
  Wel vervelend dat je twee wortelkanaalbehandelingen moest ondergaan en oor- en keelontsteking had. Daar kun je flink ziek van zijn en pijn aan hebben. 🙁
  Dat 2020 een heel energiek, mooi, gelukkig en vooral ook gezond jaar voor jou zal zijn!

  1. Dank je wel voor je lieve reactie! En bij zo’n jaaroverzicht kom je er toch weer achter wat er allemaal gebeurd is.
   Jouw wens voor mij, wens ik ook jou toe 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: