Schrijfpraat #57 Vijf redenen waarom ik schrijven leuk vind

“Waarom vind je schrijven zo leuk?” Deze vraag krijg ik standaard als ik op Instagram mijn volgers de kans geef om vragen te stellen. Waar ik zelf dan weer heel nieuwsgierig naar wordt is waarom de persoon deze vraag stelt. Is het nieuwsgierigheid, kunnen ze zich niet voorstellen wat er nu leuk aan is of willen ze zelf graag schrijver worden en vragen ze zich af of een échte schrijver het wel zo leuk vind? Tegelijkertijd moet ik toegeven dat mij zo nu en dan ook de vraagt bekruipt: Waarom vind ik schrijven nu eigenlijk zo leuk?

Ploeteren
Hoog tijd dus om eens in mezelf te wroeten. Wat is er nu zo aantrekkelijk aan het schrijven dat ik vrijwillig ga zitten ploeteren op een ingewikkeld stuk tekst, ruzie maak met personages en tot diep in de nacht opblijf om het plot kloppend te maken? Oké, dat laatste komt weinig voor, maar bij wijze van spreken. Waarom zou je een vaste, goedbetaalde baan (deels) opgeven voor je schrijfwerk? Hier volgen vijf redenen.

Waarom vind ik schrijven leuk?

 • Het is iets waar ik goed in ben. Ik kan wel heel bescheiden blijven en zeggen dat ik daar totaal geen idee van heb, maar ik krijg het vaak te horen, dus dan zal het ook wel zo zijn, toch? Ik kan me geen ander werk voorstellen waar ik net zo goed in zou kunnen zijn als het schrijversvak.
 • Ik vind het fantastisch om verhalen te schrijven die hoop en perspectief bieden aan mensen. Tot nu toe heb ik nog geen heel spannende boeken geschreven waarin dit een grote rol speelde, maar No fear kwam aardig in de buurt (alleen de titel is al hoopgevend, toch?). Daarnaast heb ik tijdens de coronacrisis regelmatig gehoord dat mijn boeken en het vervolgverhaal fijn tijdverdrijf waren ten tijde van verveling.
 • Ik heb superveel interesses en zou het liefst alles worden, helaas is dat niet mogelijk. Maar door het schrijven kan ik wel al die interesses voeden. In het kader van onderzoek is geen enkele zoekopdracht op Wikipedia te gek, toch? Ik las in het boek Garden City de oorsprong van het spreekwoord ‘Jack of all trades, master of none’, waarmee bedoeld wordt dat je allerlei verschillende ‘baantjes’ hebt, maar nergens echt goed in bent. Dat is niet de juiste weergave van de quote, die gaat namelijk zo: ‘Jack of all trades, master of one.’ Het komt erop neer dat je op veel gebieden in je leven wel een beetje weet hoe het zit. Ik kan eten koken, kan een simpele website bouwen, weet m’n weg op social media gebied, dat zijn m’n verschillende trades. Maar de trade waar ik master in ben is schrijven (denk ik zo).
 • Ik zal er niet om liegen, een van de allerleukste dingen aan schrijven is wel het eindproduct in handen houden.
 • En tot slot een heel belangrijk antwoord voor mij: schrijven is voor mij een vorm van aanbidding (het Nederlandse woord vind ik eigenlijk niet mooi, in mijn hoofd zeg ik het vaak zo: writing is worship). Ooit las ik dat J.R.R. Tolkien schrijven zag als de ultieme vorm van aanbidding. Het maaksel maakt iets ter ere van zijn Maker. Woorden hebben scheppingskracht en ik vind niets mooier en waardevoller dan op deze manier mijn Schepper reflecteren.

Moeilijk
Dat ik schrijven meestal leuk vind, neemt niet weg dat er ook wel moeilijke momenten zijn in het schrijversbestaan. Daar vertel ik je graag volgende week meer over!

Waarom vind jij het werk wat je doet leuk?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Leuk dat je dit schrijft. Overigens denk ik, dat je “twijfels” etc voor elk creative beroep gelden. Het “eindproduct” duurt lang en is niet gebaseerd op marktonderzoek (zoals bij een normaal product), dus je weet nooit of het wel of niet in een behoefte voorziet. Daarom moet je dat doen, wat voor jou goed is. Je laatste alinea over “aanbidding” begrijp ik niet.

  1. Precies, dat is helemaal waar. Ik verwijs in het laatste stukje naar een wat uitgebreider artikel over dit onderwerp. Maar in het kort komt het hierop neer: In de gelovige kringen wordt heel vaak gedacht (en gezegd) dat je God eigenlijk alleen maar kunt aanbidden door te zingen en te bidden, terwijl ik geloof dat het veel breder is. Door je talenten in te zetten om God te verheerlijken aanbid je Hem ook. Hopelijk is het nu wat duidelijker 😉

 2. Leuk om te lezen! Gister heb ik help, herrie in huis! gekocht, en hij is (natuurlijk) al uit 🙂 En dat laatste punt is heel mooi!

  1. Wat heerlijk om te horen dat je zo genoten hebt van Help! Herrie in huis. Voor mij echt een aanmoediging om door te gaan met schrijven 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.