Persoonlijk #33 Hoe gaat het met mijn telefoonverslaving?

“Hoi! Ik ben Mirjam en ik ben nog steeds verslaafd aan mijn telefoon…” Het is inmiddels al een hele tijd geleden dat ik je meer verteld heb over de struggles die ik heb met mijn telefoongebruik. Op Instagram deel ik regelmatig iets, maar het leek me ook goed om hier op mijn blog een keer meer over te schrijven.

Telefoongebruik
Het lastigste aan m’n telefoongebruik vind ik nog wel dat mijn telefoon voor heel goede dingen wordt gebruikt, maar dat ik ‘m er ook zo snel bij pak om doelloos te scrollen. Zo heb ik op Instagram heel leuke contacten opgedaan in de afgelopen jaren, gebruik ik mijn telefoon ook om te WhatsAppen met familie en vrienden en af en toe creatieve inspiratie opdoen op Pinterest is ook niet verkeerd. Daarom ben ik ook gestopt met het obsessief bekijken van mijn schermtijd, dat geeft namelijk niet écht weer hoeveel tijd ik op mijn telefoon doorbreng. Soms facetime ik in één week twee keer met Anna Laura, ga ik op reis naar een onbekende bestemming (en heb ik dus Google maps nodig) en ga ik ook nog even videobellen met Jaap. Dat is kwalitatieve schermtijd en is dus toegestaan. Het wordt pas een probleem als ik me onrustig en opgejaagd ga voelen.

November 2022
Wat voor mij echt een wake-up call was wat betreft m’n telefoongebruik was het overlijden van een lieve vriendin afgelopen november. De weken voor haar sterven kwam ik erachter dat ik wel weer heel veel met Instagram en dergelijke bezig was. Ik voelde me opgejaagd, had continu het gevoel dat er te weinig uren in de dag zaten. Dezelfde dag dat ik voor mezelf afspraken had gemaakt, kreeg ik een berichtje van haar dat de huisarts had gezegd dat ze menselijkerwijs gesproken nog maar een paar weken te leven had. Dat zorgde ervoor dat ik heel, heel graag wilde minderen met mijn telefoon. Dat lukte maar half, de echte omslag kwam toen ik hoorde dat ze er niet meer was. Ik had geen enkele behoefte meer aan Instagram of andere apps op mijn telefoon gebruiken, ik wilde alleen maar rouwen, tijd doorbrengen met mijn geliefden en ook mijn werk zo goed mogelijk doen.

Verandering
We zijn nu een tijd verder en helaas was de verandering in november tijdelijk. Ik vind het nog steeds heel moeilijk om mijn telefoon weg te leggen. Mijn grootste valkuil is vermoeidheid. Als ik moe ben en (daardoor) niet zo lekker in mijn vel zit, is het heel verleidelijk om Instagram te openen en stories te bekijken. Is m’n tijd op, dan ga ik naar Pinterest (met goede reden hoor, ik moet tenslotte een bruiloft plannen). En soms open ik gewoon willekeurig apps om te kijken of er iets is veranderd, als dat gebeurt weet ik dat ik écht heel moe ben en in beweging moet komen om niet de avond scrollend op de bank door te brengen.

Regels
Omdat ik mezelf goed ken en weet dat ik zelf nooit opgewassen ben tegen de bedenkers van apps (een compleet team aan psychologen die weten hoe je een mens verslaafd maakt) heb ik een paar regels opgesteld voor mezelf. Tegelijkertijd wil ik ze als tips voor jou meegeven:

 • ’s Avonds voordat ik naar bed ga, zet ik mijn telefoon uit. Bij voorkeur laat ik ‘m dan beneden liggen. Uitzondering op deze regel is als mijn ouders op vakantie zijn en ik alleen thuis ben, dan vind ik het geen fijn idee om geen communicatiemiddel in de buurt te hebben.
 • M’n telefoon gaat pas weer aan als ik m’n ochtendroutine heb gedaan en het liefst pas als ik ontbeten had. Helaas lukt me dit niet altijd, maar ik merk echt verschil als ik het doe. Als ik ’s morgens niet als eerste met mijn telefoon in de weer ben geweest, heb ik in de loop van de dag ook minder de neiging om ‘m erbij te pakken.
 • Zowel Instagram als Pinterest hebben een tijdslimiet. Per dag mag ik 47 minuten op Instagram en 30 minuten op Pinterest. Daarna blokkeren deze apps en mijn moeder heeft de toegangscode (als ik met Jaap ga trouwen moet dat wellicht anders, maar dat zien we dan wel).
 • De meeste andere apps (samen met Pinterest en Instagram) zijn geblokkeerd tussen 21:00 uur ’s avonds en 08:15 ’s morgens en ook hier heb ik de toegangscode voor nodig als ik ze wil deblokkeren. Er is een select aantal apps dat ik wel kan gebruiken, zoals WhatsApp, Google Maps en m’n bankierenapp.
 • Er staan alleen apps op mijn telefoon die ik gebruik en/of nodig heb. Eens in de zoveel tijd loop ik er nog eens doorheen en verwijder ik elke app die ik (op dat moment) niet gebruik.
 • Dit is op dit moment geen regel, maar wil ik wellicht wel weer invoeren: op zondag schakel ik m’n telefoon uit. Op dit moment is het niet heel handig, maar ik ga toch echt eens kijken of ik niet kan besluiten om m’n telefoon in ieder geval het grootste gedeelte van de dag uit te schakelen en bijvoorbeeld alleen tijdens het autorijden (naar Jaap) aan te zetten.
 • Op het moment dat ik merk dat ik (te) veel wordt afgeleid door mijn telefoon tijdens het werk, schakel ik ‘m uit of leg ‘m in een andere kamer neer. Maar dat vraagt vaak wel wat zelfdiscipline.

Ik denk dat dit zo’n beetje de regels zijn die ik voor mezelf heb. Wat belangrijk is als je zelf ook minder gebruik wilt maken van je telefoon, is dat je hier zelf een goede reden voor hebt. Als je een ‘why?’ hebt, ben je vaak gemotiveerder om het vol te houden. Maar ondanks dat kan je echt weleens een mindere dag hebt. Ikzelf vind het dan belangrijk om na te gaan hoe dat komt (vermoeidheid, niet lekker in m’n vel zitten bijvoorbeeld) en mezelf het niet te zwaar aanrekenen. Morgen is er weer een kans om het goed te doen.

Ben jij telefoonverslaafd? Zo ja, vind je dat erg?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Een tip, ga op vakantie naar een hotel met een beperkte wifi, en dan met een telefoon zonder roaming (dus geen buitenlandontvangst). Dan lees je plotseling 100 blz’s per dag! Dat was mijn ervaring afgelopen week. En het zet je even aan het denken. Nadeel is dat ik me nu door heel veel emails aan het ploegen ben. Maar ja… Eens kijken welke lessen ik eruit kan leren.

  1. O, dat klinkt als een goed idee! Al moet ik zeggen dat ik tijdens mijn vakanties vaak wel veel kan lezen en mijn telefoon makkelijker links laat liggen. Bij mij zit de strijd vaak in het gebruik doordeweeks. Soms denk ik erover om voor doordeweeks een simpele, oude Nokia aan te schaffen (geen smartphone). In het weekend zou ik dan wel mijn smartphone mogen gebruiken, maar iets houd me tegen. Ik blijf het wel in mijn achterhoofd houden 😉 Succes met alle e-mails checken!

 2. Zo herkenbaar. Ook ik heb een poosje geleden ‘regels opgesteld’ (blog erover komt nog online). Maar ik merk net als jij dat schermtijd niet altijd alles zegt. Ik probeer wel Instagram en Facebook een beetje te beperken, want dat doelloos scrollen kan ongemerkt zoveel tijd kosten!

  1. Ah, altijd fijn om te horen dat het herkenbaar is. Ben benieuwd naar jouw blog en jouw regels, wie weet leer ik er ook weer wat van 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.