Schrijflogboek #66 Mei 2023

Stop de tijd zeg! Ik kan niet geloven dat het alweer juni is, we zijn gewoon al bijna op de helft van 2023. Maar ja, ik kan er zelf ook weinig aan doen. Gelukkig heb ik in mei aardig wat kunnen schrijven, kijk maar mee!

Voor degenen die voor het eerst een schrijflogboek van mij lezen, ik vertel altijd eerst hoeveel tijd ik aan welk project heb gewerkt. Vervolgens deel ik wat hoogtepunten, daarna deel ik de statistieken (totaal aantal uren en (verhaal)woorden) en tot slot blik ik even vooruit de komende maand in.

Schrijfuren

Verhalen

 • Project Snel – 10 minuten
  Het is alweer een jaar geleden dat ik begon met werken aan Project Snel. Het idee was dat ik iedere dag een halfuurtje eraan zou werken en dan wel zou zijn waar ik uitkwam. Uiteindelijk heb ik het project toch aan de kant geschoven omdat ik Friends 4-ever en de Samen! serie voorrang wilde geven. Toen ik in maart een e-book uitgaf (in eigen beheer) en ontdekte dat het wel erg simpel was, besloot ik toch dit project nieuw leven in te blazen. Eigenlijk heb ik er ook meer aan gewerkt dan hier staat, want ik las de eerste acht hoofdstukken van het eerste deel nog een keer helemaal door, maar ik heb die tijd uiteindelijk niet meegeteld.
 • Nova – 70 minuten
  Het boek is ein-de-lijk vol. Twee jaar nadat ik begon met dit handgeschreven verhaal heb ik het laatste woord geschreven. Het is uiteindelijk een compleet andere richting opgegaan dan ik had gedacht. Het is ook niet een supergoed verhaal, maar ik kan wellicht (een deel van) de problematiek gebruiken voor een van mijn andere ideeën.
 • Rachels verhaal – 290 minuten
  Op 3 mei verwerkte ik alle feedback van Froukje op dit verhaal. Dat deed ik op een bijzondere locatie, namelijk in de trein van Barneveld naar Eindhoven en op Airport Eindhoven. Begin mei ging ik namelijk een (lang) weekend naar Anna Laura in Bratislava en ik kon gelukkig goed het nuttige met het aangename verenigen. Ook kozen we deze maand een cover en verwerkte ik nog wat opmerkingen van de corrector. Weer een stap dichter bij het eindresultaat.
 • Lichtstad (De stad) – 1590 minuten
  Het is me gelukt, ik heb de tweede eerste versie af. Haha, er is zoveel aan veranderd dat ik het eigenlijk gewoon als een nieuwe eerste versie zie. Ik ben heel tevreden met hoe het nu is geworden en ben benieuwd naar de feedback van mijn eerste proeflezers. Voor nu leg ik het verhaal even aan de kant (hoewel ik wel aan het brainstormen ben voor het vervolg) en focus ik me op andere projecten. Heerlijk om te weten dat het nu af is!

Sociale media kanalen

 • Vlogcontent – 150 minuten
  Omdat ik bezig was met het herschrijven van Lichtstad en daar al mijn aandacht aan wilde geven heb ik niet zoveel vlogs bewerkt. Op moment van schrijven (1 juni) moet de vlog voor 2 juni nog bewerkt worden, maar dat gaat vast goedkomen!
 • Blogcontent – 320 minuten
  Ik schreef ook niet zo bijster veel blogs, dat was gelukkig ook niet nodig want ik had nog flink wat op voorraad. Nu moet ik binnenkort wel weer even wat inhalen, maar ik geloof dat dat de komende weken wel goed gaat komen.
 • Social media beheer – 415 minuten
  Hier ging de meeste tijd in zitten, maar zelfs dat valt me niet tegen. Ergens halverwege mei besloot ik dat ik minstens 50% van mijn schrijftijd aan verhalen wil besteden. Of dat haalbaar is weet ik niet, maar ik vind het toch fijn om te merken dat ik al minder tijd aan social media beheer heb besteed dan vorige maand.

Overig

 • Writing prompt – 10 minuten
  Omdat ik zo druk bezig was met het herschrijven van Lichtstad heb ik nauwelijks tijd gehad voor writing prompts en dat geeft uiteraard helemaal niks. Het gaat er uiteindelijk om dat ik schrijf en writing prompts zijn vooral leuk als schrijfoefening, niet als verplicht item op de to-do lijst.
 • Bedrijfswerkzaamheden – 760 minuten
  Ik mocht het manuscript van Femke Meijboom proeflezen en dat heb ik hieronder gerekend. Ook namen Anna Laura en ik weer een podcast op en er waren nog wat meer dingen die hieronder vielen, zoals een leuke bestelling uit België.
 • Van alles en nog wat – 850 minuten
  Ik besteedde weer gigantisch veel tijd aan journaling, plannen en persoonlijke stukjes schrijven. Op zich vind ik het niet erg, want uiteindelijk leidt het er vaak toe dat ik dingen die in m’n hoofd opkomen aan het papier kan toevertrouwen, zodat ik me uiteindelijk beter kan concentreren.

Hoogtepunten
Voor ik het totaal aantal schrijfuren onthul wil ik eerst wat hoogtepunten met je delen.

 • 3-8 mei: Deze tijd was ik in Bratislava. Vooral om gezellige dingen te doen met Anna Laura, maar ook om haar mijn nieuwste boek te overhandigen: Wow! Ons huis is vol.
 • 13 mei: Ik tikte de 925 volgers aan op Instagram, ik ben hard op weg naar de 1000! Zou het heel leuk vinden als ik dat in juni nog zou kunnen halen.
 • 31 mei: De nieuwste versie van Lichtstad is af en daar ben ik heel erg blij mee.
 • Algemeen: Ik had in mei een record aantal pageviews op mijn blog. Stiekem hoop/denk ik dat mijn nieuwe social media strategie daarmee te maken heeft. Blijf vooral mijn blog bezoeken, vind ik superleuk!

Terugblik + statistieken
Het schrijfwerk ging in mei niet zo. Nadat ik in april echt een aantal goede weken had gehad, zakte ik in. Allereerst omdat ik natuurlijk op vakantie ging. Ik vind dat nog steeds lastig, ik heb het er ook met Anna Laura over gehad terwijl ik in Bratislava zat. Wanneer is het genoeg? Als je voor een baas werkt en je hebt een bepaald urencontract, is het genoeg als je je uren haalt (en uiteraard je werkzaamheden die daaraan verbonden zijn afrond). Maar als je een eigen bedrijf hebt en vooral voor de lange termijn werkt, kan het best lastig zijn om te ontdekken wanneer je mag stoppen. Ik zoek nog steeds een beetje naar de balans, dus als je tips hebt zijn die uiteraard van harte welkom. Een andere oorzaak is volgens mij dat het herschrijven van Lichtstad niet opschoot. Ik wilde het eigenlijk in april al af hebben en uiteindelijk had ik het op 31 mei pas af. Als je te lang aan een project zit zonder dat je veel voortgang ziet, kan het je heel erg tegen gaan staan. Ik ben nu dus extra blij dat het af is en dat ik in juni aan wat andere projecten kan gaan werken. Maar voordat ik vertel welke dat zijn, zal ik vertellen hoeveel schrijfuren ik uiteindelijk heb gemaakt in mei. Helaas heb ik de 100 uur niet gehaald, zelfs geen nieuw record. Ik schreef namelijk ‘maar’ 4465 minuten, wat goed is voor 74 uur en 25 minuten. Helemaal niet slecht, maar ook niet supergoed. Gelukkig schreef ik wel een record aantal verhaalwoorden, namelijk 65.171 (misschien niet helemaal eerlijk, want ik heb alle woorden van het herschrijven meegeteld, dus ook als ik een hoofdstuk had waarbij ik weinig hoefde te veranderen – maar herschrijven tel ik normaal nooit mee, dus dat mocht wel een keer). Totaal schreef ik 82.228 woorden, dus het geeft uiteindelijk helemaal niks dat ik minder uren heb geschreven dan gemiddeld.

Vooruitblik juni
Allereerst ga ik in juni toch proberen om die 100 uur te halen. Dat lijkt me zo ongelooflijk tof! Of ik daar dan ook 50% van de tijd aan verhalen kan besteden weet ik niet. Ik heb namelijk verschillende bedrijfsklussen op de agenda staan. Komende woensdag mag ik tolken op de tweede Leeslievelingsbijeenkomst met Becky Wade. Superspannend, maar ook heel erg leuk. Ook heb ik een redactieopdracht gekregen, als proef of de uitgeverij en ik bij elkaar passen. En op 22 juni breng ik een bezoekje aan een boekhandel (woensdag vertel ik op Instagram waar). Ooit wilde ik een boekhandelstoer doen langs alle christelijke boekhandels van Nederland (weet je nog?). Door de nieuwe golf van een niet nader te noemen virus, mijn datingavonturen met Jaap en de hoge benzineprijzen is er niet veel van gekomen, maar ik ga proberen om toch een heleboel boekhandels te bezoeken, maar dan uitgesmeerd over mijn hele leven (haha). Wat betreft schrijfprojecten heb ik twee belangrijke projecten deze maand:

 • Macroniveau Samen! deel 5: Nu Lichtstad af is, kan ik eindelijk verder met de Samen! serie. Ik ben op dit moment de serie aan het herlezen voor eventuele inconsistenties en wie weet, doe ik nog wat inspiratie op door onafgemaakte verhaallijnen. Ik wil in juni in ieder geval de grote lijnen herschrijven, maar stiekem hoop ik ook aan het microniveau toe te komen, dus het verhaal op zinsniveau.
 • Project Snel versie 1: Dit lijkt behoorlijk ambitieus, want Project Snel bestaat uit 3 delen, maar ik heb het eerste deel al bijna af (nog 4 hoofdstukken) en elk boek telt ongeveer 25.000 woorden. Haha, nu ik het zo opschrijf denk ik: da’s nog aardig veel. Het is gewoon een soort NaNoWriMo, maar dan in juni (komt goed uit, want ik weet niet of het me dit jaar gaat lukken om in november mee te doen). Tegelijkertijd is dit verhaal niet moeilijk om te schrijven. De verhaallijnen liggen er en een van de allerlaatste hoofdstukken (de ontknoping) heb ik al een paar jaar geleden geschreven als kort verhaal. Ik hoop dat ik dan in augustus het eerste deel kan publiceren (als e-book) en dan in september deel 2 en in oktober deel 3. Maar goed, eerst de eerste versie maar schrijven en dan zien we wel verder.
 • Brainstorm verhaallijn Lichtstad II: Als het een goede schrijfmaand wordt heb ik nog veel meer schrijfprojecten, maar deze wil ik zeker aan werken. Al heb ik maar de eerste ruwe verhaallijn voor het boek op papier staan, dan ben ik al zeer tevreden.

Wat is jouw belangrijkste ‘project’ voor juni?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Leuk verslag weer. Veel gedaan (lijkt het volgens mij) en je overwegingen of twijfels kan ik heel goed begrijpen. Ook ik heb gisteren eens al mijn twijfels op papier gezet en hoe ik wil omgaan met blokerende projecten of belemmerende gedachten, waarschijnlijk zijn die laatste de oorzaak van het een-na-laatste. Het nadeel van zelfstandig zijn is dat je met niemand kunt spreken over zulke dingen. Of dat niemand het echt begrijpt. Succes!

  1. Goed dat je alle twijfels op papier hebt gezet, dat werkt bij mij altijd heel erg goed! Ik heb afgelopen maand zeker veel gedaan, al voelt het niet altijd zo. Ik merk dat ik nog steeds veel te veel focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit. En belemmerende gedachten zijn inderdaad vaak wel de oorzaak dat een project blokkeert. Gelukkig heb ik inmiddels wel een netwerk opgebouwd van mensen met wie ik erover kan praten en soms is het gewoon goed om de volgende stap te zetten, ook al heb je er helemaal niet zoveel vertrouwen in.

 2. Zou fantastisch zijn als 100 uur lukt, hoe eerder er misschien wel weer een boek uitkomt haha:) heel erg veel succes!! Misschien een stimulans: er zijn naast mij volgens mij superveel mensen die met smart op het volgende deel van de samen!-serie en andere boeken zitten te wachten. Alle respect als het lukt:)

  1. Haha, zeker! Of het ervoor zorgt dat Samen! deel 5 eerder uitkomt betwijfel ik, maar als het een beetje lukt allemaal komen er van de zomer een aantal e-books uit. En in het najaar verschijnt dus een nieuwe standalone. En die honderd uur ga ik zeker voor! Ik heb zoveel zin om in juli te kunnen vertellen dat het gelukt is, haha.

 3. Leuk om te lezen weer! Je hebt veel gedaan hoor, ook al is het voor jouw gevoel misschien niet zo veel, of niet genoeg.
  Maar ik ken het wel hoor, je schrijftijd moeilijker af kunnen bakenen als zelfstandig ondernemer, omdat daar ook veel tijd in gaat zitten en die tijd niet zo afgebakend is als wanneer je voor een baas werkt. Een planning maken helpt wel, maar het blijft best lastig vaak.
  Wat leuk dat je zelf een e-book uitgebracht hebt!

  1. Ja, dat probeer ik mezelf ook vaak te vertellen. En ik vind die vrijheid als ondernemer fijn, dat je je tijd zelf in kunt delen. Naast dat het een zegen is, is het ook een beetje een vloek, want ik ga (en dat heb ik de afgelopen weken nog meer gedaan) snel dingen uitstellen. Maar ik heb nu de pomodoro-methode weer opgepakt en ben licht positief 😉 Het komt vast wel weer goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.