Schrijflogboek #25 December 2019

Hoe tof is dit? Ik heb gewoon al vijfentwintig keer een logboek gedeeld. Ik houd al meer dan twee jaar bij hoeveel ik (ongeveer) per maand schrijf. Iets waar ik ook vrolijk mee door blijf gaan in 2020. Natuurlijk zeggen deze (kwantitatieve) uren niet alles, maar het geeft in ieder geval wel structuur aan mijn schrijfleven. Niet alleen deel ik in dit blog hoeveel uren ik aan welke projecten heb besteed, maar ook het totaal aantal schrijfuren van 2019. Lees dus maar snel verder!

Al sinds het allereerste logboek vertel ik eerst kort iets per project én hoeveel tijd ik eraan besteed heb. In de allereerste berichten noemde ik geen hoogtepunten, maar dat ben ik op een gegeven moment wel gaan doen en ook dit blijft erin. Tot slot onthul ik het totaal en blik ik vast vooruit naar de volgende maand.

In december zat ik in een schrijfdip. Er gebeurde van alles en nog wat in mijn werk- en persoonlijke leven, waardoor ik de rust om te schrijven niet vond. In het laatste weekend van december vond ik het schrijven weer een beetje terug, waardoor ik nog een inhaalslag met mijn doelen kon maken. Maar je ziet die dip wel terug in dit overzicht (ik in ieder geval wel ;-))

Vlogs – 60 minuten
Ik wilde in december al m’n opgenomen vlogs editen, zodat ik deze maand of volgende maand mijn eerste filmje kon delen. Helaas is me dat niet gelukt. Mijn laptop kan het videobewerkingsprogramma niet aan, dus jullie moeten nog even geduld hebben tot dit voorjaar. Ik ben me nu aan het oriënteren op de aanschaf van een PC, maar zoals je wellicht snapt is zo’n groot apparaat niet gratis.
Ook weet ik niet of ik de filmpjes die ik nu heb opgenomen wel ga publiceren. Bij de opnames van de eerste video had ik echt geen idee hoe je dat nu eigenlijk deed, vloggen. Ik deed maar wat en liep tegen allerlei problemen aan tijdens het editen. Dat leverde me wel een boel nieuwe inzichten op voor de volgende video’s, mijn verslag van NaNoWriMo. Maar ook hierbij twijfel ik of ik ze ga delen. Tegen de tijd dat ik mijn PC heb, weet hoe alles werkt, zitten we al in april ofzo, een halfjaar na NaNoWriMo, dan is het niet heel relevant meer. Mijn plan is om de komende maanden nieuwe (video)content te verzinnen, te maken en te delen en in november 2020 (dat mag van mij nog heel lang duren!) wekelijks een NaNoWriMo filmpje op te nemen én te posten. Zo, dan weten jullie nu ook de status van mijn AuthorTube project.

Vervolgverhaal – 60 minuten
Morgen is het zo ver, dan komt het eerste hoofdstuk van mijn vervolgverhaal online. Ik wilde in december heel graag 4 hoofdstukken schrijven, maar het is er uiteindelijk maar één geworden. Toch nog wat, gezien het feit dat ik in een schrijfdip zat. En ik denk dat nu het verhaal ook daadwerkelijk online komt, het minder abstract wordt voor mij en ik er vaker aan ga werken.

Writing prompts – 250 minuten
Mijn schrijfdip was zo erg dat ik meer dan een week geen writing prompts had gedaan. Op Tweede Kerstdag heb ik ze allemaal ingehaald (ja, ik schrijf ook tijdens de feestdagen, misschien wel juist tijdens de feestdagen) en toen genoot ik er ook weer van. Al die writing prompts zorgden ervoor dat ik weer uit mijn schrijfdip kwam, waardoor ik nog meer van die dagelijkse schrijfoefeningen ben gaan houden!

Samen deel 2 – 355 minuten
Een van de doelen van 2019 die ik niet gehaald heb, is het manuscript van deel 2 van mijn serie af te ronden. Daar baalde ik eerst best van, maar eigenlijk maakt het helemaal niet uit. Deel 1 is nog niet eens verschenen en het duurt nog minstens 1,5 jaar voordat dit manuscript klaar moet zijn. Ik schreef uiteindelijk wel 3 of 4 hoofdstukken en dat is nog altijd meer dan niks!

Blogcontent – 960 minuten
Mijn blog kreeg de afgelopen maand wel de volle aandacht. Zelfs tijdens mijn schrijfdip, plande ik een heleboel blogs in (met name writing prompt challenges en hoofdstukken uit mijn vervolgverhaal). Ook schreef ik een heel aantal blogs, zodat het geen last minute klusjes werden. Eerder in 2019 baalde ik er best wel van als mijn blog meer aandacht had gekregen dan mijn verhalen, maar nu kan me dat eerlijk gezegd niet zoveel schelen. Het bloggen zorgt er vaak voor dat ik weer zin krijg om verder te schrijven. Ook merk ik dat ik steeds meer tijd neem om foto’s te maken voor bij mijn blogberichten. Prijzen zal ik er zeker niet mee winnen, maar ik vind het al leuk om te merken dat ik vooruit ga! De foto bij dit bericht vind ik dus eigenlijk niet zo heel erg mooi, maar ik heb ook geen zin om hem over te doen, haha.

Overig – 235 minuten
Ik schreef wat stukjes voor Fleurrijk, ook nam ik weer een paar hoofdstukken uit Schrijven vanuit je hart door en maakte schrijfplannen voor 2020. Dit alles valt onder overig, omdat het allemaal net te weinig was voor een eigen categorie, maar wel meetellen in de schrijfuren.

Hoogtepunten

Waar december 2018 één groot hoogtepunt was, waren de hoogtepunten de afgelopen maand ver te zoeken. Maar goed, ik heb er toch twee gevonden:

  • 20 december: Een interview met mij verscheen bij Huis van Belle.
  • 31 december: Ik heb een heel jaar lang writing prompts gedaan. Eerlijk: niet elke dag. Ik doe alleen de prompts die op werkdagen vallen, maar dat zijn er nog steeds een flink aantal!

Totaal
December 2019 was geen topmaand voor mijn schrijverij. Alleen in mei en september dit jaar schreef ik minder uren dan deze maand. Maar het geeft niet. December was vooral een maand van rust hervinden en mezelf weer leren van schrijven te houden. Dat is gelukt. En uiteindelijk vind ik dat ik het met 1920 minuten, dat is precies 32 uur, niet slecht heb gedaan! Ik zie in de vooruitblik van mijn logboek van november, dat mijn streven voor deze maand was om meer uren te maken dan in december 2017 en dat is gelukt. Toen schreef ik namelijk 26 uur en 45 minuten.

Vooruitblik
Het nieuwe jaar ga ik met frisse moed tegemoet. Ten opzichte van een jaar geleden is mijn leven heel erg veranderd. Ik werk nu 20 uur per week voor het LCJ, wat betekent dat ik minder vrijheid heb om te schrijven dan ik aan het begin van 2019 had. Maar met een beetje discipline moet het vast goed gaan komen! Komende maand wil ik wel graag het manuscript van Samen deel 2 afronden, dat is mijn hoofddoel. Daarnaast wil ik ook wat vlogideeën uitwerken en blogposts schrijven. Of dat gelukt is, kun je (hopelijk) lezen op maandag 3 februari 2020.

Schrijfuren 2019
Ik beloofde natuurlijk aan het begin van dit bericht ook dat ik zou delen hoeveel tijd ik totaal besteed heb aan schrijven in 2019.

*Tromgeroffel*
*Nog meer tromgeroffel*

33.585 minuten
ofwel
559 uur en 45 minuten

Dat viel me alles mee! Ik verwachtte aan het begin van 2019 natuurlijk meer uren te maken, maar ik kon toen niet weten dat ik vanaf 1 april een nieuwe baan had, waarbij ik tot oktober ruim 34 uur per week werkte. Maar in vergelijking met 2018, waarin ik alleen de eerste 7 maanden een baan had, is het totaal aantal schrijfuren van 2019 helemaal niet zoveel minder. Het scheelt maar iets meer dan 35 uur. Hoe dan ik, ik zal je niet veel langer vermoeien met allerlei statistieken. Ikzelf word er best gelukkig van (hoewel ik een wandelende wiskunderamp ben). Het enige wat ik nog even kwijt wil is het mijn totale schrijftijd vanaf 1 januari 2018: 74.995 minuten, dat is 1249 uur en 15 minuten.

Onbedoeld is deze blog weer veel te lang geworden, maar ik hoop dat je ervan genoten hebt. Was december 2019 een productieve maand voor jou?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Ik ben blij dat je eind december weer uit je schrijfdip kwam! Voor mij bestond december uit het uitvogelen van blog content en weer wat meer schrijven! Ik heb heel veel zin in januari en mijn plannen om meer te schrijven!

    1. Ja, ik ben ook blij dat ik eindelijk uit die dip ben! Maar goed, geeft wel weer inspiratie voor nieuwe content 😉
      Ik ben heel benieuwd naar al je leuke blogs en ga ze allemaal lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.