Schrijflogboek #28 Maart 2020

Normaal schrijf ik altijd dat de maand is omgevlogen, nou dat viel bij maart behoorlijk tegen. En ik denk dat de tijd nu voor veel mensen niet snel genoeg kan gaan. Ikzelf ben inmiddels redelijk gewend aan het feit dat ik bijna nergens naartoe mag gaan en ik probeer alle extra tijd zo goed mogelijk te besteden. Met andere woorden: ik schrijf zoveel mogelijk 😉 Benieuwd aan welke projecten ik in maart werkte? Je leest het in dit bericht!

Zoals ik mijn dagverslag van de afgelopen maand al schreef, begon mijn maand met oorontsteking. Het was zo erg dat ik één van mijn schrijfdagen (vrijdag 6 maart) gewoon niet kon werken. Ik was die dag zo beroerd en duizelig. Toen dacht ik: Dit gaat nooit meer goedkomen, maart wordt een verschrikkelijke schrijfmaand. Helemaal toen een week erna alle coronamaatregelen bekend werden gemaakt en ik me alle berichten enorm aantrok, dacht ik echt dat dit de meest waardeloze maand ooit zou worden. Gelukkig vond ik het plezier in schrijven terug en ontdekte ik hoe fijn het is om jezelf te verliezen in verhalen. Zowel in verhalen die al geschreven zijn (zoals ik afgelopen donderdag deelde), als verhalen waarin jij de dienst uitmaakt. En uiteindelijk heb ik best wel veel geschreven de afgelopen maand. Ik vertel altijd eerst per categorie hoeveel tijd ik eraan besteed heb, vervolgens volgen er een paar hoogtepunten en dan onthul ik het totaal. Tot slot blik ik even vooruit de komende maand in. Vanaf deze maand maak ik van al die categorieën 3 hoofdcategorieën, die in subgroepen uiteen vallen.

Verhalen

 • Korte verhalen – 130 minuten
  Aan het begin van de maand kreeg ik leuk nieuws over het kerstverhaal, maar daarvoor moest ik nog wat herschrijven aan dit verhaal. Daarnaast schreef ik een kort verhaal, dat een soort prequel is voor een van mijn nieuwe projecten. Ik heb mezelf uitgedaagd om vanaf nu elke maand een kort verhaal te schrijven, maar dat mag dus ook een verhaal zijn over een personage waar ik al eerder over schreef.
 • Zoveel mogelijk lief – 130 minuten
  Dit is de werktitel van een project waarvan er al twee jaar ideeën door mijn hoofd dwarrelen. Het wordt een Bijbels Historische roman, een totaal ander genre dan ik tot nu toe gedaan heb. Ik had eerst een andere werktitel, maar dan wordt al snel duidelijk over wie het gaat en dat wil ik nog even geheim houden. Dus heb ik een alternatieve werktitel verzonnen. Deze is vernoemd naar het liedje Zoveel mogelijk lief van Matthijn Buwalda.
 • Vervolgverhaal – 305 minuten
  Deze maand schreef ik maar liefst 6 hoofdstukken aan het Vervolgverhaal. Ik begin echt steeds meer in dit verhaal te komen en leer de karakters ook steeds beter kennen, waardoor nieuwe ideeën vanzelf ontstaan. Ik kan echt niet wachten tot jullie alle nieuwe hoofdstukken kunnen lezen!

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 160 minuten
  Ik heb in maart voor de weet-ik-hoeveelste keer m’n voorstelvlog opgenomen en ik ben ein-de-lijk tevreden. Het is de bedoeling dat in ieder geval dit filmpje deze maand online komt. Ik verwacht dan ook dat ik in april meer bezig zal zijn met vlogcontent maken.
 • Social media beheer – 345 minuten
  Hieronder versta ik dus het werken aan mijn social media kanalen, zoals het schrijven en inplannen van Instagram- en Facebookposts, maar ook werken aan mijn blog, niet aan de inhoud, maar plugins en dat soort dingen.
 • Blogcontent – 605 minuten
  De afgelopen maand schreef ik weer behoorlijk wat blogposts, ook plande ik 12 hoofdstukken van het vervolgverhaal in. Ik wil vanaf nu als ik een reeks klaar heb (dus over elk personage 1 hoofdstuk), de hoofdstukken inplannen. Verder schreef ik weer bijna alle blogs voor april (deze natuurlijk niet meegeteld) en begon ik zelfs al aan blogcontent voor mei. Ik vind het fijn om vooruit te werken, want je weet nooit wanneer er een moment komt, dat het even niet lukt om te schrijven, zoals bijvoorbeeld aan het begin van maart.

Overig

 • Van alles en nog wat – 170 minuten
  Een kort interview voor een schoolopdracht van een lezer, het voorbereiden op Camp NaNoWriMo, het lezen van Schrijven vanuit je hart en allerlei klusjes die te klein/kort zijn om een eigen categorie te krijgen, vallen hieronder.
 • Writing prompts – 220 minuten
  De afgelopen maand heb ik de writing prompts regelmatig gebruikt om een persoonlijk stukje te schrijven over hoe ik de coronacrisis ervaar. Het gevolg was meestal dat m’n hoofd een beetje minder vol werd en er dus ruimte kwam om te werken aan verhalen. Alleen maar goed, toch?

Hoogtepunten
Ook deze maand heb ik een paar leuke hoogtepunten om met jullie te delen:

 • Op 6 maart kreeg ik een heel tof mailtje, namelijk dat het kerstverhaal dat ik op het laatste moment had ingezonden voor een kerstbundel, hier ook in wordt opgenomen.
 • Op 13 maart kwam mijn royalty-statement binnen. Er zijn in 2019 meer dan 1500 boeken verkocht, wat ik echt wel heel tof vind!
 • Op 26 maart kreeg ik een mailtje van stichting Lira, de organisatie die ervoor zorgt dat auteurs ook geld krijgen over uitgeleende boeken in bibliotheken en e-books. Ik bleek nog een aardig bedrag te krijgen over het laatste halfjaar van 2019. Dat had ik helemaal niet verwacht, omdat ik me in januari 2020 pas heb ingeschreven bij Lira.
 • Op 30 maart bestelde ik alle onderdelen voor mijn nieuwe PC. Op het moment dat ik dit schrijf, moet hij nog in elkaar gebouwd worden, maar nu jij dit leest is hij gebruiksklaar.

Totaal
Het totaal aantal schrijfuren ligt een stuk hoger dan in februari. Ik wilde graag in maart 40 uur schrijven, dat is helaas niet gelukt. Maar ja, toen ik dat bedacht (eind februari), kon ik niet weten dat ik de eerste helft van de maand ziek zou zijn. Uiteindelijk kwam ik uit op 34 uur en 25 minuten. Dat brengt het totaal voor dit jaar op iets meer dan 97 uur. Ik moet dus nog flink aan de bak, wil ik het doel van 500 uur halen, maar ik denk dat het wel goedkomt. Tot nu toe heb ik trouwens nog geen één schrijfdoel gehaald voor dit jaar :-/ Maar ook daarin heb ik vertrouwen dat het wel goed gaat komen! Ik heb trouwens in maart wél al mijn maanddoelen rondom het schrijven behaald, dat was alweer even geleden!

Vooruitblik
Zoals uit de afgelopen periode blijkt, is het ontzettend moeilijk om een voorspelling te doen over hoe de schrijfmaand eruit komt te zien. Op dit moment heb ik voor april goede hoop. Vooral omdat ik weinig afspraken heb en dus tijd genoeg om te schrijven. Ook ga ik deze maand werken aan het verhaal van Roos, voor Camp NaNo. Daarnaast heb ik nog wat andere projecten waar ik me mee hoop te vermaken. En maandag 4 mei zien we wel wat het geworden is 😉

Ben jij aan je werk toegekomen de afgelopen maand?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Leuk om te lezen! Ik vind alsnog dat je, ondanks dat je ziek was, echt superveel geschreven hebt! Misschien moet ik ook maar zo’n vaste schrijfdag gaan inlassen, haha! 🙂 1500 boeken, wauw! Wat goed zeg! Hopelijk mag ik dat ook ooit nog eens zeggen 🙂 En wat tof dat je kerstverhaal in een verhalenbundel komt! Zo te zien werk je aan veel leuke projecten op dit moment!

  1. Ja, het valt mij ook echt niet tegen gezien alle gebeurtenissen van de afgelopen maand. Zo’n vaste schrijfdag is echt heel effectief. En ik hoop met je mee, ik ga je boek sowieso kopen 🙂

 2. Mooi aantal uren heb je weer geschreven! Zo tof dat er zoveel boeken zijn verkocht.
  Tof dat je je writing prompts deze maand hebt gebruikt om juist meer persoonlijke stukjes te schrijven! Maak je de prompts steeds zelf of haal je die ergens vandaan?

  1. Ik maakte vorig jaar altijd zo’n writing prompt challenge voor op m’n blog, dat heb ik nu voor de eerste helft van 2020 ook voor mezelf gedaan. Kijk nog even aan wat ik hierna ga doen, writerswrite.co.za biedt ook maandelijks een writing prompt challenge.

 3. Wat vervelend dat je weer een oorontsteking had en er een dag zo ziek van was. Fijn dat je ondanks die mindere start en het hele coronagebeuren toch een hele goede schrijfmaand gehad hebt.
  Wat leuk dat je een boek in een ander genre aan het schrijven bent. Erg leuk om een historische roman te schrijven lijkt mij, heerlijk research doen ook. 🙂
  Supergaaf dat er in 2019 1500 boeken van je zijn verkocht! Ik hoop dat 2020 ook een heel goed boekenverkoop jaar voor je gaat worden!

  1. Jaaa, research doen is zelfs een stuk leuker dan ik had verwacht. Vooral om te duiken in de cultuur van die tijd en dan allerlei nieuwe dingen ontdekken vind ik echt geweldig! Bedankt voor je leuke reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: