Schrijflogboek #37 December 2020

Wauw, ik kan het bijna niet geloven, maar ik houd nu al drie jaar bij hoeveel tijd ik per maand aan schrijven besteed. De logboeken zijn door de jaren heen wel steeds een beetje aangepast, maar het principe blijft hetzelfde. Vandaag deel ik het logboek van de laatste maand van 2020, is het me gelukt om m’n doelen voor die maand te behalen? Je leest het in dit bericht!

De foto spreekt eigenlijk al voor zich. Ik heb mijn NaNoWriMo wordcount gehaald (voor wie het gemist had: ik heb een herkansing van NaNoWriMo gedaan in december omdat ik in november covid-19 had en daar best wel ziek van ben geweest). Wat ik verder nog gedaan heb deze maand kun je hieronder lezen. Zoals altijd deel ik eerst per categorie hoeveel ik eraan geschreven heb, dan een aantal hoogtepunten. Vervolgens wat statistieken (dit is een klein beetje anders t.o.v. vorige berichten) en dan blik ik zowel terug als vooruit. Deze keer sluit ik af met wat schrijfstatistieken van 2020.

Verhalen

 • Samen! serie – 2065 minuten
  In december waren het tweede en derde deel van Samen! de enige verhalen waar ik aan schreef. Ik herschreef het tweede deel aan de hand van het commentaar van mijn redacteur. Ze was zo tevreden met deze versie dat hij meteen naar de corrector is gegaan. De volgende (en laatste) stap in het proces is dan de proefdruk. Ook schreef ik de eerste versie van het derde deel af. Ik ben nog lang niet tevreden met deze versie, sommige verhaallijnen wil ik iets anders aanvliegen en ook het einde moet anders. Maar de eerste versie staat en dat is heel wat waard. Nu ga ik eerst een maand afstand nemen van dit verhaal en in februari hoop ik het te gaan herschrijven!

Social media kanalen

 • Social media beheer – 310 minuten
  Afgelopen maand heb ik weer veel meer berichten kunnen delen via Instagram en andere kanalen. Het maken van de foto’s en het inplannen van de content valt allemaal onder social media beheer. Ook het reageren op reacties op mijn blog, wat ik belangrijk vind om te blijven doen, valt onder deze categorie.
 • Blogcontent – 465 minuten
  Ik schreef in totaal tien blogberichten, twee minder dan ik eigenlijk wilde. Maar omdat het veelal lange berichten waren (terugblik 2020, lees- en schrijfdoelen 2021) ben ik toch tevreden met dit aantal! Ik hoop de komende maand weer wat verder vooruit te werken met m’n blogs!

Overig

 • Writing prompts – 80 minuten
  In december ben ik voorzichtig weer begonnen met writing prompts doen. Sinds oktober doe ik deze digitaal en ze geven me een aardige indicatie hoeveel woorden ik in 10 minuten kan schrijven (als alles is toegestaan). Eén keer schreef ik bijna 800 woorden in die tijd. Moet je nagaan hoeveel woorden ik kan schrijven als mijn tempo altijd zo was, haha.
 • Van alles en nog wat – 180 minuten
  Ik schreef de afgelopen maand weer wat persoonlijke stukjes, werd geïnterviewd voor een podcast en er waren nog wel andere dingen die in deze categorie vallen, waaronder een brainstorm voor allerlei projecten. Ik ging een lijstje maken van alle projecten die op dit moment in mijn hoofd zitten waar ik óf al mee bezig ben, of in de toekomst iets mee wil doen. En toen kreeg ik vanzelf ideeën voor elk van die projecten, dus dat kon ik niet echt in een bepaalde categorie of aan een project koppelen.

Hoogtepunten
Ook in december gebeurden er weer een aantal leuke dingen op schrijfgebied. Een deel hiervan heb je al kunnen lezen, maar welke hoogtepunten beleefde ik nog meer?

 • Op 18 december was de eerste dag in mijn schrijversleven (voor zover ik weet) dat ik meer dan 10.000 woorden schreef op één dag. In 2021 wil ik het liefst elke maand zo’n 10k dag beleven. Op 31 december schreef ik trouwens ook bijna 10.000 woorden (9571), dat was omdat ik per se de eerste versie van deel 3 af wilde hebben.
 • In december kreeg ik veel leuke berichtjes via Instagram en de mail met reacties op mijn boeken in het algemeen en het eerste deel van de Samen! serie. Ze blijven leuk om te lezen en geven heel veel motivatie om door te gaan.
 • Op 31 december stond het totaal aantal pageviews voor deze maand op 4053, wat een nieuw record is. In 2020 is mijn blog vaker bezocht dan in 2018 en 2019 bij elkaar! Ik vind het leuk om te merken dat meer mensen mijn blog weten te vinden en ook dat geeft energie om weer verder te schrijven!

Totaal + statistieken
Misschien ben jij een snelle rekenaar en heb je al uitgerekend hoeveel minuten ik totaal heb besteed aan schrijven in december 2020. Ik heb gewoon m’n rekenmachine gepakt en kwam uit op 3100 minuten, wat goed is voor 51 uur en 40 minuten. Ruim tien uur meer dan ik van tevoren had gehoopt. Ik schreef in december 50.074 woorden aan verhalen (in dit geval één verhaal) en m’n totale wordcount voor december was 65.377 woorden.

Terug- + vooruitblik
Als ik terugkijk kan ik niet anders zeggen dan dat december een goede schrijfmaand was! De twee projecten die prioriteit hadden heb ik afgerond en ik ben tevreden met het resultaat. Ik had veel meer willen doen, maar dat was misschien ook wel een beetje te enthousiast allemaal.

In januari hoop ik dan eindelijk het herschrijven van Roos te kunnen afronden en het verhaal op te kunnen sturen naar mijn proeflezers. Ook verwacht ik de proefdruk van Samen! deel 2 te mogen doornemen. Daarnaast wil ik graag aan de slag gaan met een nieuw verhaal, iets totaal anders dan ik tot nu toe heb geschreven en ook wil ik het vervolgverhaal weer op gaan pakken. Net als vorig jaar ga ik voorlopig proberen om één hoofdstuk per week te schrijven en alles wat meer gebeurt, is mooi meegenomen. Ik hoop vooral wat meer structuur in mijn schrijfleven aan te brengen, waardoor ik veel kan doen, zonder dat ik het gevoel heb dat ik alleen nog maar met schrijven bezig ben.

Totaal schrijfuren en wordcount 2020
Omdat er weer een jaar voorbij is kan ik nu ook het totaal aantal schrijfuren van 2020 onthullen en hoeveel woorden ik heb geschreven.

28.605 minuten
oftewel
476 uur en 15 minuten

Het is bijna 100 uur minder dan in 2019, terwijl ik dat jaar meer werkte bij het LCJ. Het is ook lager dan ik had gehoopt (mijn doel was 500 uur), maar met die lange schrijfdip en het effect van het coronavirus (zowel psychisch als lichamelijk) is het ook niet heel verbazingwekkend dat het wat lager uitvalt. Dit jaar begon ik ook met het bijhouden van het aantal woorden dat ik per maand schreef. In totaal schreef ik 200.467 woorden aan verhalen en het totaal aantal woorden dat ik schreef is 327.047. Het zal niet helemaal precies kloppen, want ik heb regelmatig blogberichten later nog aangevuld, bijvoorbeeld. En omdat ik m’n writing prompts een groot deel van het jaar niet digitaal heb gedaan, tellen die woorden ook niet mee. Maar ik vind het hoe dan ook leuk om deze statistieken even met je te delen.

Zo, dat was weer een veel te lang blogbericht (zo kom ik dus aan die vele uren voor blogcontent), maar ik hoop dat je het leuk vond om te lezen.

Heb jij in december veel kunnen doen?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Wat een heerlijke schrijfmaand had jij in december! Super fijn. Ik schreef in december een kerstverhaal waar ik heel erg trots op ben. Het was alweer even geleden dat ik fictie schreef maar ik vond het wel heel leuk om te doen dus nu zou ik echt wel heel graag verder willen met het verhaal dat in mijn hoofd zit. Wie weet kan ik daar in januari eens goed voor gaan zitten. Veel schrijfplezier in januari!

  1. Jaa, ben er nog steeds heel erg blij mee en hoop dat ik dit een beetje vast kan houden de komende maanden! Wat heerlijk dat je zo genoten hebt van het schrijven van het kerstverhaal en ik hoop dat je binnenkort de rust vind om verder te gaan met het verhaal in je hoofd. Misschien moeten we vaker een schrijfsessie via Facetime doen!

 2. Deze blog had ik helemaal gemist! Leuk om te lezen allemaal en wat supergoed dat je in december alsnog je NaNoWriMo doel gehaald hebt!! Echt knap zo in je eentje, zonder de steun van het idee dat heel veel andere mensen tegelijkertijd ook ploeteren om 50.000 woorden te schrijven.
  En mooie plannen en doelen voor januari heb je!

  1. Ah, dank je wel voor je leuke reactie 🙂 Ik ben echt blij dat het me gelukt is om in december zoveel woorden te schrijven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: