Schrijflogboek #50 Januari 2022

Wauw! Dit is wel echt een mooi hoogtepunt! Dit is mijn vijftigste schrijflogboek. Zelf vind ik het nog steeds heerlijk om op deze manier wat meer te delen over waar ik me zoal mee bezighoud op schrijfgebied en ik krijg altijd veel zin om te schrijven van deze blogs. Hopelijk kan ik jou er ook mee inspireren. Nieuwsgierig naar mijn werkzaamheden in januari?

Zoals ik afgelopen donderdag al schreef was januari voor mij persoonlijk niet een geweldige maand. Gelukkig maakte het laatste weekend van de maand heel veel goed, toen was ik namelijk met Anna Laura in Bratislava. Als je m’n blog al een tijdje volgt weet je dat ik altijd dezelfde structuur volg in m’n logboeken. Eerst vertel ik aan welke projecten ik heb gewerkt, vervolgens deel ik wat hoogtepunten, dan deel ik de statistieken en tot slot blik ik even vooruit de komende maand in. Allereerst dus mijn projecten, waar werkte ik aan?

Verhalen

 • Project Nova – 25 minuten
  Het is een stuk minder dan ik wilde, maar ik ben allang blij dat ik weer aan dit project geschreven heb. Zoals gebruikelijk vond ik het, als ik eenmaal bezig was, weer heel leuk en vroeg ik me af waarom ik er zo lang niets mee gedaan had. Ik bedoel… vijf minuten per dag kunnen er wel vanaf, toch?
 • Friends 4-ever – 330 minuten
  Voor het vervolgverhaal heb ik flink vooruit kunnen werken. Daar ben ik echt superblij mee, want nu hoef ik dus geen dagen over te slaan. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat dat helemaal niet gaat gebeuren in de toekomst, maar ik hoop dat die tijd voorgoed achter me ligt. Er komen een heel aantal leuke hoofdstukken aan, al zeg ik het zelf.
 • Samen! deel 4 – 555 minuten
  Aan dit project moest (helaas) nog meer gedaan worden dan ik eigenlijk hoopte, maar het is me uiteindelijk gelukt om de eerste versie af te maken. Nu blijft-ie tot april (denk ik) liggen en dan ga ik beginnen met herschrijven. Het vierde deel komt pas in het voorjaar van 2023 uit, dus ik heb nog wel even de tijd. Hopelijk wordt het herschrijven niet zo’n beproeving als het derde deel…

Social media kanalen

 • Social media beheer – 265 minuten
  Eigenlijk schat ik altijd verkeerd in hoeveel tijd het me kost om foto’s te maken, deze te bewerken en in te plannen. Sinds kort maak ik ook weer aparte foto’s voor de headers (daar probeer ik in ieder geval aan te denken) en daar gaat ook flink wat tijd inzitten. Maar volgens mij heb ik het in januari nog aardig netjes gedaan. Ik ben trouwens wel op zoek naar content voor Instagram. Nu deel ik eigenlijk altijd alleen maar linkjes naar blogs die ik plaats, maar ik wel ook wat meer content speciaal voor Instagram maken. Daar was ik mee begonnen, maar toen werd ik ziek (verderop in deze podcast meer daarover). Hopelijk lukt het me om dat weer op te pakken in februari!
 • Vlogcontent – 280 minuten
  Ik maakte maar liefst vijf video’s in januari en eigenlijk verbaasd het me dat ik daar helemaal niet zo lang mee bezig ben geweest. Het opnemen gaat steeds beter, al wil ik wel een keertje een video op een andere manier beginnen dan: ‘Hoi! Wat leuk dat je kijkt naar deze video … 😛 Afgelopen vrijdag heb je trouwens een mooi overzichtsblog kunnen zien van alle video’s die in januari online zijn gekomen (mocht je dat gemist hebben).
 • Blogcontent – 415 minuten
  Afgelopen maand heb ik ook weer een beetje vooruit kunnen werken op bloggebied. Minder dan ik eigenlijk zou willen, maar gezien alles wat er de afgelopen maand is gebeurd mag ik al lang blij zijn dat ik een voorsprong heb!

Overig

 • Writing prompts – 40 minuten
  Ik deed uiteindelijk minder writing prompts dan ik had ingepland, maar het was wel fijn om weer af en toe een schrijfoefening te doen, ik had ze wel gemist. Hopelijk doe ik er in februari nog meer en, nog belangrijker, inspireren ze me ook voor nieuwe verhalen.
 • Redactie – 90 minuten
  Ook hier had ik graag wat meer aan gewerkt, maar ik ben nog steeds bezig met het redigeren van een manuscript van een oud klasgenoot van mij. Ik zie het zelf als mijn stage voor de redactieopleiding die ik volg.
 • Van-alles-en-nog-wat – 215 minuten
  Ik heb eigenlijk geen idee wat hier allemaal onder valt. Persoonlijke stukjes in een column-achtige stijl, plannen en nog wel meer, volgens mij.
 • Studie – 445 minuten
  Afgelopen maand had ik ook mijn eerste bijeenkomst van de specialisatie Redactie. Helaas was dat online, maar we hopen dat de volgende dag wel op locatie kan plaatsvinden. Ik had toch iets over het hoofd gezien en had gedacht dat ik de hele dag les had, maar het bleken drie uur te zijn. De overige tijd is opgegaan aan studeren en vooral opdrachten maken. Dat vond ik, naast al m’n andere activiteiten nog best pittig hoor, maar daar vertel ik later meer over!

Hoogtepunten
Ondanks dat januari niet een al te beste maand voor mij was, beleefde ik toch een aantal leuke hoogtepunten waar ik er graag een paar van met je deel.

 • Ik overhandigde een exemplaar van No fear aan mijn tandarts en eentje aan mijn MDL-arts. M’n tandarts wist er wel van, omdat ik het bij m’n controle-afspraak had verteld. Maar de MDL-arts had ik drie jaar geleden voor het laatst gezien (tussendoor wel controles gehad, maar die werden telefonisch doorgegeven). Destijds had ik hem wel verteld dat ik misschien een boek ging schrijven over coeliakie, maar nu was het dus een feit. Zowel de tandarts als de MDL-arts waren erg enthousiast.
 • Op 14 januari rondde ik de eerste versie van Samen! deel 4 af. Ik vond het destijds helemaal niet zo speciaal, maar nu ben ik eigenlijk toch wel onder de indruk ervan. In minder dan drie maanden tijd een manuscript van 80.000 woorden schrijven lukt niet iedereen.
 • 22 januari was de eerste bijeenkomst van de schrijversacademie, dat was ook echt heel erg leuk.
 • 29 januari schreef ik voor het eerst in lange tijd weer in een ander land. Het schrijven ging echt heel erg goed in Bratislava, dus ik denk dat ik er in de toekomst zeker vaker naartoe ga. Als ik een belangrijke deadline moet halen ofzo boek ik gewoon een weekje Bratislava, dat zal Anna Laura ook wel gezellig vinden denk ik.

Terugblik + statistieken
Ik heb het in dit blogbericht al laten doorschemeren, maar het ging in januari dus niet heel goed met mij. De eerste twee vrijdagen van het jaar had ik geweldige schrijfdagen, maar in de derde week dachten we eerst dat ik buikgriep had, maar toen er ook depressieve gedachten en andere symptomen bij kwamen was het duidelijk dat ik een glutenfout had gemaakt. Balen, maar gelukkig knapte ik snel weer op. Sneller dan ik had gedacht eigenlijk. Ik schreef daardoor wel minder dan ik had gehoopt. Toch is het me uiteindelijk gelukt om 2670 minuten te schrijven, wat goed is voor 44,5 uur. Ik had graag de 50 uur gehaald, maar gezien alles wat er gebeurd is de afgelopen maand ben ik hier heel tevreden mee. Er komen (verwacht ik) nog veel toffe schrijfmaanden aan. Ik schreef ook veel minder woorden dan ik eigenlijk zou moeten voor mijn woeste plannen voor 2022. Maar ik ben al heel blij met de 35.652 woorden die ik schreef. Daarvan waren er 21.892 aan een verhalen.

Vooruitblik februari
Dat het leven niet te plannen is werd de afgelopen maand maar weer eens duidelijk. Allereerst omdat ik ziek werd, maar er is nog meer gebeurd dat ik begin januari niet had verwacht op werkgebied. Daarover hoop ik je in een volgend bericht écht meer te kunnen vertellen. Ondanks de drukte en onzekerheid hoop ik in februari een goede schrijfmaand te hebben. Sinds vorige week werk ik met een nieuw plansysteem en ik kan zo voorzichtig aan zeggen dat dit echt wel werkt voor mij. Ik probeer het nog een maand uit en als ik over een maand nog steeds zo enthousiast ben zal ik er een blog over schrijven, zodat jij ook op deze manier met je taken aan de slag kunt! Deze maand hoop ik écht aan De stad te beginnen, daar is in januari niks meer van gekomen. Op dit moment telt het verhaal zo’n 15.000 woorden (die schreef ik in juli 2021) en ik hoop stiekem dat het me gaat lukken om er deze maand 40.000 bij te schrijven, maar eigenlijk is ieder woord mooi meegenomen. Over precies vier weken zal ik je laten weten of het gelukt is.

Heb je in januari een productieve maand gehad?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Wow, 50 is een mooi aantal!Superleuk dat je zo veel aan vervolgverhaal hebt kunnen werken, komt vooral voor je bloglezers goed uit natuurlijk 😉 Maar ik ben echt benieuwd naar project Nova, schrijf je het nog steeds met de hand? Voor mij was het een maand qua schrijven een best wel rommelige maand. Maar ja, dat hoort er ook wel weer een beetje bij, denk ik! Ik heb ook weer wat projecten nieuw leven ingeblazen, dus ik denk dat het helemaal goed gaat komen deze maand! Veel suc6 met schrijven deze maand weer!

  1. Haha, dat is zeker leuk voor de bloglezers, maar ik vond het zelf ook fijn om weer vooruit te werken. En die rommelige maanden horen er inderdaad bij, ik zit er momenteel middenin! Succes met schrijven!

 2. Je hebt nog veel geschreven, vind ik. Een “boek” afgerond, althans de 1e versie, verder veel blogs en het vervolgverhaal. Een goede begin van het nieuwe jaar lijkt mij. En dat jij iets bij een nieuwe cursus “over het hoofd” ziet, gebeurt mij ook altijd. B.v. de dingen die je van te voren moet bestuderen. Meestal vergeet ik daar iets. Of de opdrachten die je al gemaakt moet hebben. Is menselijk, zullen we maar zeggen.

  1. Ja, ik ben ook zeker blij met alles wat ik in januari heb kunnen schrijven! Wat mij betreft was wat ik over het hoofd had gezien wel fijn, dat scheelde een heleboel tijd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: