Schrijflogboek #64 Maart 2023

Het is weer de eerste maandag van een nieuwe maand en dat kan maar een ding betekenen, het logboek van de afgelopen maand komt online. Toen ik zaterdag 1 april wakker werd had ik echt superveel zin om hieraan te gaan schrijven, hopelijk dringt mijn enthousiasme ook een beetje tot jou door! Waar werkte ik in maart allemaal aan? Met andere woorden, welke toffe boeken kan je in de toekomst van mij verwachten?

Wie voor het eerste een logboekbericht van mij lees: ik heb altijd een standaard indeling. Eerst vertel ik je aan welke projecten ik heb gewerkt. Vervolgens vertel ik wat hoogtepunten van de maand, dan onthul ik het totaal aantal geschreven uren en m’n wordcount. Tot slot blik ik nog vooruit naar de komende maand.

Schrijfuren

Verhalen
Net als in februari, schreef ik in maart aan een heleboel verschillende verhalen, ondanks mijn ernstige voornemen het wat meer in te perken.

 • Kort verhaal – 60 minuten
  Het is inmiddels echt een gewoonte geworden om elke maand een kort verhaal te schrijven. Deze maand schreef ik een verhaal over de wereld van De stad. Het verhaal was echt heel slecht, maar zette me wel aan het denken over bepaalde elementen van dit project!
 • Brainstorm verschillende verhalen – 75 minuten
  Als ik deze verhalen apart zou benoemen, zou de lijst iets te lang worden. Maar ik brainstormde over toekomstige projecten, want uiteraard ben ik nog steeds van mening dat ik te weinig verhaalideeën heb liggen.
 • Rachel – 80 minuten
  Ik verwerkte de feedback van mijn proeflezers en dat kostte niet eens zo gek veel tijd. Daarnaast las ik Lijmen, Chaos en Time-out door om eventuele inconsistenties met dit verhaal op te sporen, maar die tijd tel ik niet mee 😉 Het grappige is trouwens wel dat ik, toen ik Time-out las, niet eerder wilde stoppen tot ik het boek uit had, omdat ik het gewoon zo goed vond.
 • Nova – 175 minuten
  Ik sta zelf ook een beetje versteld van de hoeveelheid tijd die ik hieraan heb besteed, maar het is ook te verklaren. Tijdens een oppasavond op Jaaps nichtje, heb ik bijna een uur lang hieraan geschreven.
 • Het braafste meisje van de klas – 205 minuten
  Die titel komt je misschien bekend voor van een paar korte verhalen die je, tot voor kort, via mijn blog kon lezen. Ik heb het verhaal uitgebreid, herschreven en gepubliceerd als e-book via Kobo Writing Life. Cool hè? Je kunt het e-book aanschaffen voor €0,99 of gratis lezen als je Kobo Plus hebt. Voor beide opties krijg ik betaald 😉
 • Friends 4-ever (boekversie) – 445 minuten
  Zoals je weet ga ik een boekversie maken van Friends 4-ever. Het idee is dat ik deze boeken ook ga uitgeven in eigen beheer (als fysieke exemplaren én wellicht ook als e-book). Begin maart dacht ik dat ik in april het schrijven van het eerste deel als Camp NaNoWriMo project zou doen, dus begon ik met voorbereidingen. Ik heb alle hoofdstukken doorgelezen en aantekeningen gemaakt van gebeurtenissen die ik kan (her)gebruiken. Maar uiteindelijk ga ik in april ergens anders aan werken, daar lees je straks meer over.
 • Samen! serie – 490 minuten
  Ik nam de drukproef van Wow! Ons huis is vol door en begon met het doorlezen van Samen! deel 5. Op moment dat ik dit bericht schrijf moet ik nog 13 hoofdstukken, maar dat hoop ik nu jij dit leest afgerond te hebben, zodat ik in april kan beginnen met het herschrijven op macroniveau.
 • De stad – 1025 minuten
  Eindelijk heeft De stad weer meer aandacht gekregen dan enig ander project. Al sinds augustus 2022 wil ik dit verhaal herschrijven, maar steeds komen er andere projecten tussen die zogenaamd ‘belangrijker’ zijn. Dat was ik zat, dus in maart besloot ik voorrang te gaan geven aan dit project. Ik heb een volledige planning gemaakt voor het herschrijven en hoop in juni de nieuwe versie naar proeflezers te kunnen sturen.

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 220 minuten
  Ik had nog een aantal video’s op voorraad en het lukt me de laatste tijd goed om korte video’s te maken zonder me veel te verspreken. Zo kost het bewerken me ook niet veel tijd 😉
 • Socials – 370 minuten
  Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee wat ik hier allemaal voor gedaan heb, maar het zal wel in orde zijn. Foto’s maken, posts inplannen en dergelijke hoort er allemaal bij.
 • Blogcontent – 760 minuten
  Ook schreef ik weer een flink aantal blogs, ik ben zo blij dat ik daarmee voorloop. Zo hoef ik niet per se iedere week drie blogberichten te schrijven, maar zolang dat lukt, wil ik dat uiteraard wel doen.

Overig

 • Writing prompts – 160 minuten
  In maart deed ik weer wat meer met mijn Writing Prompts. Net als in februari schreef ik elke writing prompt net zo lang tot ik 1000 woorden had. Vaak lukte dat me in 15 tot 20 minuten. Best wel cool om te bedenken, want als je op zo’n tempo aan een boek zou schrijven, betekent dat je 3000-4000 woorden per uur kunt schrijven!
 • Overige bedrijfswerkzaamheden – 710 minuten
  De podcast opnemen, werken aan booktube, proeflezen en allerlei administratieve klussen horen hierbij. Ik weet niet of het voor april meer of minder gaat zijn. Enerzijds hebben Jaap en ik besloten om (voorlopig) geen video’s meer te maken voor ons YouTube kanaal, anderzijds moet ik in april weer btw-aangifte doen (helaas zal ik deze keer moeten betalen) en wil ik flink wat proeflezen voor Femke, als het kan het verhaal zelfs uitlezen. We gaan het zien!
 • Van alles en nog wat – 985 minuten
  Journaling, persoonlijke stukjes en het opruimen van mijn werkkamer, zomaar wat voorbeelden van activiteiten die onder deze categorie vallen. De laatste twee weken van maart was ik totaal niet fit en kon ik me ook niet zo goed concentreren op mijn schrijfwerk, dus ben ik maar mijn schrijfkamer goed gaan opruimen. Ik sta iedere keer weer versteld van de hoeveelheid spullen die ik bewaar en een jaar later toch nutteloos vind. Alweer aardig wat spulletjes verzameld voor de kleedjesmarkt op Koningsdag 😉 Omdat opruimen belangrijk is voor mijn schrijfwerk (rust in mijn hoofd e.d.) heb ik het gewoon meegeteld als schrijfuren.

Hoogtepunten
Voordat ik je het totaal aantal uren ga onthullen, evenals het aantal (verhaal)woorden die ik schreef, een lijstje met hoogtepunten voor deze maand. Ik dacht eerst dat die er niet, of nauwelijks waren, maar dat bleek behoorlijk mee te vallen! Een greep uit het lijstje:

 • Op 1 maart kwam mijn royaltystatement binnen. Ik zei de hele tijd tegen mezelf dat ik blij moest zijn met 1500 verkochte boeken, om mezelf voor teleurstelling te behoeden. Het overtrof weer eens mijn verwachtingen, in 2022 zijn er maar liefst 2341 boeken verkocht. En dat leverde nog een leuk hoogtepunt op, in maart ben ik begonnen met het uitkeren van salaris aan mezelf. Het bedrag dat op mijn zakelijke rekening stond deelde ik door twaalf en dat bedrag maakte ik over naar mijn privérekening. Heel erg officieel maakt het niet uit voor de belastingdienst (als ZZP’er is er geen onderscheid tussen zakelijk en privé vermogen), maar ik vond het leuk.
 • Op 2 maart was de podcast die ik samen met Anna Laura maak meer dan 2500 keer afgespeeld. Echt supertof dat we maandelijks groei zien in de luisteraars. Het blijft echt een hobbyproject voor ons. Wat ergens best grappig is, want toen we net waren begonnen met de podcast waren we juist veel meer op de cijfers gefocust (haha, het lijkt nu net of ik voor iedere dag van de maand een hoogtepunt heb).
 • Op 22 maart stuurde ik de nieuwste versie van het verhaal van Rachel naar De Banier. Ik heb zelf ook gezocht naar eventuele beelden voor de cover en ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat. Het verhaal heeft officieel nog geen titel, maar ik verwacht dat het dit najaar al verschijnt. Ik houd je op de hoogte!
 • En op 29 maart publiceerde ik zelf mijn eerste e-book. Iets wat ik totaal niet gepland had. Het stond zelfs niet op mijn to-do list voor die dag. Maar tijdens het ophangen van de was luisterde ik naar de podcast Novel marketing. Daar ging het over e-books en dat je als selfpubber ook eerst een boek kunt uitgeven als e-book en daarna eventueel over kunt gaan op fysieke uitgave. Op die manier kan je alvast kosten terugverdienen. Dat bracht me op het idee om de korte verhalen over Het braafste meisje van de klas samen te voegen, te herschrijven en uit te breiden, zodat ik deze kon publiceren als e-book. Het verhaal heeft slechts 5000 woorden, dus ik verwacht niet dat ik het ooit als fysiek boek ga uitbrengen, maar ik kan op deze manier wel wat geld verdienen om een andere (fysieke) uitgave in eigen beheer mogelijk te maken.

Terugblik
Maart was voor mij een heel productieve maand, ook al ging het de laatste weken, en dan met name de allerlaatste week, minder. Ik kreeg steeds meer last van buikpijn en begreep gewoon niet waar het vandaan kwam. Uiteindelijk bleken er meerdere oorzaken te zijn, één ervan was het nieuwe afwasmiddel dat ik zelf had gekocht, waarschijnlijk heeft dat geleid tot glutenstapeling. Ja echt, afwasmiddel. Maar goed, dit blogbericht ging niet over gluten, maar over mijn schrijverij in maart. Ik werd me bewuster van de kwartaaldoelen die ik voor mezelf gesteld had en ging daar dan ook mee aan de slag. Voor mezelf had ik wel een paar aanpassingen gedaan, daar kan je komende zaterdag meer over lezen, dan vertel ik je ook meer over mijn kwartaaldoelen van Q2. Uiteindelijk leidde dat tot het prioriteit geven aan De stad. Ik heb de perfecte manier gevonden om het te herschrijven (vertel ik je vrijdag in een video meer over) en ben er al mee begonnen. Maar goed, hoeveel tijd besteedde ik in maart eigenlijk aan schrijven? Ik kwam op een totaal van 5760 minuten en dat is goed voor precies 96 uur, een nieuw record! Dat had ik zelf echt niet verwacht, vooral omdat het de laatste week niet zo goed ging. In die 96 uur schreef ik 61.575 woorden (voor 2023 weer een nieuw record), waarvan er 15.773 aan een nieuw verhaal waren.

Vooruitblik april
Ik ben echt heel erg gemotiveerd om in april weer zoveel te schrijven, al moet ik drie van de vijf zaterdagen werken in De Wedloop, dus ik weet niet of het een nieuw record kan worden. Aan de andere kant is nu mijn oude werkschema weer hervat, dat betekent dat mijn hoofd op vrijdag waarschijnlijk weer wat vaker naar schrijven gaat staan 😉 Ik heb weer een prioriteitenlijst gemaakt, net als vorige maand. Hier hoop ik aan te werken in april:

 1. De stad. In tegenstelling tot de boekversie van Friends 4-ever wordt het herschrijven van De stad mijn Camp NaNoWriMo project. Ik wil in ieder geval twintig hoofdstukken herschrijven, maar meer mag natuurlijk altijd! Stiekem hoop ik zelfs dat het me gaat lukken om het helemaal te herschrijven op macroniveau. Dan heb ik mei voor het microniveau en kan het verhaal daarna naar de eerste proeflezers (wel superspannend hoor).
 2. Samen! deel 5 macroniveau. Het lijkt een beetje tegenstrijdig om twee boeken te herschrijven op macroniveau (de grote lijnen), maar mijn aanpak voor De stad is totaal anders dan mijn aanpak voor het vijfde deel van Samen! dus ik denk dat ik dat wel allebei kan doen. Deel 5 hoeft ook niet helemaal af, de eerste 20 hoofdstukken zijn voldoende.
 3. Nova afmaken. Dit heeft geen prioriteit, maar als ik elke schrijfdag 5 minuten werk aan dit project, komt het goed. Ik hoef nog maar iets van 25 bladzijdes vol te schrijven. Wat ik daarna met dit project ga doen? Ik heb werkelijk waar geen flauw idee.
 4. E-book. De publicatie van m’n eerste e-book smaakte naar meer. Ik had al even zitten brainstormen om wellicht deze zomer een e-book uit te brengen in eigen beheer en wellicht ga ik daarmee verder. Aan de andere kant zit ik er ook over te denken om verder te gaan met Project Snel. Daar heb ik al een complete hoofdstukindeling voor liggen (voor 3 e-books) en zelfs al een paar hoofdstukken van geschreven. Maar … dat andere verhaal heeft voor mijn gevoel meer diepgang, dus misschien kan jij me helpen. Moet ik verder met Project Snel of het nieuwe project aandacht geven?

En tot slot staat er in april nog iets heel leuks op de planning, namelijk de officiële verschijning van mijn tiende boek: Wow! Ons huis is vol, het vierde deel in de Samen! reeks. Er komt een boekpresentatie in De Wedloop op 21 april 2023, aanvangstijdstip volgt nog.

Als afsluitende vraag een herhaling van de vraag hierboven: moet ik verder met Project Snel of een ander project om als e-book uit te kunnen geven?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s) naar de webshop van een lokale ondernemer. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

4 Reacties

 1. Leuk die e-books. Ga je die ook nog ergens anders zetten, dat iemand zonder Kobo dat ook kan lezen? Alhoewel ik geloof, dat je ook met een kobo-app kunt werken…. Nog nooit bekeken. Kobo is hier niet erg in, hier leven we in een Kindle-land (Amazon). Als je echt reclame maakt voor je ebook, kun je er nog redelijk mee verdienen heb ik gehoord. En misschien kun je zo’n kort boek ook in het engels vertalen… Toekomst is vol dromen… Succes!

  1. Daar ben ik nog niet helemaal over uit, omdat ik dit e-book alleen bij Kobo heb geüpload weet ik niet helemaal zeker hoe het zit met ISBN, rechten en dergelijke. Maar als ik meer e-books ga schrijven wil ik me daar wat meer in verdiepen en wellicht zelf een ISBN aanvragen, zodat ik het ook zelf in een webshop zou kunnen verkopen en inderdaad ook via Amazon en andere platformen. Voor nu was het een experiment en ik ga me nu eerst richten op andere projecten voor ik me weer aan zoiets waag 😉 Maar er valt inderdaad nog aardig wat te verdienen, aan e-books. Zeker omdat je er nauwelijks voor hoeft te investeren. We gaan het zien in de toekomst 🙂

   1. Volgens mij hoef je voor e-books geen isbn aantevragen (ten minste in de USA). En verder kun je het zonder problemen bij Googlebooks en Applebooks uploaden. (volgens de cursus van Sarra Cannon die ik heb gevolgd) Ik moet zelf ook nog het een en ander uitzoeken en zal je dan de info sturen. Groetjes

    1. Ja, ik hoefde idd bij Kobo zelf geen ISBN aan te vragen. Maar weet dus niet hoe het zit met de andere programma’s, moet ik idd nog even uitzoeken. Voor nu houd ik het even bij Kobo, maar in de toekomst zal ik zeker Amazon etc. ook overwegen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.