Schrijflogboek #78 ‘Vakantiemaand’ mei 2024

Daar ben ik weer, iets later (qua tijdstip) dan verwacht, maar ik had eerder geen tijd gevonden om mijn schrijflogboek te schrijven. In dit blogbericht vertel ik je meer over mijn schrijfwerkzaamheden in de maand mei, dus mocht je weten of mijn tijdelijk blogstop vruchtbaar is geweest, lees dan vooral verder!

Voor wie nog niet eerder een schrijflogboek heeft gelezen, ik vertel altijd kort iets over de projecten waar ik aan gewerkt heb (en hoe lang), vervolgens deel ik wat hoogtepunten en dan zijn is de terugblik + onthulling van het totaal aantal geschreven woorden + uren aan de beurt. Tot slot kijk ik ook even vooruit naar de maand die voor ons ligt.

Verhalen

 • Geheim project – 30 minuten // Sorry voor de geheimzinnigheid, maar binnenkort vertel ik je meer over dit korte project. Ik heb de afgelopen maand alleen een korte brainstorm gedaan voor dit project, dus ik ben nog niet ver genoeg om te onthullen wat het gaat worden.
 • De stad – 55 minuten // Nadat ik in april een heel stuk van De stad (of Lichtstad, werktitel) had doorgelezen, kreeg ik ontzettend veel zin om hier weer mee aan de slag te gaan. Ik heb voor de komende tijd een planning gemaakt, met ook een deadline waarop ik dit manuscript wil opsturen naar een uitgever. Voor wie het nog niet weet, dit is een project waar ik al sinds februari 2020 af en aan aan werk, iets heel anders dan wat ik normaal schrijf, maar zo ontzettend gaaf. Je kunt op m’n blog meerdere berichten lezen over dit project, typ in de zoekbalk ‘De stad’ in en je vindt van alles 😉
 • Samen! deel 6 – 1165 minuten // Hier zijn de fans vast het meest benieuwd naar. Helaas is het me niet gelukt om het boek af te schrijven. De eerste week van mei ging het fantastisch en schreef ik het ene hoofdstuk na het andere, maar daarna stortte het een beetje in (niet alleen werken aan dit project hoor). Ik ben nu bij hoofdstuk 28 en ik moet nog tot en met hoofdstuk 40 schrijven, dus er zit wel vooruitgang in, maar niet zoveel als ik had gehoopt.

Social media kanalen

 • Nieuwsbrief – 10 minuten // Ik had gehoopt dat ik een welkomstbericht kon sturen naar iedereen die zich aanmeldt voor mijn nieuwsbrief. Helaas moet ik daarvoor een hoger bedrag betalen, op dit moment vind ik dat nog niet de moeite waard. Maar daar heb ik dus de afgelopen maand naar gekeken en kostte 10 minuten van mijn tijd 😉
 • Social media beheer – 225 minuten // Mijn socials heb ik, net als mijn blog, een beetje verwaarloosd, maar aan het einde van de maand heb ik wel een schema gemaakt voor de komende tijd, want ik wil wel weer dingen delen.
 • Blogcontent – 315 minuten // Ook dit aantal is niet heel hoog, omdat ik een tijdelijke blogstop heb gehad. Ik heb eigenlijk weinig vooruitgewerkt, maar ik verwacht niet dat nog een blogstop nodig is 😉

Overig

 • Bedrijfswerkzaamheden – 675 minuten // Waar het meeste tijd in ging zitten was een dag gastlessen geven op het VLC in Amersfoort. Het was erg leuk om weer op mijn oude school te zijn en leerlingen iets meer te vertellen over mijn schrijversbestaan. De opdracht bij deze les had de docent Nederlands al bedacht, dus eigenlijk was het enige wat ik moest doen aanwezig zijn (en een korte presentatie houden).
 • Van alles en nog wat – 415 minuten // Journaling, plannen en andere bezigheden, hielden me ook aan het werk de afgelopen maand, maar ik vind zelf de hoeveelheid nog wel meevallen 😉

Hoogtepunten
Het aantal hoogtepunten voor deze maand viel enigszins tegen, maar dat krijg je als je niet zoveel schrijft als je eigenlijk van plan bent 😉

 • Op 6 mei tikte de podcast van Anna Laura en mij 250 volgers aan. Zo tof dat veel mensen onze podcast weten te vinden en regelmatig luisteren.
 • En ik zei het al, op 14 mei mocht ik gastlessen geven over schrijven op het VLC in Amersfoort. De meeste van mijn oude docenten zijn inmiddels met pensioen, maar er liepen nog wel een paar bekende gezichten rond. Bovendien kwam ik ook nog een oud-collega van het Driestar College tegen, die inmiddels in Amersfoort werkt. Al met al een heel leuke, fijne dag!

Terugblik + statistieken
Je hebt tussen de regels door al wel een beetje kunnen lezen dat mei niet echt een succesvolle schrijfmaand was. De eerste week ging het fantastisch goed, maar daarna zakte ik in. Mentaal ging het even niet zo lekker en inmiddels weet ik wel een beetje waardoor het allemaal komt. Sowieso is er vorig jaar heel erg veel gebeurd en dat begint nu allemaal een beetje op z’n plek te vallen. Ook leuke dingen moeten een plekje krijgen 😉 Ik herkende me de afgelopen maand heel erg in het liedje Even niet zo goed, van Matthijn Buwalda. Het was voor mij goed om me even terug te trekken in m’n eigen bubbel en het gaat nu echt weer goed. Maar goed, dat alles had z’n weerslag op m’n schrijfwerk en juist omdat dat niet zo lekker liep, voelde ik me weer somberder en kwam ik in zo’n vicieuze cirkel terecht. Uiteindelijk schreef ik 2890 minuten, wat goed is voor 48 uur en 10 minuten. Het is helemaal niet heel slecht of weinig, maar voor iemand die min of meer fulltime werkt is het natuurlijk niet zo veel. In die tijd schreef ik 23.076 verhaalwoorden en het totaal kwam op 35.550 woorden. Wat ik zei: niet heel slecht of weinig, maar niet wat ik van mezelf gewend ben. Nu probeer ik ook wel wat milder voor mezelf te zijn in dat opzicht, maar aan de andere kant: er moet (glutenvrij) brood op de plank komen, dus er moet ook gewoon gewerkt worden 😉 Jaap zei: ‘Je hebt nu in mei gewoon een paar weken vakantie gehad, vanaf nu ga je er weer voor!’ en dat ben ik helemaal met hem eens!

Vooruitblik juni
Zoals ik al schreef gaat het nu echt weer beter met me. Afgelopen week heb ik al een superleuke workshop gegeven op het Greijdanus (via de Schrijverscentrale) en de ontmoeting met leerlingen die fan van de Samen! serie zijn heeft me gestimuleerd om door te gaan. Tegelijk denk ik dat mijn dip ook deels veroorzaakt werd doordat ik steeds maar aan dezelfde soort verhalen werk, dus ik hoop het in juni iets anders aan te vliegen. Deze maand wil ik per schrijfdag één hoofdstuk aan Samen! deel 6 schrijven (en misschien af en toe meer, als ik er lekker in zit), vervolgens wil ik het werk aan De stad weer oppakken en ook ga ik verder met brainstormen voor het Geheime project. Door de afwisseling hoop ik het voor mezelf leuker te maken om weer te werken. De 100 uur ga ik niet halen in juni, maar 70-80 zou wel heel mooi zijn.

Hoe was mei voor jou?

Liefs,

Mirjam

PS: Wat de blogstop betreft, ik heb besloten om niet iedere donderdag een blog meer te delen. Het Leeslogboek en de Boekentips blijven bestaan, maar andere categorieën verdwijnen (voorlopig).

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Heel begrijpelijk allemaal. We zijn ook maar mensen, en geen super mensen op zo. Alles heeft tijd nodig. Als ik hard werk heb ik daarna altijd een dip, helaas. Ben benieuwd naar je projecten en geniet van het buitenleven. Mijn mei wisselde ook tussen hoogte- en dieptepunten.

  1. Ja, dat zeg je inderdaad goed, we zijn geen supermensen. Ik geloof ook niet echt meer dat er zoiets als een perfecte schrijfmaand bestaat, maar ik probeer het toch iedere keer weer te bereiken, haha.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.