Schrijfpraat #20 Experimenteer!

Als je altijd hetzelfde doet, verandert er nooit wat! Door de jaren heen heb ik met heel veel verschillende schrijfstijlen en schrijfgewoonten gewerkt. Vandaag vertel ik je waarom dat zo belangrijk is (hoewel ik daar net al iets over heb gezegd) en geef ik tips voor een aantal experimenten die je kunt uitvoeren…

Ontdekken wat bij je past
Toen ik net begon met schrijven had ik echt geen idee van verschillende tijden of perspectieven waarin je kon schrijven. Ik wist ook gewoon niet wat voor mij werkte en deed vaak maar wat. Nu is dat laatste nog niet geheel verdwenen, maar ik weet nu veel beter wat wel en niet bij mij past. Zo weet ik bijvoorbeeld dat het verhaal niet uitwerken/plotten niks voor mij is. Binnen de kortste keren loop ik vast. Maar misschien werkt dat voor jou wel heel anders en kan je behoorlijk wat tijd besparen door gewoon te gaan schrijven. Of je hebt heel veel moeite met schrijven in de tegenwoordige tijd, terwijl het je in de verleden tijd een stuk makkelijker afgaat. Pas als je met verschillende tijden en perspectieven experimenteert weet je wat goed bij jou past, waar je goed in bent. Nu valt alles natuurlijk te leren, dus ook verhalen schrijven in de tweede persoon enkelvoud kun je leren.

Vastgeroest
Misschien zit je al jaren vastgeroest in hetzelfde schrijfritme, de glans is er een beetje af en je hebt geen idee meer hoe het verder moet. Ook dan kunnen experimenten je helpen! Volgens Hal Elrod (de schrijver van Miracle Morning waar ik zo’n fan van ben) hebben mensen variatie nodig, anders gaan we ons snel vervelen en dat is funest voor je productiviteit. Ook dan kan het de moeite waard zijn om te experimenteren met iets anders. Hier een lijstje met dingen die je kan toepassen om te ontdekken wat werkt:

 • Pas je werkplek aan, een andere omgeving helpt je om dingen in een nieuw perspectief te zien.
 • Schrijf iedere (schrijf)dag een A4tje vol met alles wat je bezig houd. Dat mag op de computer, maar probeer het ook eens met de hand!
 • Schrijf een verhaal in een compleet ander perspectief, wat je nog niet eerder hebt geprobeerd.
 • Ga een paar scènes schrijven uit het perspectief van een bijpersonage, hoe kijkt hij of zij aan tegen je hoofdpersonage?
 • Schrijf je normaal altijd alleen? Spreek af met een mede-auteur en maak er een gezamenlijke schrijfdag van.

En er zijn vast nog wel honderden andere dingen te verzinnen die je uit kan proberen om te ontdekken waar jouw productiviteit hoger van wordt.

Persoonlijk
Op mijn YouTube kanaal laat ik regelmatig een experiment zien. Ik heb nog een heel lijstje met dingen die ik eens wil proberen, waaronder:

 • Tijdens NaNoWriMo een keer proberen 10.000 woorden op één dag te schrijven (of het echt een experiment is weet ik niet, ik reken ‘m er gewoon onder).
 • Een dagje schrijven zoals een beroemde auteur dat doet (Kate Cavenaugh doet dit regelmatig en ik vind het altijd heel toffe vlogs).
 • Een eerste versie schrijven in drie dagen. Ik las dat John Boyne dit heeft gedaan bij het schrijven van The boy in the striped pyjamas en dat leek me zo stoer dat ik dat echt een keer wil proberen. Of misschien dat ik er vijf dagen van maak, omdat het boek van John Boyne officieel een kinderboek is wat nog geen 40.000 woorden telt.

Ook werk ik al een tijdje met een vast weekschema. Op woensdag werk ik aan m’n vlogs, op vrijdag aan verhalen en op zaterdag aan m’n blogs. Dat lukt nog niet helemaal perfect, maar ik merk dat het steeds beter gaat. Ook dat is iets waar ik al ruime tijd mee experimenteer en het lijkt erop dat ik een goed ritme heb gevonden!

Wat is jouw meest recente (schrijf)experiment?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. Wat een leuke tips! Ik kom je blog net tegen door te zoeken op recent ge-updatete persoonlijke blogs en vind het zo gaaf dat jij ook schrijver bent van iets anders dan blogs. Ik schrijf zelf al 18 jaar blogs (in het Engels) maar probeer sinds kort ook andere genres uit. Een valkuil bij mij is dat ik te snel goed wil zijn maar dat werkt natuurlijk niet. Super idee om elke dag een pagina vol te schrijven.

  Overigens werkt bij mij niet plotten juist goed. Ik plan ook mijn blogberichten zelden of nooit van tevoren.

  1. Hoi Astrid, bedankt voor je leuke reactie! Die valkuil van snel ergens goed in willen zijn herken ik wel hoor, heb ik ook last van 🙂

 2. Inspirerend om te lezen! Leuk dat jij ook met verschillende schrijfstijlen en schrijfgewoonten geëxperimenteerd hebt in de loop der jaren. Zo ontdek je inderdaad het beste wat bij je past. Ik ben ooit begonnen met het schrijven van een boek (gebaseerd op een waargebeurd verhaal) voor volwassenen en hoewel ik dit met veel plezier en passie geschreven heb, ontdekte ik dat het schrijven van kinderboeken, en dan fictie, mij het meeste ligt.
  Wat ik ook nog wel eens gebruik als variatie op het ‘gewone’ schrijven, is het schrijven van korte verhalen in een heel ander genre. Fijn ‘out of the box’ denken en schrijven.
  Toch is mijn recente experiment op schrijfgebied het schrijven van een non-fictie boek, namelijk een schrijfboek. Geniet ik ook erg van! 🙂
  Wow, heeft John Boyne de eerste versie van The Boy in the Striped Pyjamas in slechts drie dagen geschreven?! Dat is bijna een NaNo maand in drie dagen, haha. Heel gaaf! Wil ik ook nog eens doen, net als die schrijfweek waar je het over hebt: in je eentje in een knus huisje ergens in de natuur en schrijven maar. Ik ben begonnen met het schrijven van mijn nieuwste boek op vakantie, alleen was ik niet alleen. Ik kan mij voorstellen dat als je je echt een week van alles en iedereen kan afzonderen je helemaal vol kan gaan. In een week tijd zou je dan als je John Boyne’s tempo kunt evenaren óf wel twee (dunne) boeken of één dik boek kunnen schrijven, haha. Heerlijk! 🙂

  1. Bedankt voor je leuke (en uitgebreide) reactie! Experimenteren blijft altijd leuk, vind ik. Ben heel benieuwd naar je non-fictie boek. Ik ben zelf ook met iets non-fictie achtigs bezig, maar ik neem er niet zoveel tijd voor, dus het komt nog niet echt van de grond. En John Boyne vertelde inderdaad in een interview dat hij minder dan 3 dagen gedaan had over die eerste versie. Hij heeft ook niet geslapen, dus is gewoon non-stop aan het schrijven geweest. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen, maar inderdaad in een week tijd een manuscript schrijven lijkt me ook best een leuke uitdaging om een keer te proberen! Dat klinkt wel als iets voor tijdens die schrijfweek!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.