Schrijfpraat #33 Vijf kleine en vijf grote dromen

Zo af en toe laat ik iets doorschemeren van de kleine en grote dromen die ik heb op schrijfgebied. Vandaag wil ik vijf kleine en vijf grote dromen met je delen. En natuurlijk zorg ik ervoor dat het niet alleen bij dromen blijft, maar werk ik ook keihard om ze uit te laten komen!

Deze foto is gemaakt door Anna Laura 🙂

Kleine dromen
Ik noem ze wel klein, maar ze zijn eigenlijk ook van behoorlijk formaat. Een paar jaar geleden zou ik dit geen kleine dromen hebben genoemd, maar in acht nemend waar ik toen stond en waar ik nu sta is, zijn ze niet enorm groot.

 • Een tweede druk van een van de boeken die ik heb geschreven. Echt, dat zou ik zo ontzettend leuk vinden. De eerste druk van mijn debuut is helemaal uitverkocht, maar ik verwacht niet dat daar een herdruk van komt. Maar een van m’n nieuwere boeken, Time-out of een van de delen uit de Samen! serie zal misschien wel een herdruk beleven.
 • In totaal 10 boeken publiceren (en het liefst nog voordat ik zelf de 30 aantik). In theorie moet het mogelijk zijn, aangezien dit jaar, nu ik nog 28 ben, mijn achtste boek zal verschijnen. Dan heb ik nog anderhalf jaar voor de laatste twee!
 • Een redacteursopleiding volgen. Ik heb al een ontzettend vaak de website van de schrijvers academie bekeken en wil in de toekomst echt deze opleiding gaan volgen. Ik ben vast begonnen met sparen, maar omdat ik andere (urgentere) spaardoelen heb gaat het nog niet zo hard.
 • In totaal 10.000 boeken verkopen. Ik ben al een aardig eind op weg, in totaal zijn er namelijk al 6071 fysieke exemplaren van mijn boeken verkocht. E-books heb ik niet meegeteld, maar misschien ligt het met die erbij nog een stuk hoger.
 • Een kinderboek schrijven. De laatste tijd lees ik via Kobo Plus af en toe een kinderboek en dan krijg ik echt zin om zelf ook een boek voor kinderen te schrijven. Het liefst een avonturenreeks met mysteries, dat lijkt me het allerleukst!

Grote dromen
Of ik deze dromen ga behalen weet ik niet, ik ga er natuurlijk wel voor!

 • Ik wil heel graag een keer in de ND bestellerslist komen. Het Nederlands Dagblad maakt maandelijks een lijst met meest verkochte boeken in de christelijke boekhandels. Nu weet ik niet of het me ooit gaat lukken om met een jeugdboek op de lijst te staan, want in de lijst jeugd staan bijna alleen maar kinderbijbels. Ik heb een tijdje geleden hier al aandacht voor gevraagd of dit ook anders zou kunnen, maar tot op heden geen reactie van het ND (hoewel veel auteurs het een goed idee vonden ;-)).
 • In totaal zou ik wel 50 boeken willen publiceren. Of eigenlijk nog meer, maar 50 is wel een mooi rond getal. Op dit moment kom ik met alle ideetjes die ik heb wel aan de 25 boeken denk ik en ik verwacht dat ik tegen de tijd dat die allemaal geschreven zijn, ik weer nieuwe ideeën zal hebben!
 • In totaal 100.000 boeken verkopen. Het is een hoog getal, maar ik denk niet dat het geheel onmogelijk is. Niet als ik het doel hierboven ook behaal. En wie weet, wordt een van mijn boeken een echte bestseller en kan ik deze droom nog opschroeven naar een miljoen.
 • Een van mijn boeken wordt vertaald of ik schrijf zelf een boek in het Engels (die vertaling mag ook een andere taal zijn). Dat lijkt me echt geweldig, dat mijn vrienden en vriendinnen in Engeland ook een boek van mij willen lezen. Ik heb zelf ooit een keer een novelle geschreven in het Engels (zo’n 35.000 woorden), maar ik vind mijn kennis van de taal nog net te beperkt. Ik wil graag een keer een tijd in Engeland wonen, ik denk dat het dan ook makkelijker wordt om een boek in het Engels te schrijven.
 • En tot slot zou ik graag zoveel geld verdienen met schrijven en lezen dat ik hiervan kan leven. Niet omdat ik mijn baan niet leuk vind, maar ik zou het fijn vinden als de mogelijkheid er was. Helaas verdient het schrijverschap op dit moment nog niet genoeg, maar gestaag wordt het jaarbedrag wel hoger. Grappig feitje, ik schreef hier ongeveer een jaar geleden een blog over en dat is een van de meest gelezen blogs ooit. Mensen zijn nieuwsgierige wezens!

Mochten de kleine dromen uitkomen en de grote dromen kleine dromen worden, denk ik dat er altijd weer nieuwe dromen zijn om te dromen.

Wat is een kleine of grote droom van jou?

Liefs,

Mirjam

10 Reacties

 1. Zowel je grote als je kleine dromen zouden met een goed plan haalbaar kunnen zijn. Misschien niet in 2 jaar, maar wel in 5 of 10 jaar. Het is alleen de vraag, hoeveel uur je per week met het verwerkelijken van je dromen bezig wilt zijn. Daar ligt volgens mij het knakpunt. Mijn kleine grote droom op schrijversgebied is een verhalenbundel of roman schrijven. Maar ik ben op wel, met cursussen etc. En een einddatum, misschien in 5 jaar? Succes met dromen!

  1. Bedankt voor je reactie 🙂 Echt tof dat je denkt dat ze wel haalbaar zijn (zowel klein als groot). Ik probeer alle doelen nu in kleine stukjes te verdelen en ik ben benieuwd waar ik over 10 jaar ben 😉 Ik ben het wel met je eens wat betreft de tijd (hoeveel uur per week etc), al denk ik dat het op dit moment meer een kwestie van kunnen is dan willen. Ik zou best iedere dag een aantal uren hieraan werken, maar op dit moment is dat niet haalbaar omdat ik ook m’n baan heb etc. Ik ben niet iemand die alle veiligheid overboord gooit om een droom achterna te jagen, ik heb veel bewondering voor mensen die dat doen, maar zelf net te veel meegemaakt om te weten dat het niet altijd realistisch is om te doen. Bovendien geniet ik ook wel van mijn werk en daarmee dien ik anderen, dus dat hoort natuurlijk ook bij de afweging. En hihi, een kleine grote droom, dat is een mooie omschrijving, maar ik vind het een heel mooie droom! En ook zeker goed dat je er (ongeveer) een datum aan hebt gehangen zodat je wel weet waar je naartoe werkt. Heel veel succes ook en blijf dromen 😉

 2. Ik heb ook een grote droom!
  Ik zou zelf heel erg graag willen dat ik een boek zou kunnen schrijven!! Ik heb al een keer in een reactie gezet dat ik heel erg graag van verhalen schrijven hou. Ik hoop dat echt! Nu ben ik misschien nog iets te jong maar ik hoop het echt te kunnen doen!!

 3. Het lijkt mij echt superleuk dat mijn verhalen die ik nu aan het schrijven ben boeken hopen te worden! Als dat zou lukken zou het denk ik wel over een paar jaar zijn want ik ben nog maar 12 jaar. Of zouden de verhalen van mensen van mijn leeftijd ook echt boeken kunnen worden? Geen idee eigenlijk?
  Dat is een grote droom!

  1. Vooral veel oefenen. Misschien worden de verhalen die je nu schrijft geen boeken, masr ze vormen wel een mooie basis! Ikzelf verwerk regelmatig stukjes uit verhalen die ik vroeger schreef in m’n huidige verhalen/boeken.

   1. Ja, dat is een goed idee als je eerdere verhalen verwerkt in huidige verhalen/boeken. Dankjewel voor de tip! Sowieso hoeven niet al mijn verhalen boeken te worden!

    1. Graag gedaan 🙂 Je schrijft in eerste instantie altijd voor jezelf (vind ik), dus dan hoeven inderdaad niet alle verhalen boeken te worden. Maar het helpt je altijd om het schrijven steeds beter onder de knie te krijgen!

 4. Wat een mooie dromen! En je kleine dromen zijn zeker ook dromen van flink formaat hoor. En omdat je het zo concreet maakt en baseert op waar je nu staat denk ik dat het heel haalbare doelen zijn. Jij bent sowieso goed in weten waar je naartoe wilt volgens mij, inclusief het in stapjes aanpakken en je voortgang bijhouden.

  1. Dank je wel voor deze lieve reactie! Ik merk ook echt dat ik dingen concreet opschrijven en in kleine stapjes verdelen echt helpt bij de uitvoering van m’n dromen/doelen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: