Schrijfpraat #60 Hoe ziet een schrijfweek eruit voor mij?

Inmiddels is het anderhalve maand geleden dat ik mijn laatste werkdag had voor het IKC. Ik merkte zeker in april dat veel nog op z’n plek moest vallen, maar langzamerhand begin ik het ritme te vinden. Tijd om je iets meer te vertellen over hoe mijn (schrijf)weken er momenteel uitzien. Lees je mee?

De Wedloop
Officieel werk ik maandagmiddag, vrijdagochtend- of avond en om de week op zaterdag in de boekwinkel. De afgelopen tijd heb ik echter flink wat extra uren gewerkt. Soms waren collega’s op vakantie of waren er andere persoonlijke omstandigheden waardoor ze niet konden werken. Omdat ik het werk in de winkel ontzettend leuk vind, vond ik het ook helemaal niet erg om wat extra’s te doen.

Om die reden heb ik echter wel (voor mijn gevoel dan), nog maar één echte schrijfweek gehad, op moment van schrijven. Ik verwacht eigenlijk dat de afgelopen week (voor mij dus de komende week, hoe ingewikkeld wil je het hebben?) ook wel een productieve week is geweest. Er was in ieder geval voldoende gelegenheid om te schrijven.

Ideaal
In december vertelde ik hoe mijn ideale schrijfweek eruit zou zien. Ik schreef het blogbericht met de wetenschap dat ik vanaf april meer schrijftijd zou hebben en dus als een soort framework. De boekhandel was toen echter nog niet in beeld, dus daar heb ik destijds geen rekening mee gehouden. Op dit moment is mijn ideaal dat ik drie a vier dagen per week met schrijven bezig ben, ergens tussen de vijfentwintig en vijfendertig uur. Het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel uren ik draai in De Wedloop. De dinsdag, woensdag en donderdag zijn dan hele schrijfdagen. Ook op de vrijdagen dat ik in de avond werk kan ik overdag vaak flink wat werk verzetten en de zaterdagen daarna ben ik meestal vrij. Omdat J. maandag vrij is, schrijf ik maandagochtend meestal niet, maar die tijd brengen we samen door. Maar goed, die schrijfdagen … hoe zien die eruit?

Draftdag, content creatie dag, herschrijfdag of redactiedag
Ik zocht naar een manier om te voorkomen dat ik steeds op een schrijfdag met van alles en nog wat bezig was en uiteindelijk geen steek verder kwam. Of overal maar een klein beetje. Ik heb al veel gelezen over en had ook al geëxperimenteerd met ‘batch-work’, dus dat je dezelfde soort werk op één dag doet. Nu vind ik een hele dag aan hetzelfde project werken ook iets te veel van het goede, dus koos ik ervoor om in dagdelen te werken.

Aan het begin van de week bekijk ik m’n planning globaal en ga invullen of ik op een dagdeel een draftdag, content creatie of redactiedag heb. Dat vul ik in aan de hand van wat ik weet over mijn planning die week. Meestal doe ik op woensdagochtend de boodschappen, dus voordat ik aan het werk kan gaan is het meestal al 10 uur. Het werkt dan voor mij niet om te werken aan een verhaal (meestal niet in ieder geval), dus woensdag is standaard mijn dag voor content creatie. Ik schrijf blogs, meestal een hoofdstuk (of twee) aan het vervolgverhaal (dat voelt voor mij anders dan een manuscript), neem vlogs op of bewerk deze en als Anna Laura en ik het derde seizoen van onze podcast gaan opnemen zal deze dag ook voor het bewerken van de afleveringen zijn. Daarnaast ga ik wellicht het booktuben weer oppakken, dat kan dan ook mooi op deze dag gebeuren.

Dinsdag besteed ik meestal aan het schrijven van een boek (draftdag) en donderdag houd ik min of meer vrij voor redactie, het opzetten van een nieuw verhaal, herschrijven of het doornemen van een proefdruk, al is dat laatste voorlopig niet nodig. Op de andere dagen kijk ik wat me lukt, wat nog moet gebeuren of soms gewoon waar ik zin in heb. Maar op deze manier heb ik wel wat meer structuur in mijn schrijfweken gekregen.

All over the place
Ik heb nog niet heel veel gebruik gemaakt van dit systeem, maar de weken dat ik het deed merkte ik effect. Tijdens de draftdagen was ik meer gefocust op mijn verhaal omdat ik niet in mijn achterhoofd een zeurend stemmetje had dat zei dat ik nog maar één blog op voorraad had. Dat maakte niet uit, morgen was het immers een content creatie dag, dus dan was het vroeg genoeg om blogs te schrijven. Uiteraard zijn er nog steeds dagen die een beetje all over the place aan zullen voelen, vooral de vrijdagen dat ik ’s morgens werk en de zaterdagen. Dat is toch het moment dat ik m’n taken voor die week afrond. Maar over het algemeen is er in ieder geval meer structuur gekomen en daar ben ik blij om.

Oef. Ik hoop dat ik je een beetje wegwijs heb kunnen maken in mijn schrijfweek. Voor het geval je denkt: die Mirjam is toch gestructureerd … volgende week hoop ik je daar meer over te vertellen 😉

Hoe zou jouw ideale schrijfweek eruitzien?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.