Schrijfproces #2 Chaos fase 2

Een tijdje geleden heb je iets meer kunnen lezen over de eerste fase van het schrijfproces van Chaos. Vandaag vertel ik je graag iets meer over de tweede fase: november en december 2017 en januari 2018. Deze maanden stond alles in het kader van herschrijven.

Op 31 oktober kreeg ik te horen dat de uitgeverij Chaos wel wilde uitgeven. Maar, zoals altijd valt er ook nog wat te verbeteren. In het verhaal krijgt Lynn een appje, ik had dit zelf in hoofdstuk 3 beschreven. Maar om het verhaal sneller op scherp te krijgen was het nodig om dit naar hoofdstuk 1 te verplaatsen. Ook was de vraag van de redacteur of ik goed inzicht had in wie Simon nu eigenlijk was. Simon is de persoon van wie Lynn het appje krijgt en speelt een belangrijke rol in het verhaal.
Ik mocht kiezen of ik hier meteen mee aan de slag ging, of wachtte tot zij het manuscript helemaal had geredigeerd. Ik koos voor het laatste, omdat ik destijds ook druk bezig was met het schrijven van Vrije val. Bovendien vind ik het erg prettig om als ik dan eenmaal aan het schrijven ben, meteen door te kunnen pakken.

In dezelfde mail stonden ook een aantal suggesties voor de omslagfoto. Ik vind het altijd prettig dat ik daar ook wat over te zeggen heb. Ik kan me altijd echter prima vinden in de ideeën die Froukje (mijn redacteur) heeft. Toen ik het een en ander over het uiterlijk van Lynn had beschreven, kreeg ik al snel een mail met een voorstel voor een model. Toen ik een foto van haar had gezien was ik enthousiast.

In december kreeg ik dan de eerste geredigeerde versie van het verhaal. Er moest echt nog veel aan gebeuren. Ik pak het altijd maar hoofdstuk voor hoofdstuk aan en het wordt vanzelf minder.
Wat grote dingen waren dus het appje wat eerder kwam, meer aandacht voor Lynns muzikaliteit en Simons persoonlijkheid consistent houden. Verder waren er nog veel zaken op zinsniveau. Ik heb heel goed gekeken naar het commentaar overal bij en de fouten die ik veel maak, want in januari heb ik mijn vierde verhaal aan een eerste kritische blik onderworpen. 28 december stuurde ik deze versie weer terug.

Ongeveer 3 weken later kwam Chaos voor de tweede keer naar mij terug. Ik moest nog een paar kleine wijzigingen doorvoeren en zoals je hebt kunnen lezen in de schrijfupdate van januari heeft dat niet zo veel tijd gekost.

Wat er daarna met het manuscript gebeurde vertel ik je graag in een volgend bericht.

Liefs,

Mirjam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: