Schrijftip #16 review cursus creatief schrijven

Zoals jullie het afgelopen jaar regelmatig hebben kunnen lezen volgde ik de cursus ‘Creatief schrijven’ van de LOI. Ik heb beloofd dat ik een review zou schrijven van deze cursus en vandaag is het zo ver. Ik vertel je de positieve punten en negatieve punten van deze cursus en geef ik een eindoordeel.

In november 2017 mocht ik van mezelf aan deze cursus beginnen. Ik had er ontzettend veel zin in en was ervan overtuigd dat ik het wel binnen de 10 maanden zou redden die ervoor stond. Mocht dat toch niet lukken, was er geen man overboord, want je mag er 2 keer zo lang over doen als er voor staat.

Pluspunten:

 • De cursus heeft mij aan het denken gezet over bijvoorbeeld het omschrijven van de omgeving. Voor ik hier aan begon was ik hier erg weinig mee bezig. Ik vond het fantastisch om dialogen te schrijven, maar een omgeving schetsen en de sfeer scheppen waren zaken waar ik mij minder mee bezig hield. Dit probeer ik in mijn nieuwe verhalen meer toe te passen.
 • De LOI cursus was voor mij een opstapje om meer met schrijven bezig te zijn. Omdat ik deze cursus volgde was het ook voor mijn omgeving duidelijk hoe serieus ik het schrijven nam.
 • De cursus moedigde mij ook aan om op zoek te gaan naar wat voor mij werkt. Nu is dat een zoektocht die wellicht nooit helemaal over gaat, maar ik weet bijvoorbeeld dat iedere dag een writing prompt doen goed werkt voor mij. Door de cursus ging ik op zoek naar mijn eigen ritueel en heb ik dat deels ook gevonden.

Minpunten:

 • De toon in de cursus kwam op mij erg superieur over. Met name in de tweede module (Verhalen schrijven) ging het constant over of een bepaald genre wel literair genoeg is of niet. Dan ben je bij mij echt aan het verkeerde adres, want ik houd daar niet van. Ik vind het belangrijker of een verhaal goed is en of ik het met plezier lees, dan het literaire gehalte van een boek.
 • De opdrachten zijn erg specifiek, er zit weinig artistieke vrijheid in. Ik was op een gegeven moment echt klaar met die opdrachten. Zeker omdat de beoordeling ook gebaseerd werd op wat ik hierboven noemde: is het literair genoeg?
 • De hoofdstukken stonden boordevol met open deuren, veel zogenoemde regels waarbij ik dacht ‘no kidding, Sherlock’ (ja, mijn blog moet wel een beetje netjes blijven 😉 ). Vaak volgde er dan een, volgens mij, arrogantie visie op literatuur en verhalen en dan had ik het er wel een beetje mee gehad.
 • Toen ik begon aan de cursus waren er al twee boeken van mij verschenen, de derde was onderweg en ik werkte aan de vierde. En heel aantal hoofdstukken waren voor mij niet bruikbaar en ook de specifieke opdrachten hierbij zag ik als tijdverspilling.

Eindoordeel
Omdat ik al regelmatig heb gemopperd op deze cursus zag je een negatief eindoordeel wellicht al aankomen. De LOI cursus was echt niet wat ik ervan verwacht had en dat vind ik jammer. Ik had me echt verheugd op deze cursus, ik had het mezelf cadeau gedaan toen ik klaar was met de lerarenopleiding Engels. Maar de cursus bood niet wat ik nodig had. Ik zou de cursus dan ook niet aanraden, met behulp van het internet, schrijfworkshops en je eigen gezonde verstand kom je ook heel ver en daar heb je de LOI niet bij nodig.

Heb jij er weleens over gedacht om een schrijfcursus te volgen? Of heb je er zelfs al een gevolgd?

Liefs,

Mirjam

9 Reacties

 1. Wat jammer dat het niet was wat je had verwacht… Maar je hebt het toch maar gedaan én gehaald! Misschien kun je nog eens een andere cursus of workshop proberen die je wat meer aanspreekt?
  De theesommelier cursus die ik volgde (meer een opleiding) is wel erg leuk en leerzaam, al vind ik nog steeds dat ik in een klassikale opleiding veel meer eruit zou kunnen halen. Maar dat doen we later wel, want die prijs is ook 10x zo duur haha…

  1. Ja… jammer is het inderdaad. Ik vond het ook echt niet leuk om zo’n negatieve review te schrijven, maar ik wilde wel eerlijk blijven. Toevallig had ik vandaag een studiedag voor auteurs en daar heb ik dan wél heel veel van geleerd, dus ik wil zeker vaker dit soort dingen bezoeken!
   Het verschilt ook heel erg per opleiding/cursus, denk ik. Wel tof dat jij zoveel leert van jouw opleiding én tof dat je ook zelf je eerste workshop hebt gegeven!

 2. Jammer is dat zeg. Gelukkig heb je er toch wel wát positieve dingen uit weten te halen. Je wordt er natuurlijk nooit stommer van! Ik volg zelf een creatieve schrijfopleiding aan de Schrijversacademie en ben daarover heel tevreden. Het is precies goed voor mij.

  1. Inderdaad, je leert overal iets van! Ik heb meerdere mensen over deze opleiding gehoord en die lijkt me inderdaad een stuk beter. Fijn dat het zo goed bij je past!

 3. Jammer dat de cursus niet aan je verwachtingen voldeed en dat er geen artistieke vrijheid in zat. Dat is juist zo leuk aan schrijven! Ik heb eigenlijk nooit aan een schrijfcursus gedacht. Ik lees er wel veel over en wellicht ga ik een keer een workshop volgen.

  1. Ja, ik denk dat je met veel (erover) lezen en workshops heel ver kunt komen. En uiteindelijk is schrijven ook iets wat je doet en dan merk je vanzelf wel of je het goed gaat of (nog) niet!

 4. Hi mirjam, ik ben die loi cursus aan het overwegen, maar ik kan nergens vinden wie de docenten zijn die je werk beoordelen en die dus feedback geven. Kan jij daar iets over vertellen? Zijn ze inhoudelijk goed?

  1. Hoi Anouk,
   Het is al een tijd geleden dat ik deze cursus volgde, dus het zou zomaar kunnen dat de docenten zijn veranderd. Je krijgt een persoonlijke docent toegewezen. Ik was zelf niet echt te spreken over deze cursus, omdat de nadruk echt ligt op een hoog ‘literair’ gehalte (als je begrijpt wat ik bedoel), dus dat botste nog weleens met mijn schrijfsels. Op zich was de feedback wel goed, maar niet erg uitgebreid.

 5. Ook ik ben de cursus aan het overwegen. Welke cursus had jij precies gedaan. En welke modulen? Mijn doel is voornamelijk omdat alle andere mogelijkheiden door corona een beetje zijn weggevallen. Of zou jij eerder een bepaald boek aanraden? Wat jij overigens over het “taalbebruik” zei, is mij in de proefles ook al als negatief opgevallen. Ergens voel ik me als kind behandeld. Is dat in de hele cursus zo? Dan kan ik het nu al schrappen. Je ziet, veel vragen. En alvast bedankt als je iets kunt zeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: