Boekentip #12 Tien boeken over de Tweede Wereldoorlog

Ja ik weet het, normaal gesproken deel ik maar vijf boekentips, maar ik kon écht niet kiezen uit de lange lijst die beschikbaar was, dus besloot ik er voor deze keer tien boeken van te maken. En ja, het is vandaag Koningsdag, maar ik heb vorig jaar al boeken met een koninklijk tintje gedeeld, dus besloot ik dit jaar maar vast vooruit te kijken naar 4 en 5 mei en boeken over de Tweede Wereldoorlog met je te delen.

Een kamer vol lichtjes // Melanie Dobson
Amsterdam, 1942. Anneliese ‘Eliese’ Linden werkt bij de Hollandsche Schouwburg en probeert zoveel mogelijk Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s te houden. Maar uitgerekend haar eigen zoontje belandt in Westerbork. Wanneer Eliese zelf ook moet vluchten is het voor haar onmogelijk te achterhalen wat er is gebeurd met hem en de andere kinderen die ze niet kon redden. Het uitblijven van antwoorden achtervolgt haar de rest van haar leven. Tot 75 jaar later een onbekende vrouw bij haar op de stoep staat. Ava Drake vermoedt dat haar overgrootvader William Kingston niet de oorlogsheld is die hij beweert te zijn. Haar werk bij de Kingston Foundation brengt haar bij de koffieplantage van Landon West in Oeganda. Ava en Landon ontdekken een verband tussen hun families, en zo ontmoet Ava Landons overgrootmoeder. Als Ava haar verhaal heeft gehoord, plaatst dit haar lijnrecht tegenover een aantal machtige familieleden die bereid zijn ver te gaan om de waarheid geheim te houden.

Dit was het eerste boek dat ik van Melanie Dobson las en daarna was ik meteen verslingerd aan haar verhalen, dus lees gerust al haar boeken. Dit boek kreeg veel minder aandacht dan het boek Een lied in de schaduw, van Lynn Austin, wat ook over de Tweede Wereldoorlog in Nederland gaat, terwijl ik er heel wat om durf te verwedden dat dit boek een stuk beter is, haha. Ik heb het boek van Lynn Austin niet gelezen omdat ik van veel mensen te horen kreeg dat de boodschap heel erg Amerikaans is. Dat was bij Een kamer vol lichtjes absoluut niet zo. Ik vond het een prachtig, emotioneel verhaal waarin de tijdlijnen goed met elkaar verweven zijn.

De boekendief // Markus Zusak
Duitsland, 1939. Liesel is pas negen jaar oud wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin wordt gebracht. Een van haar geliefde bezittingen is een zwart boekje, dat ze vond op het graf van haar broertje. In de jaren dat Liesel bij de Hubermanns woont, wordt ze een gewiekste boekendief. Tijdens de verwoestende bombardementen klampt ze zich in de schuilkelder vast aan haar schatten. Dit is een verhaal over moed, vriendschap, liefde en overleven, dood en verdriet, verteld door de ogen van de Dood, een toepasselijke verteller. Maar zal hij haar ook sparen?

Het originele vertelpunt maakt dit tot een meeslepend en ontroerend verhaal. Het is een young adult, maar volwassenen kunnen dit boek ook heel goed lezen. Naar mijn mening het beste boek van Markus Zusak (de anderen kan je prima laten liggen).

Ik zal je vinden // Monica Hesse
Op een dag krijgt Hanneke een wel heel ongebruikelijk verzoek. Mevrouw Janssen, een van haar vaste klanten, vraagt haar op zoek te gaan naar Mirjam, het Joodse meisje dat ondergedoken zat in haar huis en nu verdwenen is. In eerste instantie veegt Hanneke het verzoek van tafel, maar ze raakt toch geïntrigeerd door het feit dat er geen enkel spoor van braak of geweld in het huis van mevrouw Janssen te vinden is dat kan duiden op wat er met Mirjam gebeurd is. Nieuwsgierig geworden start Hanneke haar zoektocht naar Mirjam bij het Joodsch Lyceum, maar veel verder komt ze daar niet. Tot ze via via in contact komt met een groepje oud-studenten. Langzaam raakt Hanneke steeds meer bij het verzet betrokken en stuit ze op aanwijzingen naar de mogelijke verblijfplaats van Mirjam. Haar zoektocht eindigt bij de Hollandsche Schouwburg, waar ze van Mina, die bij de crèche aan de overkant van de schouwburg werkt, hoort dat Mirjam daar gesignaleerd is. Samen met haar nieuwe vrienden bedenkt Hanneke een slim, maar zeer riskant plan. Zal het plan slagen? Of spelen er geheimen waarvan Hanneke en mevrouw Janssen niet op de hoogte zijn?

Ik las de originele versie van dit boek, wederom een Engelse schrijver die een boek over de Tweede Wereldoorlog in Nederland schreef. Net als Melanie Dobson maakt Monica Hesse gebruik van wat we weten over Walter Süskind, die Joodse kinderen uit de Schouwburg redde. Ook dit boek is een young adult, maar zeker een indrukwekkend verhaal wat je vasthoud tot het einde.

Beste mevr. Bird // A.J. Pearce
Emmy reageert op een advertentie waarmee haar droomcarrière als oorlogscorrespondente in vervulling zal gaan. Denkt ze. Ze blijkt brieven te moeten beantwoorden voor een damesblad. Ongepaste brieven horen in de vuilnisbak, aldus haar baas, mevrouw Bird. Maar als Emmy de soms wanhopige smeekbeden leest, besluit ze deze lezeressen in het geheim terug te schrijven. Dit boek is een ode aan de kracht van vriendschap, de vriendelijkheid van onbekenden en de moed van gewone mensen in buitengewone tijden.

Dit boek is het beste te omschrijven als een feelgood roman die zich afspeelt ten tijde van de oorlog. Het gaat over het dagelijks leven ten tijde van de oorlog en er is genoeg ruimte voor humor en romantiek, maar ook de zware momenten van het leven tijdens de oorlog worden niet vermeden.

Als je het licht niet kunt zien // Anthony Doerr
De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Het is al een tijd geleden dat ik dit boek heb gelezen, maar ik vond het een prachtig verhaal waarin je beide kanten van de oorlog zag.

Het rode lint // Lucy Adlington
De veertienjarige Ella naait jurken voor hooggeplaatste nazi’s in concentratiekamp Berkenwoud. Het leven in het kamp is zwaar, maar dan ontmoet Ella de dromerige Rose. Kan ze haar vertrouwen? Het rode lint dat ze van haar krijgt is het symbool van hoop op een betere toekomst. Een krachtig, hoopvol verhaal over vriendschap en overleven in de meest barre omgeving die je je kunt voorstellen.

Ook dit verhaal is een young adult en heeft (naar mijn mening) een te happy end, maar is wel een bijzonder verhaal over een onderwerp in de concentratiekampen waar ik nog niet zoveel van af wist.

Een nieuw begin // Ellie Dean
Engeland, 1939. Als de oorlog uitbreekt worden duizenden Londense kinderen op het platteland in veiligheid gebracht. De 16-jarige Sally en haar kleine broertje Ernie, die na zijn herstel van polio niet goed meer kan lopen, komen terecht in Cliffehaven, een kustplaatsje in het zuiden. Daar aangekomen wil niemand hen in huis nemen en dreigen ze van elkaar gescheiden te worden, of erger nog, teruggestuurd naar Londen. Tot de moederlijke Peggy Reilly hen onder haar hoede neemt. Sally en Ernie krijgen een kamer in haar pension en worden liefdevol opgenomen in Peggy’s chaotische gezin.
Na alle ontberingen van hun jeugd in Londen, met een moeder die aan de drank is en een vader die nooit thuis is, is Beach View House een oase van rust. Sally vindt een baan om Ernie’s medicijnen te kunnen betalen en alles lijkt beter te gaan. Maar dan komt hun moeder hen achterna gereisd en wordt hun fragiele nieuwe leven ruw verstoord…

Dit is het eerste deel in de serie Een veilige haven, waarvan het ene boek leuker is dan het ander. Het eerste boek vond ik in ieder geval prachtig. De serie bestaat in totaal uit 17 boeken ofzo en die worden nu een voor een vertaald naar het Nederlands. Ik loop alweer een paar boeken achter, want volgens mij heb ik alleen deel 1, 2 en 3 gelezen. Net als Beste mevr. Bird is dit meer een serie over het alledaagse leven in de oorlog en alles wat daarbij kwam kijken.

De nachtegaal // Kristin Hannah
De zussen Viann en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Viann op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten. Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Viann haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?

Ik herinner me maar al te goed dat de tranen in mijn ogen stonden toen ik dit boek las. Het is een zwaar en emotioneel boek met een realistisch verhaal.

De witte roos // Amanda Barratt
München, 1942. Sophie Scholl laat zich aanvankelijk meevoeren in de droom van een nieuw Duitsland, totdat ze de waarheid achter Hitlers daden begint in te zien. Samen met een aantal andere studenten begint ze de verzetsgroep Die Weisse Rose. Annalise Brandt is de dochter van een SS-officier die naar München is gekomen om kunst te studeren. Ze is opgevoed met het idee dat Adolf Hitler de door God uitverkoren leider van Duitsland is. Maar hoe beter ze Sophie en haar vrienden leert kennen, hoe meer ze de nazipropaganda in twijfel begint te trekken. Het is het begin van een dubbelleven: overdag studeren, ‘s nachts antinazipamfletten verspreiden. Alles verandert wanneer de Gestapo hen op het spoor komt, en alle leden van de groep de consequenties van hun ontrouw aan het regime onder ogen moeten zien.

Naar mijn mening zijn er niet genoeg boeken verschenen over het verzet in Duitsland. Ik vond het daarom erg fijn en bijzonder om dit boek te lezen. Helaas heeft het boek geen hoopvol einde, maar dat is wel de waarheid van die tijd.

Als water en vuur // Susan May Warren
Sofia Frangos wordt verscheurd door haar liefde voor twee broers: heethoofd Markos, die vecht voor de familie-eer, en de rustige Dino, die streeft naar een nieuw leven in de Verenigde Staten. Aan het begin van de 20e eeuw vluchten twee Griekse broers na een familiedrama naar Amerika. Ze verschillen als dag en nacht en raken steeds verder van elkaar verwijderd. Maar dan vallen ze voor dezelfde vrouw. De een biedt haar een rijk verleden, de ander een toekomst. Voor wie kiest Sofia?

Dit boek was mijn eerste kennismaking met Susan May Warren en ik vind het heel jammer dat dit boek niet meer bekendheid heeft gekregen. Zo op het oog lijkt het om een romantisch verhaal te gaan, maar het is verre van dat. Het bood mij weer een heel interessant perspectief op de Tweede Wereldoorlog door over een Griekse familie te schrijven. Ik zou ‘m zeker aanraden.

Welk boek over de Tweede Wereldoorlog vond jij erg mooi om te lezen?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂





Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.