Boekentip #5 Vijf non-fictie boeken die je leven veranderen

Ik wilde er wel even een clickbait titel van maken, maar geloof me: deze vijf boeken hebben mijn leven in ieder geval wel veranderd, dus ik wil de titels graag met je delen. Vroeger (lees 3 jaar geleden) las ik bijna nooit non-fictie, maar inmiddels ben ik een fervent non-fictieboek lezer geworden. Wil jij je hier ook eens aan wagen? Lees dan al m’n boekentips.

Voordat je deze boekentips gaat lezen wil ik je nog een tip meegeven. Als je non-fictie leest is het jammer om het daarbij te laten. Ze staan vaak boordevol tips hoe je je leven makkelijker/efficiënter/productiever kunt indelen. Een tijdje geleden hoorde ik in een podcastaflevering (ik weet echt niet meer welke) om bij het lezen van non-fictie 3 tips uit het boek proberen toe te passen op je eigen leven. Als er 1 blijft hangen heb je al veel winst geboekt. Dus dat is mijn tip voordat je jezelf op non-fictie boeken stort en uiteindelijk niets doet met wat je leest.

Paradijs Stad // John Mark Comer
Waarom bestaan we? Wat betekent het om mens te zijn? Je hebt vast weleens iemand horen zeggen: het gaat erom wie je bent, niet om wat je doet. Echt? Waar staat dat in de Bijbel? Want de Bijbel leert ons vanaf de allereerste bladzijde dat de mens bedoeld is om over de aarde te heersen, de ongekende mogelijkheden van de aarde te ontdekken en een samenleving te creëren. Paradijs Stad is een theologisch onderbouwd, praktisch en ontnuchterend boek. Het gaat over meer voldoening en plezier halen uit je dagelijks leven, uit je werk en uit je vrije tijd. Alles wat we doen, heeft waarde voor God. Dit boek helpt je om te begrijpen waarom jij hier op aarde bent en wat dat betekent voor de rest van je leven.

Op het moment dat ik dit bericht schrijf ben ik dit boek aan het herlezen en ik ontdek steeds weer nieuwe lessen. Het is zo’n prachtig, maar tegelijkertijd eenvoudig boek over werk, rust en welke rol God in dit alles speelt. Dit boek zou verplichte kost moeten zijn op iedere christelijke school! En als je dan toch bezig bent met het lezen van de boeken van John Mark Comer, De radicale uitbanning van haast is ook echt een fantastisch boek (al vind ik de Nederlandse titel een beetje lelijk, maar goed: het gaat over de inhoud).

De edele kunst van not giving a f*ck: de tegendraadse aanpak voor een goed leven // Mark Manson
Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Dit was een van de allereerste zelfhulpboeken die ik las en ik vond ‘m erg goed. Bij het herlezen ontdekte ik weer nieuwe lessen. Het taalgebruik valt me helaas wel tegen, dus ik zou ‘m niet aan iedereen aanraden.

Elementaire gewoontes // James Clear
Het maakt niet uit wat je doelen zijn; dit boek geeft je een bewezen manier om jezelf – elke dag – te verbeteren.
Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt. Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt. Elementaire gewoontes biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen.
Na drie jaar onderzoek heeft James Clear met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap de ultieme gids geschreven, waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan de slag gaat.

Wat ik vaak jammer vind aan zelfhulpboeken is dat ze vaak geschreven zijn door gezonde mensen die hun zaakjes goed voor elkaar hebben. Een verademing om elementaire gewoontes te lezen. De auteur heeft een ongeluk meegemaakt in zijn jonge jaren en moest dag in dag uit een strak regime hanteren om zijn studie te kunnen afronden. De lessen die hij leerde, ondersteund met onderzoek, heeft hij samengevat in dit boek. Het ligt inmiddels op het herleesstapeltje, want er mankeert nogal wat aan mijn gewoontes de laatste tijd.

De volgende twee boeken zijn, voor zover ik weet, (nog) niet in het Nederlands verschenen, maar ik heb m’n best gedaan bij het vertalen van de flaptekst.

Redeeming your time // Jordan Raynor
Ondanks de overweldigende hoeveelheid bronnen over timemanagement en de balans tussen werk en privé, kan het soms frustrerend zijn om alle ballen hoog te houden. De reden voor deze struggle is dat productiviteits-en timemanagementsystemen focussen op individuele gewoonten en niet op betekenisvolle en blijvende leefstijlveranderingen. Maar … er is een betere manier om ons volledige potentieel te benutten. Jordan Raynor biedt in dit boek zeven krachtige timemanagement principes gebaseerd op Jezus’ leven, zodat wij steeds meer op Hem gaan lijken.

Een tijd geleden schreef ik dat ik op zoek was naar het christelijke perspectief op productiviteit en dat heb ik met dit boek gevonden. Anna Laura wees me erop, dus zij moet hier zeker credit voor krijgen. Ik luister inmiddels wekelijks naar de podcast van Jordan Raynor (The Call to Mastery) en die afleveringen zijn zo inspirerend. Maar het begon dus met dit boek, ik hoop dat deze ter zijner tijd ook in het Nederlands beschikbaar is. Als dat niet gebeurt en je Engels is goed genoeg: lees ‘m, je krijgt er geen spijt van!

Helaas is mijn exemplaar van Your head is a houseboat uitgeleend, dus kon ik ‘m niet op de foto zetten. Ik wilde je toch de cover niet onthouden.

Your head is a houseboat // Campbell Walker
Het enige wat we zeker weten is dat we de rest van ons leven in onze eigen woonboot (ons hoofd) zullen doorbrengen, dus het is een goed idee om die woonboot zo goed mogelijk te laten functioneren. De woonboot moet schoongemaakt worden en heeft onderhoud nodig. Het moet niet te zwaar beladen zijn door afval (onze eigen gedachten en de meningen van andere mensen). Het heeft een onbetrouwbare en overwerkte kapitein en een dierentuin van dierlijke verlangens zitten benedendeks achter het stuur. Maar het is jouw woonboot, dus het is waarschijnlijk tijd voor je om te vertrekken op een reis om je woonboot te begrijpen. In Your head is a houseboat, beschrijft Campbell op een eenvoudige manier hoe je brein werkt, je mentale gezondheid, emoties, mindfullness en psychologie, zonder ingewikkelde terminologie, wel met bizarre metaforen. Het is een boek gevuld met illustraties, journal oefeningen en zinnen die je waarschijnlijk zullen raken. Het is een grappig, toegankelijk boek om je hoofd te begrijpen en ervoor te zorgen dat het een fijnere plek wordt om er te verblijven.

In januari ging het mentaal gezien niet zo goed met mij en dat was precies de tijd dat ik het YouTube kanaal Struthless ontdekte. Campbells manier van plannen bleek voor mij heel effectief te zijn en ik besloot ook zijn boek aan te schaffen. Ik heb hier heel veel aan gehad en zou het iedereen aanraden. Het is echt een geweldig boek!

Welk boek ben jij het meest nieuwsgierig naar geworden?

Liefs,

Mirjam


Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.