Boekreview #44 The librarian of Auschwitz // Antonio Iturbe

Het is al een tijdje geleden dat ik mijn review van The tattooist of Auschwitz deelde. Over dit boek was ik niet heel positief en omdat op de achterkant van The librarian of Auschwitz stond dat dat dit een boek was voor lezers die The tattooist een mooi boek vonden, zag ik best wel een beetje op tegen het lezen van dit boek. Vandaag vertel ik meer over dit boek. Het is trouwens in het Nederlands verkrijgbaar als De bibliothecaresse van Auschwitz.

Specificaties: Historische Roman // Penguin Random House group // Engels, vert. // 2019

De veertienjarige Dita is een van de vele gevangenen van de Nazi’s in Auschwitz-Birkenau. Dita wordt de geheime bibliothecaresse van het kamp, ze moet zorgdragen voor de kostbare boeken die de gevangenen langs de bewakers hebben kunnen smokkelen. Maar boeken zijn gevaarlijk, want ze zetten mensen aan het denken En nergens zijn ze gevaarlijker dan in Blok 31 van Auschwitz, waar de kleinste overtreding tot executie kan leiden, het maakt niet uit hoe jong de overtreder is…

Net als eerdere boeken die ik over Auschwitz las (The choice, The tattooist of Auschwitz en Het schooltje van Auschwitz) is The librarian gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Bij dit boek werd ik meteen gegrepen door door de verhaallijn en schrijfstijl. Het verhaal begint meteen op een spannend moment en de spanningsopbouw in de loop van het verhaal voelt goed aan. Het bevat plottwists, uitgewerkte karakters en mooie dialogen. Daarnaast staat de liefde voor boeken centraal en ik voelde me ontzettend bevoorrecht dat ik in vrijheid boeken mag lezen.

Novels add what’s missing in life // The librarian of Auschwitz, Antonio Iturbe

The librarian of Auschwitz is voor mij een boek dat iedereen gelezen moet hebben, of in ieder geval geprobeerd hebben te lezen. Het boek krijgt van mij dan ook 5 sterren (en stond ook in mijn top 3 van februari 2020)

Welk boek over de Tweede Wereldoorlog is volgens jou ook echt de moeite waard om te lezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Ik heb het boek ooit lang geleden gelezen maar kan me het verhaal eigenlijk niet zo goed meer herinneren. Ik lees eigenlijk best wel veel over de Tweede Wereldoorlog. Ik blijf het zo interessant vinden.
    De boekendief en All the light we cannot see zijn denk ik wel een paar van mijn favorieten!

    1. Jaa, die twee zijn ook zeker favorieten van mij! Ik denk dat ik de laatste maar weer een keertje ga herlezen, het is volgens mij al ruim 2 jaar geleden dat ik ‘m las en hij had toen veel indruk gemaakt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.