Brief aan Anna Laura #7 Films en klassiekers

Zoals iedere maand schrijf ik ook deze maand een brief aan Anna Laura. Mocht je voor het eerst op mijn blog komen: Anna Laura en ik schrijven brieven aan elkaar over boeken, lezen en alles wat daarmee te maken heeft. Het zijn dus brieven vol booknerdtalk. Lees je mee?

Lieve Anna Laura,

Bedankt voor je leuke brief. Ik weet dat ik het iedere keer zeg, maar ik geniet er elke maand ontzettend van om je brief te lezen! Bij mij gaat non-fictie lezen de ene keer ook beter dan de andere keer, dus voel je vooral niet schuldig 😉 Soms heb ik dat ik een week lang niet in m’n non-fictie boek lees en dan lees ik ‘m opeens in één dag uit. Maar tot nu toe is het me wel gelukt om iedere maand een non-fictie boek te lezen (in 2020), dus het zou jammer zijn als ik dat verbreek.

Wat grappig dat ik je zo aan het denken heb gezet over die namen. Volgens mij, maar ik weet het niet zeker, lees ik de meeste Engelse namen wel in het Engels, ook als het een Nederlands boek is. Gelukkig komt nu niet zo heel vaak meer voor dat vertalers ervoor kiezen om een andere naam te geven aan personages omdat ze ’te Engels’ zijn.

Als er een verfilming van een boek is, probeer ik meestal wel eerst het boek te lezen, voordat ik de film kijk. Ik vond zeker bij Everything, everything de verfilming best wel tegenvallen en ben blij dat ik het boek eerst heb gelezen. Maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen en verfilmingen die wel goed zijn. Zo vond ik inderdaad The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society erg leuk en goed uitgevoerd, ik snapte alle keuzes ook. Maar goed, ik had wel eerst het boek gelezen.

Soms is het wel fijn om eerst de film te kijken en daarna het boek te lezen, vooral bij klassiekers heb ik dat. Ooit moest ik voor school Pride & prejudice lezen en toen heb ik eerst de film gekeken voordat ik het boek ging lezen, op die manier werd het lezen makkelijker. Pas heb ik ook Les Miserables gekeken en nu staat het boek ook op de planning, ik hoop dat het op die manier fijner is om te lezen. Want jij weet ook wel dat ik geen groot fan van de classics ben, omdat ik bijna altijd in een leesdip terecht kom als ik ze lees. Volgens mij denk jij er ook zo over, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Dus wat is jouw relatie met klassiekers en, als er verfilmingen zijn, kijk je die dan eerst voordat je het boek leest? En tot slot, wat is je favoriete klassieker? (Op Little women na, want dat weet ik wel dat je die erg leuk vind.)

En nu kom ik bij het onderdeel waar ik je boekentips ga geven … dat vind ik best wel lastig, want op het moment dat ik deze blog schrijf, logeer je bij mij en ik weet zeker dat we veel over boeken zullen praten dit weekend. Heb je mijn favoriete jeugdboek al eens gelezen? Ik hoopte dat-ie ook op Kobo stond, maar daar staat-ie alleen gratis als luisterboek. Maar mocht je de kans krijgen ‘m te lezen, zou ik dat zeker doen 😉

Ik kijk nu alweer uit naar jouw brief!

Liefs,

Mirjam

P.S. Vraag voor de lezers van m’n blog: Lees jij graag klassiekers?

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Oh man ik wou dat ik graag klassiekers las maar ik kom er meestal niet door heen. Jane Austen haar boeken begrijp ik volgens mij ook niet echt. Al heb ik verschillende verfilmingen met veel plezier gekeken.

    Mutaliti ofzo vond ik ook niet door te komen, dat was nog wel een herziene vertaling. En laatst Anna karenina gelezen, ze vertaling uit 2017 en ik kwam tot de helft. Ik vind het echt een worsteling die boeken. Net als de bronte zusjes. En Jane Eyre vond ik echt een grote treurnis..

    Niks voor mij, al probeer ik het om de zoveel tijd weer

    1. Heel erg herkenbaar hoor, klassiekers zijn ook niet echt mijn ding. Ik vind het bij lezen eigenlijk het meest belangrijk dat je leest wat je leuk vind!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.