Fun facts #14 Nog 7 weetjes over Vrije val

Twee weken geleden heb je al 7 fun facts kunnen lezen over Vrije val, vandaag deel ik er weer 7. Voor deze is het echter wel belangrijk dat je het boek hebt gelezen, anders wordt je gespoilerd. Dus mocht je mijn vierde boek nog niet gelezen hebben en wel van plan zijn om deze te lezen, stop dan nu met het lezen van dit bericht. Pak eerst het boek, lees het en kom daarna terug 😉

  1. Bijbaantje Bas: Bas werkt als manusje-van-alles op een vakantiepark. Zelf heb ik ook een seizoen gewerkt op een vakantiepark als schoonmaakster, maar ook op dat park werkte een jongen die de chalets schoonspoot, grasmaaide en dergelijke. Voor Bas wilde ik geen standaard bijbaantje (vakkenvuller) en toen dacht ik ineens aan mijn vroegere collega en zie daar …
  2. Dominion: Als Bas huisarrest heeft, mag hij zijn laptop alleen voor schoolwerk gebruiken. Zijn beste vriend, Sem, komt langs en samen doen ze een bordspel: Dominion. Zelf ben ik ook enorm fan van bordspellen en op het moment dat ik Vrije val schreef was het mijn favoriete spel. Ik vind het nu nog steeds een gaaf spel, maar hij staat niet meer in mijn top 3.
  3. Gamen: Sem en Bas gamen heel wat af en op een gegeven moment vraagt een van hen aan de ander welke map ze voor het volgende potje zullen nemen. Het antwoord was: dat winterdorp, die vind ik het leukst. De hele situatie is gebaseerd op een spel wat ik, toen ik op de middelbare school zat, veel speelde. Welk spel laat ik in het midden, maar ‘bedekt met sneeuw’ was ook mijn favoriete map.
  4. Skeeleren: Lotte en Lydia skeeleren heel wat af, ook in het verhaal. In de eerste versie was dit nog niet het geval, maar mijn redacteur gaf als tip om een hobby te zoeken voor deze twee vriendinnen. Iets wat ze samen konden gaan doen. Omdat ik zelf op dat moment veel skeelerde, heb ik dat ervan gemaakt.
  5. Biologie practicum: In het tweede hoofdstuk suggereert Bas dat Lotte ook wel biologie had kunnen kiezen, in plaats van wiskunde. Lotte heeft hier echter geen zin in, omdat je bij biologie schapenhersens gaat ontleden. Bas zegt dat het op kipfilet lijkt en dit is gebaseerd op mijn eigen ervaring van het biologiepracticum in 5vwo.
  6. Dé Vrije val: In het dankwoord bedank ik Kees en Maurits (2 oud-collega’s van mij) voor hun titelinspiratie. Destijds werkte ik nog op het Driestar college en op de introductiedagen stond er een vrije val opgesteld. In de pauze daagden een paar leerlingen mij uit om hier ook vanaf te springen. Dit deed ik (natuurlijk), al vond ik het wel eng. Toen ik eenmaal geland was merkte Kees (of Maurits) op dat ik nu inspiratie had voor mijn nieuwe boek. Vervolgens reageerde Maurits (of Kees) met een dramatische stem: Vrije val. Ik had de plannen voor dit boek al liggen en zo werd een vrije val in het boek geschreven en werd het zelfs de uiteindelijke titel.
  7. Snapchatbug: Nadat Lotte een foto heeft verstuurd via Snapchat loopt de app telkens vast. Deze bug heb ik bedacht om een plothole op te lossen. Ik heb heel kort Snapchat gebruikt voor dit verhaal, maar niet genoeg om erachter te komen wat er gebeurt als iemand een screenshot maakt van een foto die je stuurt. Een neefje van mij vertelde dat je daar een melding van krijgt. Dat was dus niet de bedoeling bij Lotte, dus verzon ik dat de app niet meer wilde laden en dat ze het daarom maar had verwijderd.

Ik hoop dat je genoten hebt van deze fun facts, maar vooral van het lezen van Vrije val. Reacties/recensies vind ik prachtig en geven mij kracht/energie/moed om verder te schrijven, dus laat het me alsjeblieft weten wat je van mijn boeken vindt.

Mocht je de fun facts berichten van mijn andere boeken gemist hebben, hier zet ik ze allemaal op een rijtje:
De opdracht: deel 1 | deel 2 | Lijmen: deel 1 | deel 2 | Chaos: deel 1 | deel 2

Over 2 weken deel ik ook de muzieklijst van Vrije val, stay tuned.

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

    1. Leuk om te horen! Ik heb de afgelopen jaren bijzonder weinig tijd genomen voor games, alleen ‘gewone’ bordspellen komen regelmatig op tafel 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.