Fun facts #52 Terugblik op de schrijflocaties van 2022

Al twee keer eerder schreef ik een blog over schrijflocaties. De eerste was er eentje met zeven toffe schrijfplekken en de tweede een bericht met alle plaatsen waar ik in 2020 wilde schrijven. Al sinds ik in 2022 voor het eerst buiten huis schreef leek het me leuk om aan het einde van het jaar een blog te delen met de verschillende locaties van 2022 en vandaag is het dan zo ver.

Januari – Guesthouse TWR
Ik heb niet van iedere locatie de datum onthouden, maar in januari schreef ik in Bratislava. Terwijl Anna Laura van alles te horen kreeg over haar nieuwe baan, schreef ik hoofdstuk na hoofdstuk aan Friends 4-ever op mijn slaapkamer in het gastenverblijf van TWR. De informatie die Anna Laura kreeg was geheim, dus was het zeker een zinvolle besteding van mijn tijd.

Februari – bibliotheek Barneveld
Ik herinner me dat ik de betreffende dag heel erg moe was en graag een dutje wilde doen. Uiteindelijk heb ik mezelf daarvan weerhouden en ben naar de bibliotheek gegaan en heb daar zitten schrijven. Nog altijd zit in mijn hoofd een droom om dat vaker te doen, maar het komt er steeds niet van.

Maart tot juni – trein van Barneveld naar Utrecht
Uiteraard niet die hele periode, maar op de zaterdagen dat ik naar Utrecht moest voor een bijeenkomst van de Schrijversacademie schreef ik in de trein.

April – Achtertuin Jaaps ouders
Ook een superinteressante locatie. Erg veel heb ik niet geschreven die dag. Het was prachtig weer en Jaap was naar de sportschool, dus vermaakte ik me met mijn laptop. Ik denk dat ik in die tijd misschien drie- tot vierhonderd woorden schreef, maar hé, elk woord is mooi meegenomen!

Mei – De Wedloop
Het is zeker niet mijn gewoonte om in de boekwinkel te schrijven, er zijn genoeg andere klusjes te doen. Maar die betreffende dag hoefde ik eigenlijk maar 3 uur te werken, maar omdat mijn collega vakantie had werden dat er ‘ineens’ 12. Dus sprak ik af met mijn baas dat ik, als het rustig was in de winkel, mocht schrijven. Superveel heb ik ook niet gedaan, alleen de hoofdstukindeling van De stad gewijzigd. Maar ik heb er wel geschreven.

Augustus – Ettelsberg
Eind juli en begin augustus was ik een lang weekend in Duitsland. Tijdens het wandelen kreeg ik inspiratie, dus pakte ik mijn kleine notitieboekje erbij en begon het een en ander op te schrijven over De Appelhof.

Augustus & september – Trein van Utrecht naar Wenen
Uiteindelijk schreef ik minder dan ik wilde in de trein, maar ik schreef wel. Dat ik minder schreef kwam ook door alle stress die de vertraging met zich meebracht. Ik denk dat dat een volgende keer wel iets minder zou zijn.

Augustus – Appartement van Anna Laura
Eind augustus ging ik een week naar Anna Laura en in haar appartement heb ik ook geschreven. Wederom niet zo veel als ik had gewild, maar ik héb geschreven.

September – Vliegveld Split
Tijdens mijn vakantie in Kroatië heb ik niet geschreven, maar toen ik woensdagavond op vliegveld Split zat (voor de terugvlucht) begon het toch weer te kriebelen en pakte ik mijn notitieboek erbij.

Oktober – De Eemlandhoeve
Een vriend van Jaap beheert de Eemlandhoeve en dat betekent dat Jaap er regelmatig te vinden is. In oktober ben ik met hem mee gegaan. Het schrijven ging helaas toen niet zo goed omdat ik hoofdpijn had en heel moe was. Maar ik wil het zeker nog een keer proberen.

Oktober – Werkkamer bij Jaaps ouders thuis
Op Jaaps verjaardag hebben Jaap en ik allebei hard gewerkt. Hij aan een geheim project en ik aan Friends 4-ever. Zo waren we wel bij elkaar die dag, maar konden we wel werken.

Het hele jaar door – huiskamer oppasfamilie
Ik zou echt niet precies aan kunnen geven wanneer precies, maar het afgelopen jaar heb ik regelmatig op zaterdagavond opgepast bij mensen uit de kerk. Meestal lagen de kinderen rond half 9/9 uur op bed en had ik twee of drie uurtjes om te schrijven. Gaat meestal heerlijk!

Ik ben nog steeds van mening dat het goed is om af en toe een andere locatie op te zoeken om te werken, maar … ik begin ook steeds meer te wennen aan mijn eigen bureau. Hier kan ik ergonomisch werken, zonder dat ik mensen stoor met mijn mechanische toetsenbord. Als het een keer niet lukt, ligt dat vaak aan m’n mindset en niet per se aan de locatie. Toch lijkt het me wel leuk om ook in 2023 weer op een paar bijzondere locaties te schrijven. M’n verlanglijstje:

  • Bratislava – Ik ga graag nog een keer terug naar Anna Laura en in haar appartement schrijven. Of onderweg, dat kan natuurlijk ook.
  • Woking – De laatste keer dat ik hier was, was in november 2019 en ik mis het ontzettend. Jaap wil ook graag een keer kennismaken met mijn au pair gezin, dus hopelijk gaan we hier in 2023 een weekend heen.
  • De Eemlandhoeve – Omdat het de eerste keer niet ging, betekent niet dat het niet werkt voor mij. Graag ga ik hier nog vaker schrijven.
  • De bibliotheek – Terwijl ik dit schrijf zit ik te bedenken dat het misschien wel leuk is om af en toe op vrijdag in de bibliotheek te gaan werken, al is het maar een uurtje.

Als je ook schrijft, wat is jouw favoriete schrijflocatie?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Eigenlijk gewoon altijd thuis aan tafel in de huiskamer? ik schrijf regelmatig en vind het echt superleuk om te doen! (Maar altijd wel heeeerlijk makkelijk omdat van een ander te lezen) Een boek schrijven lijkt me echt een hele happening terwijl je een simpel verhaal voor jezelf gewoon zo kan schrijven. Dus vraag me af of ee ooit een boek van mij uit gaat komen?‍?️

    1. Nou, lekker plekje, toch? Super dat je regelmatig schrijft en inderdaad is het vaak wel lekker makkelijk om de schrijfsels van een ander te lezen, doe ik ook graag, haha. Een boek schrijven is inderdaad niet iets wat je ‘eventjes’ doet, maar uiteindelijk wel echt de moeite waard (vind ik), dus wie weet 😉 Ik ben ooit ook begonnen met verhaaltjes voor mezelf schrijven, dus je weet het maar nooit!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.