Lezen met Mirjam #12 December 2020

Het jaar is alweer een week oud en ik hoop al veel boeken te hebben gelezen in 2021, maar voor deze blog blikken we nog even terug op de boeken die ik las in december 2020. En natuurlijk krijg je in deze blog ook antwoord op de vraag of ik al m’n leesdoelen heb gehaald het afgelopen jaar!

Welke boeken las ik?
In totaal las ik in december 30 boeken, wat het totaal voor 2020 op 250 brengt! Dat had ik aan het begin van het jaar niet durven dromen toen ik mijn leesdoel op 150 zette. En ook mijn overige leesdoelen heb ik gehaald, dus op Oudejaarsavond heb ik wel even keihard Bingo! geroepen. Ik herlas in december 8 boeken en deze 22 nieuwe boeken:

 • Finding God’s life for my will // Mike Donehey (fysiek boek)
 • The wonder of you // Susan May Warren (e-book)
 • Wintereiland // Jenny Colgan (audiobook)
 • You’re the one that I want // Susan May Warren (e-book)
 • En uit de bergen kwam de echo // Khaled Hosseini (fysiek boek)
 • War room // Chris Fabry (e-book)
 • Les miserables // Victor Hugo (fysiek boek)
 • Hof van doorns en rozen // Sarah J. Maas (e-book)
 • Gladiator: straatvechter // Simon Scarrow (e-book)
 • Gladiator: zoon van Sparacus // Simon Scarrow (e-book)
 • Gladiator: wraak // Simon Scarrow (e-book)
 • Machla // Nine de Vries (e-book)
 • Chana // Nine de Vries (e-book)
 • Van Chanel naar flanel // Marijke Vos (e-book)
 • Broze belofte // Wanda E. Brunstetter (e-book)
 • Krachtig gebed // Wanda E. Brunstetter (e-book)
 • Stille liefde // Wanda E. Brunstetter (e-book)
 • Iedereen kan een verhaal vertellen // Bob Hartman (fysiek boek)
 • Het staat in de sterren // Marijke Vos (e-book)
 • Christmas shopaholic // Sophie Kinsella (e-book)
 • Christmas at little beach street bakery // Jenny Colgan (fysiek boek)
 • Baby, it’s cold outside // Susan May Warren (e-book)

Het is weer een flinke lijst en omdat ik dit jaar nóg meer boeken per maand hoop te lezen (of in ieder geval gemiddeld 30 per maand), komt m’n leeslijst op een aparte pagina te staan. In het volgende blogbericht kan je daar meer over lezen. Ik las best wel gevarieerd in december, wel weer veel e-books. Dat geeft natuurlijk helemaal niks, dan heb ik tenminste iets aan m’n koboplus abonnement!

Favorieten
Op nummer 1 deze maand staat zonder twijfel Finding God’s life for my will. Dit boek heb ik niet voor niets halverwege de maand al opgenomen in mijn favorieten van het jaar. Daarnaast heb ik ook genoten van de drie boeken van Susan May Warren, het boek Iedereen kan een verhaal vertellen en Les Miserables. Van de laatste had ik een paar maanden geleden de film/musical gezien en dat hielp bij het lezen. Ik vond het echt een mooi boek waardoor ik meer geleerd heb over de Franse geschiedenis.

Teleurstelling van de maand
Mijn grootste teleurstelling deze maand was Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas. Ik heb het eerste deel van de Throne of Glass serie in 2019 gelezen en die vond ik best leuk, maar Hof van doorns en rozen was echt veel te veel gefocust op romantiek en bevatte zoveel clichés dat ik weinig zin heb om de rest van de serie op te pakken.

Book haul
Deze maand kwamen er maar liefst 19 boeken bij in mijn boekenkast. Een deel van mijn bestelling van Waterstones kwam binnen en ik bestelde ook een stapeltje boeken bij Book depository (dat was de ‘schuld’ van het boek van Mike Donehey, ik had het exemplaar van Anna Laura geleend, maar vond ‘m zo mooi dat ik hem zelf ook wilde hebben. Per ongeluk belandden er toen nog 6 andere boeken in mijn winkelmandje). Natuurlijk heb ik ook mijn lokale, favoriete boekhandel gesteund deze maand. Deze boeken staan nu ook in mijn kast:

 • Half a world away // Mike Gayle
 • All the lonely people // Mike Gayle
 • The reading life // C.S. Lewis
 • On stories // C.S. Lewis
 • The girl in the blue coat // Monica Hesse
 • Born to be mild // Rob Temple
 • The midnight library // Matt Haig
 • Finding God’s life for my will // Mike Donehey
 • Days of wonder // Keith Stuart
 • Dochter van Rome // Tessa Afshar
 • Lichtboei // Irene Hannon
 • Tussen de regels door // Rachel Hauck
 • Voor de leeuwen // Mesu Andrews
 • Flirt // Lisette van de Heg
 • Dietrich mijn liefste // Amanda Barrett
 • Goed werk // Tim Keller
 • Koorden van liefde // Marianne Grandia
 • Leven door de Geest // Ds. Vreugdenhil (deze lezen we met de jongvolwassenkring van de kerk)
 • Ik hou je vast // Marina Folkers (deze kreeg ik voor Kerst)

In totaal kwamen er dit jaar 63 boeken bij in mijn boekenkast, dat klinkt best veel, maar ongeveer de helft ervan heb ik gekregen of tweedehands aangeschaft. En het is een stuk minder dan in 2019 (meer dan honderd) en 2018 (95). Mijn koboplus abonnement heeft wel invloed gehad op mijn boekaankopen, en natuurlijk het feit dat ik niet naar Engeland kon, al maakt dat nu ik Book depository heb ontdekt niet zoveel meer uit 😉

Statistieken
Wie mij een beetje kent weet dat ik gek ben van statistieken. Ik heb dan ook (een deel van) mijn leesjaar samengevat in wat statistieken. Op deze foto kan je ze zien!

Leesdoelen januari
Vanaf nu wil ik je in elk maandoverzicht ook m’n leesdoelen voor de komende maand delen. Naast dat ik in januari 31 boeken wil lezen, wil ik minstens 2 non-fictie boeken lezen, op z’n minst 5 Engelse boeken en ik mag geen boeken kopen! Dat moet wel lukken gezien de hoeveelheid boeken die er de afgelopen maand zijn bijgekomen: ik heb meer dan genoeg leesvoer! Op die manier hoop ik geld te kunnen sparen om in februari of maart (als ik jarig ben geweest) weer een stapeltje te kunnen aanschaffen, want ik heb nu gemerkt dat het best leuk is om een tijdje niets te kopen en dan in één keer juist wat meer boeken!

Hoeveel boeken hoop jij in januari te lezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

10 Comments

 1. Interessante post. Nu mijn doel voor dit jaar is weer 52 boeken. Dus 5 voor januari. En omdat ik erg erg erg veel ongelezen boeken heb, mag ik in januari en ….. niets kopen. Heb alle ongelezen boeken in een excell-sheet gezet, en ben nog aan het bijkomen van de schrik. Het aantal noem ik hier niet! Dus voor januari: 3 duitstalige boeken, dan Jane Eyre en een boek van Rob van Essen.
  Ben benieuwd naar je nieuwe bingo, heb jij er nu een apart journal voor? Want met dit aantal…

  1. Oei, veel succes met niets kopen in januari 😉 Dat komt vast goed, focus je nu op de boeken die je hebt! En stiekem ben ik nu natuurlijk wel benieuwd naar het aantal ongelezen boeken 😉 Ik heb er (gelukkig) niet zo heel veel meer staan, maar snap het ook wel hoor! Ik heb een apart notitieboek voor m’n leesjournal. Deze gebruik ik sinds halverwege 2019. In 2019 heb ik 34 van de 250 pagina’s gebruikt en in 2020 ben ik tot pagina 89 gekomen, dus ik verwacht dat de boeken die ik dit jaar lees daar nog wel bij kunnen!

  1. Ik dacht er in eerste instantie ook niet aan, maar toen zag ik het boek in een kringloopwinkel staan en leek het me wel een goed idee om ook het boek te lezen 😉 De boeken van Jenny Colgan zijn erg gezellig, vind ik!

 2. Mooi stapeltje boeken heb je gelezen! Best een aantal heb ik ervan gelezen (o.a. Les Misérables en de boeken van Marijke Vos) en een aantal wil ik sowieso ook nog gaan lezen (o.a. Khaled Hosseini en Jenny Colgan). Leuk trouwens dat jij ook heel gevarieerd leest!
  Ik ben trouwens stiekem wel heel benieuwd of je op schema ligt voor je leesdoel van dit jaar. Je zou denk ik dus op 7 gelezen boeken moeten zitten.
  Ik had eerst het plan om dit jaar 250 boeken te lezen (ik las er vorig jaar ruim 220 met een doel van 150), maar had het gevoel dat ik liever veilig inzet en er dan 100 meer lees of zo, dan dat ik te hoog inzet. Mijn jaardoel is 200 boeken geworden en in de maand januari moet ik dan zo’n 16-17 boeken lezen.

  1. De boeken van Jenny Colgan vind ik vooral erg gezellig om te lezen. Ik vond de luisterboeken van De kleine bakkerij het leukst (deze luisterde ik via Kobo Plus, ik weet niet of ze ook in de bibliotheek staan). En ik vind het heerlijk om in veel verschillende genres te lezen en fijn om te horen dat ik niet de enige ben hierin 😉
   Op dit moment ben ik bezig in het 8e boek van het jaar. Daarnaast lees ik ook nog een non-fictie (elke dag een hoofdstuk) en tijdens wandelingen luister ik een audioboek. Vooralsnog heb ik niet eens het gevoel dat ik heel veel meer lees dan ik vorig jaar deed 😉
   Ik snap wel dat je je doel wat veilig hebt opgesteld, heb ik vorig jaar ook gedaan. Het is altijd fijner om er ruim overheen te gaan dan aan het einde van het jaar voor je gevoel te MOETEN lezen om het doel te halen (als dat bij mij gaat gebeuren met het 365 doel stop ik ermee).

 3. De kleine bakkerij-serie wil ik zeker nog gaan lezen/luisteren. Dat soort boeken zijn ideaal als luisterboek tijdens het koken, of wandelen inderdaad.
  Nee daar ben je zeker niet de enige in, ik lees ook graag in veel verschillende genres. 🙂
  Wat goed dat je op schema loopt (leest ;-)) en in je 8e boek bezig bent!
  Ik kijk even hoe het gaat bij mij dit jaar met het aantal boeken en wie weet hoog ik het dan volgend jaar wel flink op. En wie weet, als het jou gaat bevalt en goed afgaat met 365 boeken in een jaar, dan doe ik dat volgend jaar misschien toch ook wel. 😉

  1. Nog een leuk feitje: het lezen van De kleine bakkerij heeft er bij mij voor gezorgd dat ik (weer) zelf brood ging bakken. Ik ben benieuwd wat het uiteindelijke aantal boeken wordt dat je gaat lezen. En natuurlijk ook je plannen voor volgend jaar, maar laten we het nog maar even rustig aan doen 😉

 4. Wat een heerlijke lijst boeken heb je gelezen afgelopen maand. Ik vind die afwisseling in genres bij jou ook altijd heel leuk om te zien.
  Ik hoop in januari 10 boeken te lezen!

  1. O, wat leuk om te horen dat jij die afwisseling ik leuk vind. Ik hoop dat zeker zo te houden dit jaar 😉 Veel succes met je doelen voor deze maand en vooral veel leesplezier!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.