Schrijfdoelen #13 Update bingo 2022

Iets later dan gepland komt mijn update met schrijfdoelen online. Ik postte vorige week al wel een video waarin ik een update gaf, maar speciaal voor iedereen die liever leest, plaats ik de update ook nog eens in tekstvorm op m’n blog. Hoe gaat het met al die grootste doelen die ik voor 2022 had bedacht? Gaat het me lukken om eind dit jaar ‘BINGO’ te roepen?

Het jaar was nog maar net begonnen toen ik een compleet nieuwe manier van plannen ontdekte. Ik schreef hier een blogpost over (klik hier als je geen idee hebt waar ik het over heb) en maakte aan de hand daarvan ook een nieuwe jaardoelenbingo. De doelen die ik in eerste instantie had opgesteld werden mijn ‘Good year’ doelen en ik maakte een nieuw lijstje met ‘Bare minimum’ doelen. Hoewel … echt nieuw was het lijstje niet, het kwam op hetzelfde neer als m’n Good year lijst, maar iets minder ambitieus. Laten we eens checken hoe het ermee staat!

Behaalde doelen
Van de Bare Minimum bingo heb ik 4 doelen gehaald en van de Good Year bingo zijn dat er 3. Ik neem ze kort met je door:

 • Boek publiceren // Dit doel stond op beide bingo’s en heb ik in april gehaald toen Help! Herrie in huis verscheen.
 • Boekpresentatie // Ook dit doel stond op beide bingo’s en behaalde ik (allereerst) door m’n online boekpresentatie op YouTube. Ik had met mezelf afgesproken dat dit zou tellen als boekpresentatie. Daarnaast ben ik op toer geweest naar Genemuiden en Staphorst. Een officiële boekpresentatie was het niet, maar wel een signeersessie.
 • Redactie specialisatie afmaken // Dit doel was er ook eentje die op beide bingo’s stond en dit doel behaalde ik op 25 juni. Ik moet volgens mij nog wel het een en ander afronden voor m’n certificaat, maar geen opdrachten of bijeenkomsten meer, dus het telt als behaald.
 • Friends 4-ever jaar 5 af // Dit doel staat alleen op de Bare minimum bingo. Op de Good Year lijst staat ook Friends 4-ever jaar 6 afmaken en dat doel heb ik nog niet bereikt, hoewel het wel hard gaat de laatste tijd.

Schema
Vorig jaar had ik om deze tijd van het jaar ook ‘maar’ 3 doelen behaald van m’n bingo. Maar net als dat jaar zijn er ook een heel aantal doelen voor de lange termijn. Doelen waar je iedere dag een klein stapje voor zet (soms een wat grotere stap) en uiteindelijk aan het einde van het jaar behaal je het doel (daar gaan we voor). We gaan ze rij voor rij langs. Het eerste gedeelte is zoals het op de Bare Minimum (BM) lijst staat. Tussen haakjes zet ik het Good Year (GY) doel erachter.

Rij 1

 • E-book in eigen beheer (eigen beheer) // Dit doel gaat een spannende worden. Ik heb inmiddels wel een verhaallijn voor 3 e-novelles, maar m’n reguliere manuscripten hebben voorrang. Ik hoop in augustus wel meer toe te komen aan het schrijven van de eerste versie. Het is wel de vraag of de boeken gepubliceerd gaan worden in 2022. Ik kijk nog even aan hoe ik het vormgeef en wanneer ikzelf vind dat ik het doel behaald heb.
 • Samen! deel 4 herschrijven + opsturen uitgever (Samen! deel 4 afronden) // Ik ben inmiddels al aardig ver met het herschrijven van deel 4 op microniveau en hoop dit eind augustus op te kunnen sturen naar De Banier. Dan is BM gehaald. GY vind ik dat ik gehaald heb op het moment dat ik alle redactie heb verwerkt. Wanneer de proefdruk komt is afhankelijk van de uitgever en ik kan niet garanderen dat ik die in 2022 nog kan nakijken.
 • In totaal 500.000 woorden schrijven (In totaal 1 miljoen woorden schrijven) // Tot en met de maand juni heb ik ongeveer 260.000 woorden geschreven, het is dus haalbaar om 500.000 woorden te schrijven. Een miljoen betwijfel ik, hoewel ik in de tweede helft van het jaar wel meer schrijftijd heb.
 • 250.000 verhaalwoorden (500.000 verhaalwoorden) // Tot en met juni heb ik ongeveer 150.000 verhaalwoorden geschreven, dus de 250.000 is zeker haalbaar en wie weet … tik ik nog de 500.000 aan. Voor de tweede helft van het jaar staan namelijk meer manuscripten op de planning dan tijdens de eerste helft.

Rij 2

 • 30 YouTube video’s (40 YouTube video’s) // Dit doel is niet heel ingewikkeld. Ik verwacht eigenlijk beide versies te halen, het aantal staat nu namelijk al op 24 video’s.
 • 50 writing prompts (100 writing prompts) // Dit gaat wel lastiger worden. De laatste tijd schrijf ik veel aan m’n manuscripten en dan vind ik writing prompts hun doel voorbij schieten. Toch ga ik in ieder geval voor de 50, daar ben ik nu ongeveer op de helft mee. Maar ik vraag me af of ik volgend jaar weer een soortgelijk doel ga doen.
 • 25 persoonlijke stukjes (50 persoonlijke stukjes) // Nu ik weer regelmatig persoonlijkere verhalen op Instagram deel is het niet zo heel moeilijk om aan dit aantal te komen.
 • Kerstverhaal schrijven // Dit doel is in beide gevallen hetzelfde. De gewoonte om maandelijks een kort verhaal te schrijven begint er eindelijk een beetje in te komen, dus ik verwacht dat ik tegen de tijd dat het december is wel een kerstverhaal heb geschreven.

Rij 3

 • 3 eerste versies (5 eerste versies) // Ik weet nog dat ik dit doel opstelde en dacht: 5 eerste versies is wel erg veel. Helemaal als je bedenkt dat ik in de eerste helft van 2022 ‘maar’ 1 eerste versie schreef (wel een heel toffe eerste versie). Ik was dan ook blij met terugschakelen naar 3 eerste versies, dat leek me wel haalbaar. Maar als ik de trilogie van novelles schrijf is 5 eerste versies helemaal niet zo onhaalbaar. We gaan het zien!
 • Start eigen bedrijf // Ook dit doel is in beide bingo’s hetzelfde. Ik werk hard aan de voorbereidingen en hoop in september of oktober naar de Kamer van Koophandel te gaan…
 • NaNoWriMo // Uiteraard moest dit doel ook op de lijst. In theorie heb ik dit zelfs al gehaald, want NaNoWriMo is 50.000 woorden in één maand schrijven aan een verhaal en dat heb ik in mei gedaan. Maar … mei telt uiteraard 31 dagen en november ‘maar’ 30, dus dan doen we het gewoon nog eens over. Wellicht lukt het me om in november meer te schrijven dan die 50.000 woorden – 60.000 (of nog meer).

Rij 4

 • 2x Camp NaNoWriMo 25k (2x Camp 30k) // Op het moment dat ik dit blogbericht schrijft nog ongeveer 20.000 woorden en ik heb beide versies gehaald. In april schreef ik net 30.000 woorden aan De stad en op dit moment werk ik hard aan het verhaal van Rachel.
 • 175 blogberichten // Ook een doel wat in beide versies hetzelfde is. Ik verwacht dit doel ergens in het najaar te behalen.
 • 1500 boeken verkopen (2000 boeken verkopen) // Dit vond ik het lastigste doel om op te stellen, ik heb gewoon geen idee wat haalbaar is. Vorig jaar heb ik echt een record aantal boeken verkocht, maar toen kwamen er ook 2 boeken van me uit. Een tijdje terug kreeg ik een mailtje van de redacteur, er waren op dat moment zo’n 600 exemplaren van Help! Herrie in huis verkocht. Ik heb echt geen idee hoe het gaat lopen, maar mocht je willen bijdragen bij het behalen van dit doel: ga naar je lokale boekhandel en koop een van m’n boeken 😉
 • 500 uur schrijven (750 uur schrijven) // Ik ben ervan overtuigd dat ik beide versies ga halen, misschien zelfs wel de 1000 uur aan ga tikken dit jaar. Op moment van schrijven zit ik op ongeveer 400 uur, maar de eerste drie maanden van 2022 heb ik niet zo heel veel kunnen schrijven. Het minimaal aantal uren dat ik van mezelf moet schrijven is 20, dus ik geloof zeker dat dit goed gaat komen.

Rij 5

 • Tien 10k dagen (20 10k dagen) // Sinds de introductie van de 5k dag (zometeen meer) gaat het niet zo heel goed meer met de 10k dagen. Nu ja, daarvoor ging het er ook niet echt goed mee. Ik probeer iedere maand zo’n dag te doen, maar het lukt me echt niet altijd. Regelmatig blijf ik steken rond de 7500 woorden, wat nog steeds een prestatie is. Ik verwacht de tien 10k dagen wel te halen (de teller staat nu op 4), maar 20 wordt een zware dobber.
 • 5 korte verhalen (10 korte verhalen) // Ik heb inmiddels 2 korte verhalen geschreven en ideeën voor meerdere korte verhalen liggen. Ik verwacht het doel van 5 korte verhalen wel te halen, maar 10 wordt nog lastig…
 • 10 social media doelen (15 social media doelen) // De teller hiervoor staat op 6, maar ik vind social media erg ingewikkeld. Ik wil minder tijd kwijt zijn aan Instagram en Facebook. Ik bezin me op wat ik dan wel zou willen en misschien ga ik een tweewekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief opzetten waarin ik belangrijke blogs uitlicht, informatie over m’n boeken deel en dergelijke. Maar ik wil het wel goed doen, dus dat vraagt wat uitzoekwerk en misschien wordt het wel een doel voor 2023 😉
 • Vijfentwintig 5k dagen (vijftig 5k dagen) // Ik merkte dat ik heel erg gedemotiveerd werd van de dagen dat ik een 10k dag wilde hebben en bleef stranden bij de 6000 woorden. Dat was niet de bedoeling, want 6k is nog steeds SUPER goed. Dus verving ik m’n podcast doel met dit doel. In eerste instantie telde ik de 10k dagen mee, maar uiteindelijk besloot ik dat toch niet te doen. Uiteraard schrijf ik op een 10k dag 5k woorden (twee keer zelfs), maar ik heb de regel dat het maar voor een van beiden mee mag tellen.
 • Samen! deel 5 schrijven // In m’n vorige blogpost over doelen schreef ik dat dit onder voorbehoud was. Inmiddels heb ik genoeg ideeën om er nog wel een vijfde deel uit te krijgen, verwacht ik. En daarna ga ik goed nadenken of ik een tijdsprong wil maken en over Tess en Sanne ga schrijven, of dat ik stop met de Samen! serie. Goed nieuws voor fans van de serie: ik werd verdrietig van het opschrijven van die laatste zin.

Hoe gaat het met jouw (schrijf)doelen voor 2022?

Liefs,

Mirjam

Disclaimer: Uiteraard kan er iets gebeuren waardoor ik wel wat anders aan m’n hoofd heb dan schrijven, maar voor deze blogpost ben ik ervan uitgegaan dat er geen ingrijpende gebeurtenissen plaats gaan vinden waardoor ik een tijd niet zou kunnen schrijven. Het is, zoals we dat in kerk noemen, met het voorbehoud van Jakobus 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: