Ik lees #11 Update leesdoelen 2019

Al een aantal jaar werk ik met diverse leesdoelen, maar pas sinds dit jaar heb ik een complete bingo met doelen. Hoeveel leesdoelen heb ik al behaald? Ga ik ze allemaal halen? Je leest het in dit bericht!

Behaalde doelen
In dit bericht deelde ik al iets over de verchillende kleurtjes die ik gebruik per maand, dus als je wilt weten hoe dat precies zit, lees de inleiding nog eens 😉 Zoals je ziet heb ik wat meer leesdoelen behaald dan schrijfdoelen. Ik ga ze per maand af.

 • Januari: Boek met landnaam in de titel – Ik las het boek ‘Vakantie in Tsjechië’ en pas toen ik het boek uit had drong het tot me door dat ik mijn eerste leesdoel had behaald.
 • Februari: Boek met getal in de titel – In februari las ik het boek ‘Around the world in 80 days.’ Vorig schooljaar las ik een eenvoudige versie (little Fox) met mijn leerlingen en ik vond het fijn om te merken dat die eenvoudige versie niet echt afweek van het origineel.
 • Maart: Deze maand heb ik veel leesdoelen behaald, dit kwam ook omdat ik een readathon deed. 1) Boeken van 10 Nederlandse auteurs – Dit doel had ik veel sneller bereikt dan ik dacht. 2) Biografie lezen – Dit jaar las ik de biografie van Trevor Noah: Kleurenblind. 3) In alle redelijkheid lezen – Een aantal jaar geleden had ik ook een poging gedaan om dit boek te lezen, maar het kwam er niet echt van. Eerst wilde ik er tot de zomervakantie mee wachten, maar in maart heb ik hem toch gelezen. En toen las ik hem in een paar dagen tijd uit. 4) Het debuut van een van m’n favoriete auteurs – Dit was een lastig doel, zeker omdat ik het een boek wilde laten zijn dat ik nog niet gelezen had. Het is De kromme en de rechte weg van C.S. Lewis geworden. 5) 4x nieuwe fantasy boeken – Dit doel was heel eenvoudig. Ik keek een aantal bookstagram video’s en kreeg veel ideeën voor nieuwe fantasy boeken/series. Ik vond ze niet allemaal even goed, maar heb wel genoten van de Percy Jackson serie (en alle andere boeken van Rick Riordan). 6) 10 boeken met 1 woord als titel – Mijn eerste doel was 5 boeken, maar ik heb deze bijgesteld naar 10 omdat ik het anders te snel haalde. Ik denk dat ik komend jaar best 20 boeken met 1 woord als titel kan lezen, zo houd ik het nog een beetje lastig ;-).
 • April: 5x (nieuwe) non-fictie – In totaal heb ik dit jaar al wel 10 nieuwe non-fictie boeken gelezen, volgens mij. Ook een doel dat volgend jaar gemakkelijk omhoog kan.
 • Mei: 60 nieuwe boeken lezen – Ook dit doel was vrij eenvoudig en volgend jaar wil ik hier een moeilijker doel van maken. Sinds ik werk bij het LCJ is mijn boekenbudget ook een stuk hoger, dus kan ik makkelijker nieuwe boeken kopen 😉

Schema
Dit bericht schreef ik een maand geleden al, dus inmiddels heb ik misschien nog wel meer leesdoelen gehaald. Maar zelfs als dat niet zo is, lig ik nog mooi op schema. Ik ga snel alle doelen langs.

 • 15 mini-reviews op Instagram – Sinds kort deel ik regelmatig een mini-review op Instagram. Dit doel heeft het ’15 aanraders’ vervangen, omdat dit mij leuker leek. De boeken die me aangeraden zijn, probeer ik wel te lezen trouwens 😉
 • 30 Engelse boeken lezen – Hiermee loop ik keurig op schema en ik verwacht niet anders dan dat ik het ga halen.
 • Alleen boeken van VVV-bonnen & leesgeld kopen – Ook dit doel gaat ‘m wel worden. Mijn regels aangaande het boekenbudget zijn iets veranderd (zo telt het geld van koopzegels mee en kan ik op meerdere manieren geld ‘verdienen’ voor boeken).
 • ‘Word vernieuwd’ lezen – Ik ben in dit boek begonnen, maar het is behoorlijk taai. Toch denk ik dat het me wel gaat lukken om ‘m dit jaar te lezen, desnoods stop ik ‘m in m’n koffer als ik naar Engeland ga.
 • 3 boeken met korte verhalen lezen – Hier zou ik tips voor kunnen gebruiken. Ik heb inmiddels 1 boek met korte verhalen gelezen, maar ik vind het best lastig om leuke boeken met korte verhalen te vinden.
 • 3 boeken uit 2019 – Hier hoef ik er nog maar eentje van, dus dat komt zeker goed!
 • 5 boeken uit 2018 – Ook dit zal niet echt lastig worden.
 • Grijze jager serie – Zoals ik in mijn eerdere bericht al schreef wil ik deze serie in december gaan herlezen. En dan aansluitend de 2 nieuwe boeken (deel 13 heb ik al, deel 14 nog niet).
 • 175 boeken lezen – Volgens Goodreads moet ik per week 3 boeken lezen en dan kom ik aan mijn leesdoel. Dat is wel haalbaar.
 • 5 boeken van anderstalige auteurs (excl. Engels) – Ook hiervan moet ik er nog 1. Het liefst lees ik een Scandinavische schrijver, maar dat moet ik nog even goed uitzoeken.
 • Historisch nieuwsblad 2018 en 2019 lezen – Inmiddels heb ik mijn abonnement opgezegd, maar ik wil alle exemplaren die ik heb wel lezen. Ik denk dat ik er ook een paar in m’n koffer moet stoppen als ik naar Engeland ga.
 • 5x boeken voorlezen – De afgelopen weken heb ik weinig voorgelezen, dus daar moet wel verandering in komen. Ik weet trouwens niet of het me echt gaat lukken om er 5 te lezen, we zijn nu aan het lezen in een vrij dik boek.
 • Lord of the rings lezen – Deze serie hoop ik in september te lezen, beginnend op Hobbit day (22 september). Ik zag net dat dat op een zondag is, dus dat komt mooi uit 😉

Ik vond het leuk om deze leesdoelenupdate met jullie te delen. Hoe gaat het met jouw leesdoelen?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

 1. Wat een mooi lijstje met leesdoelen! En wat heb je al veel behaald! Ik lig mooi op schema met mijn leesdoelen, het aantal te lezen boeken in ieder geval. Omdat ik het dit jaar erg druk heb, had ik mijn leesdoel wat lager (50) gelegd dan anders (70), maar omdat ik nu al aan de 50 zit heb ik mijn leesdoel toch maar opgetrokken naar 70. 😉

  1. Klinkt goed! Ik had zelf eigenlijk ook helemaal niet verwacht dat ik zoveel doelen al gehaald zou hebben en al zoveel boeken gelezen zou hebben. Met dit tempo red ik de 200 ook wel 😉 Heerlijk dat je, ondanks drukte, toch veel hebt kunnen lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: