Schrijflogboek #40 Maart 2021

Voor mijn gevoel zeg ik altijd en dan ook altijd in dit introductiestukje dat de maand voorbij is gevlogen. En man, wat was dat ook weer het geval voor maart 2021. De tijd lijkt alleen maar sneller te gaan en daar is heel weinig aan te doen. Ik had heel veel plannen voor maart, maar door omstandigheden (waar ik al wel eerder over verteld heb) is er niet zoveel van gekomen. Toch heb ik wél wat gedaan en belangrijker nog: ik heb een besluit genomen over hoe ik mijn schrijfwerk de komende maanden ga aanvliegen. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, lees dan vooral even verder!

Maar natuurlijk vertel ik eerst over alle projecten waar ik in maart aan heb gewerkt, wat hoogtepunten en de statistieken voordat we vooruit gaan blikken. Tijdens het berekenen van m’n uren kwam ik erachter dat ik in maart aan veel verschillende dingen heb gewerkt maar allemaal heel kort. Hier volgt het overzicht:

Verhalen

 • Kort verhaal en De stad – beiden 20 minuten
  Aan het begin van maart besteedde ik nog wat aandacht aan project De stad, maar gaf daarna voorrang aan andere projecten. Ook werkte ik de indeling van een kort verhaal uit, met het idee dat ik die later in de maand wel zou schrijven. Daar is niets meer van gekomen en omdat ik aan beide projecten 20 minuten heb besteed leek het me wel leuk om ze naast elkaar te zetten.
 • Roos – 30 minuten
  Aan dit project had ik dus veel meer tijd willen besteden in de afgelopen maand. Begin maart kreeg ik de feedback mijn redacteur, maar het is er niet meer van gekomen om hiermee aan de slag te gaan. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat ik ga proberen om op de dagen dat ik niet werk voor het LCJ in ieder geval vijf hoofdstukken probeer te doen, meer mag altijd. Als het werkt, kan het binnen vijf ‘vrije’ dagen gefikst zijn (en nog sneller als ik meer hoofdstukken doe!)
 • Friends 4-ever – 35 minuten
  Helaas schreef ik voor het vervolgverhaal ook maar één hoofdstuk. Gelukkig staat op dit moment nog tot hoofdstuk 68 ingepland en heb ik hoofdstuk 69 ook geschreven. Maar ik hoop hier in april toch weer wat tijd voor te vinden, ik zou het jammer vinden als het verhaal tijdelijk onderbroken wordt.
 • Samen! deel 3 (O nee! Ik kan geen titel verzinnen) – 75 minuten
  Ik heb het verhaal geprint en de eerste tien hoofdstukken doorgenomen. Zoals ik schreef in het berichtje over Struggles met Samen! vind ikzelf de verhaallijn van Fleur op dit moment sterker dan die van Fenna. Nu staat er dat ik 75 minuten aan dit verhaal gewerkt heb, maar in mijn hoofd ben ik hier nog veel meer mee bezig geweest, vaak voordat ik ging slapen bedacht ik manieren om Fenna beter uit de verf te laten komen. Ik heb nu wel een idee, maar daarvoor moet er echt veel veranderd worden aan het verhaal. Dus ik ga zien of ik het toe kan voegen!
 • Project Nova – 160 minuten
  Volgens mij heb ik zaterdag al wel iets laten doorschemeren over een verhaal dat ik met de hand aan het schrijven ben, dat is dit verhaal. Ik hoop er heel snel meer over te vertellen. Vooralsnog is dit een verhaal dat ik puur voor mezelf schrijf en het helpt me om te genieten van schrijven, dus hier blijf ik voorlopig wel mee doorgaan.

Sociale media kanalen

 • Vlogcontent – 20 minuten
  Jaaa! Dat is alweer een tijdje geleden, dat ik hier iets mee gedaan heb. Deze maand kwam mijn royalty statement binnen en ook het geld dat ik met schrijven heb verdiend in 2020. Een deel van het bedrag heb ik uitgegeven aan een vlogcamera (met kantelbaar scherm). Ik heb het nooit verteld, maar één van de redenen dat ik gestopt ben met vloggen over schrijven was omdat de filmpjes heel vaak mislukten. Daardoor ging er heel veel tijd inzitten. Nu zeg ik niet direct dat ik komende maand weer terug ben met vlogs, maar ik heb wel een brainstorm gehouden over onderwerpen en als m’n energie weer terugkeert (of als ik beter ermee om leer gaan) zal ik weer regelmatig gaan vloggen over het schrijversbestaan.
 • Social media beheer – 230 minuten
  Ook deze maand moesten er weer foto’s gemaakt worden en Instagram posts werden ingepland. Het voelt wel een beetje naar dat ik meer tijd heb besteed aan sociale media en bloggen dan aan verhalen schrijven, maar hopelijk gaat dat in de toekomst beter!
 • Blogcontent – 475 minuten
  Op een van de zeldzame dagen dat ik wat meer energie had besloot ik om flink vooruit te werken wat betreft bloggen. Dat was echt fijn om te doen, vooral omdat ik de lijnen van veel van die blogberichten al vast had staan, dus ik hoefde niet zoveel denkwerk te doen. En nu kan ik het de komende maand wat bloggen betreft iets rustiger aan doen en wellicht die tijd besteden aan verhaalprojecten!

Overig

 • Van alles en nog wat – 45 minuten
  Op verzoek maakte ik een kort filmpje over Time-out (en toen ontdekte ik dus ook weer hoe leuk ik het vond om te vloggen over schrijven) en ik schreef wat persoonlijke stukjes. Dat valt allemaal onder Van alles en nog wat 😉
 • Writing prompts – 70 minuten
  Naarmate ik meer schreef aan Project Nova kwamen m’n writing prompts wat meer in de verdrukking. Ik wil nu proberen om elke maand 10 writing prompts te doen, dan kom ik als het goed is uit met m’n jaardoel. Het voelt soms wel een beetje dubbel omdat Project Nova eigenlijk ook gewoon een schrijfoefening is.

Hoogtepunten
Er zijn sowieso twee heel leuke dingen gebeurd in maart die ik graag met je deel:

 • Op 10 maart kwam er een brief met de post van Uitgeverij De Banier. Mijn royalty statement met daarop de verkochte boeken in 2020. In totaal zijn er 1377 fysieke boeken verkocht in dat jaar! Het is iets minder dan in 2019, maar gezien de uitbraak van het coronavirus is dat ook geen verrassing. Ik ben nu al benieuwd naar het royalty statement van 2021 aangezien er dit jaar weer twee boeken gaan verschijnen. Maar goed, voorlopig mag het nog 2021 blijven, want er zijn nog zoveel dingen die ik wil doen. In totaal heb ik nu 6071 boeken verkocht. Lijmen staat met 1110 exemplaren op nummer 1, op de voet gevolgd door Time-out (1108 verkochte exemplaren). Mijn debuut De opdracht is nagenoeg uitverkocht.
 • Op dezelfde dag, dus ook 10 maart kreeg ik een tof mailtje van de redacteur waarmee ik samenwerk voor het verhaal van Roos. Het is de eerste keer dat ik een andere redacteur heb, dus dat vond ik best spannend. Ik kreeg positieve feedback op het verhaal van Roos. Ik heb al haar opmerkingen al doorgenomen, maar nog niet gewijzigd. De problemen liggen voornamelijk op het gebied van de tijdlijn. Dat krijg je ervan als je zo’n drie jaar werkt aan een verhaal met tussenpozen, haha. Ik hoop dat tegen de tijd dat jij dit leest, ik al flink wat hoofdstukken heb herschreven.

Totaal + statistieken & terugblik
Andere jaren schreef ik in maart juist extra veel, maar dit jaar kom ik op een totaal van 19 uur en 40 minuten uit. Aan één kant vind ik het heel jammer, want ik had zoveel woeste plannen. Maar goed, het ging gewoon echt niet deze keer. Ik heb diverse onderzoeken gehad en er loopt nog het een en ander, maar de internist gaf wel aan dat ik er rekening mee moet houden dat het toch de nasleep van het coronavirus kan zijn waar ik in november mee besmet ben. Er is gewoon nog weinig bekend over de gevolgen van het virus en herstellen kan best een tijd duren. Op dit moment probeer ik vooral lief voor mezelf te zijn, duidelijk maken dat niet veel hoeft. Daarnaast blijf ik gezond eten en doe ik m’n best om wel een vaste ochtend- en avondroutine aan te houden. En ik blijf hoop houden dat er een dag komt dat alles beter is 😉 Ik schreef in maart maar 1044 woorden aan verhalen (1 hoofdstuk van Friends 4-ever), maar in totaal gelukkig wel 16512 woorden, wat niet eens zo heel veel minder is dan in februari. En natuurlijk schreef ik ook nog 29 kantjes (a5) aan Project Nova, wat ook verhaalwoorden zijn, maar die ga ik niet allemaal tellen.

Vooruitblik april
Half april krijg ik de uitslagen van alle onderzoeken die gedaan zijn, dus ik denk dat ik vanaf dat moment ook wat beter vooruit kan kijken. Vooralsnog heb ik besloten om vanaf nu écht maar één project tegelijk te doen. Voor deze maand heeft het verhaal van Roos (dat trouwens nu echt een titel heeft) prioriteit. Dat moet eerst af zijn, voordat ik aan iets anders mag werken. Mocht ik toch afleiding willen van zo’n hoofdproject, kan ik altijd blogs schrijven, een writing prompt doen of een hoofdstuk aan het vervolgverhaal schrijven (dat reken ik dus niet onder projecten). En iedere avond probeer ik natuurlijk ook te schrijven aan Nova. Op die manier voorkom ik dat ik allemaal half afgemaakte projecten heb liggen. Ik hoop dat meer overzicht ook zorgt voor rust in m’n hoofd. Als de nieuwe versie van Roos is opgestuurd naar de redacteur ga ik werken aan Samen! deel 3 en ik hoop daar deze maand echt wel verder mee te komen. Ik wil in ieder geval het hele verhaal doorlezen en een nieuwe hoofdstukindeling maken. Het liefst zou ik natuurlijk het hele verhaal herschrijven, maar ik moet het echt rustig aan doen.

Ik schrijf dit blogbericht op vrijdag (2 april) en heb nu een heel leuk experiment voor morgen, wat betreft de inrichting van mijn vrije dagen, zodat ze in het teken staan van lezen en schrijven. Hoe en wat precies blijft nog even een verrassing, maar als het bevalt ga ik het zeker vaker doen en dan zal ik er ook een blog over schrijven! O ja, april staat natuurlijk normaal in het teken van Camp NaNoWriMo en hoewel ik het heel erg jammer vind, heb ik besloten om het deze keer aan me voorbij te laten gaan. Ik hoop in juli weer genoeg energie te hebben om hiermee aan de slag te gaan!

Hoe is maart bij jou verlopen? Een beetje zoals je had gedacht of juist heel anders?

Liefs,

Mirjam


10 Reacties

 1. Wat duurt dat lang, voor je de uitslag van de onderzoeken hebt. Je kunt ondertussen wel dood zijn. Hier duurt het hooguit een paar dagen, meestal maar 1 dag. In je post beschrijf je heel goed, de balans of disbalans tussen het moeten en het plezier hebben bij schrijven. Je kunt inspiratie etc. niet dwingen. Dat is ook maar goed, maar ook vaak complex. Verder begrijp ik je worstelen met vele projecten of je juist focuseren. Mijn maart was een maand met heel veel ideeën en heel weinig resultaten, maar het voelt niet slecht, dus is het goed. Gelukkig is er bij mij weinig plicht. Veel succes!

  1. O haha, dat zal wel iets meevallen hoor! Ik heb al eerdere onderzoeken gehad en daar kwam niet veel bijzonders uit. Gisteren heb ik nieuwe onderzoeken gehad en die uitslag krijg ik binnenkort. Aan een kant klopt het dat je inspiratie niet kunt dwingen, maar aan de andere kant moet je jezelf soms echt even ‘schoppen’ om het zo maar te zeggen om wat te gaan doen. Ik ben groot fan van de uitspraak ‘De inspiratie wordt geboren uit het werk’ en merk de afgelopen dagen dat dat echt het geval is. Ik heb weer meer tijd besteed aan mijn schrijfprojecten en dat gaat echt beter. Veel plezier met schrijven de komende tijd 😉

 2. Wel zoals ik had verwacht. Ik werk nu aan 4 schrijfprojecten en heb er aan alle vier wel veel tijd besteed. Veel succes met het verderwerken aan je projecten

  1. Supertof! Ga zo door 🙂 En bedankt voor je succeswens, het is de afgelopen week al een stuk beter gegaan gelukkig!

 3. Jammer dat het niet gelukt is om al je plannen uit te voeren, maar zo te zien heb je toch best wat kunnen doen. Spannend dat je nog ruim een week moet wachten op de uitslagen van al je onderzoeken. Hopelijk levert het wat op en kan er iets gedaan worden zodat je je snel weer beter gaat voelen dan nu. Supergaaf trouwens je London notitieboekje!

  1. Ja, het is nog wel even spannend, hoewel er gelukkig ook al veel dingen uitgesloten zijn. De kans is gewoon heel groot dat m’n hoofdpijn en vermoeidheid het gevolg is van de corona-infectie en dan is het gewoon hopen dat het niet chronisch is 😉 Gelukkig gaat het de laatste tijd, nu ik soort van geaccepteerd heb dat dit nu eenmaal zo is, een stukje beter. En jaaaa … dat notitieboekje is echt geweldig! Vond het jammer om erin te beginnen, maar ook jammer om er niets mee te doen, dat zul je misschien wel herkennen.

   1. Dat hoor ik veel inderdaad, dat mensen restklachten hebben van corona. Ik hoop dat het meevalt voor je en dat het zeker niet chronisch is.
    Haha, ja dat is heel herkenbaar: zonde om te gebruiken en zonde om er niets mee te doen. 😉

 4. Ik hoop heel erg met je mee dat het schrijven deze maand heel veel beter mag gaan! Maar vooral lekker van blijven genieten en doen wat je lukt. Succes met herschrijven van Roos!

  1. Gaat helemaal goedkomen. Beter gezegd: Dat is echt helemaal goed gekomen deze maand. Zowel het schrijven dat veel beter gaat, het genieten én het herschrijven van Roos! Dank je wel 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: