Schrijflogboek #59 Oktober 2022

Na in september grotendeels vakantie te hebben gehouden, moest ik in oktober echt weer inkomen in het schrijven. Het is me uiteindelijk gelukt en hoewel het niet de productiefste maand van 2022 is geworden, heb ik wel veel kunnen doen. Nieuwsgierig wat ik dan allemaal heb gedaan? Je leest het in dit bericht!

Als je voor het eerst een logboek van mij leest, ik vermeld altijd eerst aan welke projecten ik gewerkt heb en hoe lang. Vervolgens deel ik wat hoogtepunten van de afgelopen maand en dan onthul ik het totaal aantal geschreven uren. Tot slot blik ik even vooruit de komende maand in.

Verhalen

 • Nova – 35 minuten
  In oktober schreef ik niet veel aan dit project. Ik merk dat ik het niet zo heel erg belangrijk vind en ik had in oktober heel wat projecten gepland om aan te werken, dus het schoot er steeds bij in. Toch is het wel leuk om af en toe eens een paar minuten hieraan te werken, dus ik hoop zeker dat het in november wat meer wordt.
 • De stad – 155 minuten
  Toen oktober net begon was ik heel optimistisch over wat ik allemaal zou doen voor project De stad. Ik merkte alleen steeds dat ik er niet aan toe kwam, door mijn andere projecten en heb uiteindelijk de keuze gemaakt om het herschrijven hiervan uit te stellen tot december. Ik moet aan iets minder projecten per maand werken, zodat ik daar goed aan kan werken, in plaats van bij alles een beetje.
 • Friends 4-ever – 770 minuten
  Deze maand hoop ik je iets meer te vertellen over mijn toekomstplannen met dit verhaal, maar ik kan je alvast verklappen dat een onderdeel ervan ‘zo snel mogelijk de blogversie afmaken’ is. Vandaar dat ik veel tijd hieraan geschreven heb. Op dit moment staat tot eind januari 2023 iedere week een hoofdstuk ingepland.
 • Samen! serie – 880 minuten
  Superleuk om weer veel tijd aan één project te besteden, hoewel dit er eigenlijk twee zijn. Ik begon met het herschrijven van deel 4 en uiteraard de voorbereidingen voor deel 5. Dat laatste is klaar, maar dat eerste nog niet. Deze maand verwacht ik dan ook heel veel uren voor de Samen! serie.

Social media kanalen

 • Social media beheer – 270 minuten
  Ik deel tegenwoordig niet meer alles wat op m’n blog komt in een post op Instagram en dat is te merken in het aantal uren dat hiervoor staat. Ik ben er wel blij mee hoor, ik wil niet zoveel tijd aan social media kwijt zijn 😉
 • Vlogcontent – 465 minuten
  Ik besteedde wel meer tijd aan vlogcontent en dat gaat waarschijnlijk zelfs nog meer woorden. Zoals je wellicht weet deel ik vanaf nu 2 video’s per week en als dat bevalt blijft dat ook na november zo. Ik geniet ervan om wat bredere content te kunnen maken en aan de reacties te zien zijn anderen hier ook wel blij mee.
 • Blogcontent – 525 minuten
  Ik werkte weer lekker vooruit met blogcontent en alles voor november is weer gevuld en ook al flink wat gaten voor december. Dat vind ik fijn, maar ook een beetje vreemd (waarom leg ik straks een beetje uit).

Overig

 • Writing prompts – 40 minuten
  Omdat ik het zo druk had met allerlei projecten is er weinig tijd gegaan naar writing prompts, maar ik heb er wel weer vier gedaan. Vind het toch altijd wel leuk om te kunnen typen ‘zonder regels’. Ik hoef nergens om te denken en kom op de leukste ideeën door deze prompts.
 • Redactie Jaap – 265 minuten
  Yep. Ik vroeg me af waarom ik Jaap nog steeds J. zou noemen op m’n blog terwijl volgens mij iedereen wel weet dat hij Jaap heet. De afgelopen maand ben ik weer druk bezig geweest met zijn manuscript. Ik heb het niet afgekregen, wat ik in eerste instantie wel wilde. Maar de hoofdstukken werden langer en ik heb nu besloten om een halfuur tot een uur per dag aan te werken, in plaats van een hoofdstuk per dag. Ik heb mezelf tot het einde van het jaar gegeven om het na te kijken. Ik vind het wel erg leuk om te doen.
 • Eigen bedrijf – 510 minuten
  Ik zoek nog naar de juiste manier om dit te verwerken. Voor de belastingdienst moet ik ook m’n uren gaan verantwoorden, dus ik denk dat ik het wel gewoon mee ga nemen in m’n blogs. De afgelopen maand ging de tijd vooral op aan alle voorbereidingen die getroffen moesten worden, nadenken over m’n aanbod en een vertaalklus die ik mocht doen. Ik denk dat ik voortaan dit kopje toevoeg aan m’n blogbericht waarin ik alle overige bedrijfswerkzaamheden, die geen eigen categorie hebben, in verwerk.
 • Van alles en nog wat – 695 minuten
  Ik heb weer veel zitten journalen de afgelopen maand en ik heb hier bijvoorbeeld ook een uur reistijd in meegeteld toen ik een overleg had met Froukje over Samen! deel 4. Verder weet ik eerlijk gezegd niet zeker waar dit allemaal aan op is gegaan, maar stel dat ik 25 dagen iedere ochtend 10 minuten heb geschreven in m’n journal (wat ongeveer wel zo is) zit je ook alweer aan 250 minuten. Dan nog plannen en andere overige dingen en je zit er zo aan.

Hoogtepunten
Voordat ik het totaal aantal schrijfuren ga onthullen allereerst wat hoogtepunten van de maand oktober.

 • Op 6 oktober had ik een heel fijn overleg met Froukje van De Banier over het vierde deel in de Samen! serie. Ze had haar feedback al wel doorgegeven, maar het is veel fijner om samen te brainstormen en te bedenken wat ik kan doen om het verhaal beter te maken. Ik zag het herschrijven weer helemaal zitten daardoor en kreeg ook zin in het schrijven aan Samen! deel 5.
 • Op 11 oktober kwam er een Terdege uit waarin een kort interview met mij stond. Het artikel ging over trends in de boekenwereld en ik was gevraagd omdat ik volgens Froukje een ster ben in het promoten van mijn boeken.
 • En op 27 oktober ging ik naar de Kamer van Koophandel en schreef mijn bedrijf officieel in. Onder de naam Mirjam Schippers hoop ik mijn schrijfcarrière naar een hoger niveau te tillen, maar af en toe ook opdrachten voor opdrachtgevers uitvoeren.

Terugblik + statistieken
Ik wilde in oktober graag minimaal 80 uur besteden aan schrijfwerk. Dat is bijna gelukt, ik schreef namelijk 4710 minuten, wat goed is voor 78 uur en 30 minuten. Nu waren er wat omstandigheden waardoor mijn hoofd niet altijd naar schrijfwerk stond. Ik vind het lastig om er veel over te vertellen, omdat het niet mijn verhaal is. Maar altijd zo geheimzinnig doen vind ik ook vervelend (vooral voor jou als lezer). Lang verhaal kort: een vriendin van mij is al lange tijd erg ziek, maar het is de afgelopen tijd heel erg hard achteruit gegaan. In oktober heb ik ook afscheid van haar genomen (en dat typen is heel erg vreemd) en we gaan een vreemde tijd tegemoet. Gezien die omstandigheden vind ik m’n schrijfuren supergoed en ga ik niet moeilijk doen over die anderhalf uur. Ik schreef 62.467 woorden en daarvan waren er 16.429 woorden aan een verhaal (met name Friends 4-ever dus). Ik heb bijna m’n wordcount jaardoelen behaald.

Vooruitblik november
Met heel gemengde gevoelens schrijf ik dit stukje en ga ik ook deze maand tegemoet. Enerzijds vind ik het heel erg leuk om weer aan een deel uit de Samen! serie te schrijven (twee zelfs, want deel 4 moet ook herschreven worden) en ik geniet echt van het schrijfwerk, maar op de achtergrond spelen wel die verdrietige omstandigheden mee. Toch wil ik doorgaan met mijn schrijfwerk, juist omdat ik op dat gebied heel sterk mijn roeping ervaar (zoals je wellicht weet als je mij al langer volgt dan vandaag). Het herinnert me er ook steeds aan dat ik mijn tijd goed moet besteden. Ik wilde eerst nuttig schrijven, maar nuttig en goed zijn twee verschillende dingen. Als ik dat ga uitleggen volgt er een filosofisch blog van dubbele lengte, dus dat gaan we maar niet doen. Hoe dan ook, de tijd die ik gekregen heb deze maand wil ik goed besteden, maar tegelijkertijd mag er ook ruimte zijn voor verdriet, pijn en simpelweg het leven zoals het komt. Met dat in mijn achterhoofd heb ik ook iets minder taken ingepland. In oktober ben ik steeds aan het schuiven en veranderen geweest en ik verwacht dat het voor november niet nodig is. Uiteraard hoop ik nog steeds 80.000 woorden te kunnen schrijven aan Samen! deel 5, maar als ik het NaNoWriMo doel haal is het ook goed. De focus ligt vooral op de Samen! serie deze maand, in de hoop dat ik in december Friends 4-ever en De stad weer aandacht gaan geven. Maar voor nu doen we het één dag tegelijk.

Wat hoop jij in november te bereiken?

Liefs,

Mirjam

1 reactie

 1. Leuk om te lezen weer! Wauw, 880 minuten aan Samen!, supergoed! Maar wat verdrietig van je vriendin, heel veel sterkte de komende tijd!❤️ Ik heb in oktober lekker veel geschreven dus heel blij mee en weer nieuwe ideeën dus kan ik deze maand weer mee aan de skag! Succes met schrijven deze maand weer! (ik vraag me eigenlijk af hoe vaak ik dat sinds ik je blog volg heb gezegd?)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.