Schrijfproces #6 Vrije val fase 3

De afgelopen weken heb ik op vrijdag iedere keer iets verteld over het schrijfproces van Vrije val. Vandaag alweer de laatste blog over dit boek. Nu ja, over het schrijfproces dan, want ik ga natuurlijk ook de Fun facts met jullie delen. Dat zal echter nog wel een tijdje duren, dan weet je dat vast. Lees snel verder als je nieuwsgierig bent naar de slotfase van Vrije val.

Herschrijven
In het vorige bericht vertelde ik over het overleg met mijn redacteur. Na dit overleg ben ik de stukken die nog niet zo lekker liepen gaan herschrijven. Tevens vergrootte ik bepaalde aspecten van het verhaal, met name de thuissituatie van Lotte. Ook moest er in haar verhaallijn, vooral richting het einde, het een en ander herschreven worden. Toen ik klaar was met het herschrijven, stuurde ik het verhaal weer terug naar de redacteur. Nog geen tien minuten later volgde er een mailtje van mijn kant: eh … ik wil toch nog het een en ander aanpassen, kan dat? Gelukkig was het geen probleem, want het manuscript werd niet voor eind juli terug verwacht.

Redigeren
Hierna kon het echte redigeerwerk beginnen. Toen ik het manuscript voor de tweede keer terug kreeg verbaasde het me echt dat er zo weinig te herzien viel. Ik herinner met nog bij De opdracht dat het echt veel langer duurde voordat alles goed was. Waarschijnlijk heeft het toch wel zin gehad dat ik het verhaal geprint had en zelf al was gaan editen. Uiteindelijk heeft het een paar uurtjes gekost om het weer helemaal op orde te maken. Daarna volgde er nog een kleine redigeerronde en toen kon het manuscript naar de correctors.

Corrector
Nadat de eerste corrector het verhaal had doorgenomen kreeg ik het verhaal tóch nog een keer terug. Er was inmiddels een recensie van Chaos verschenen en hier stond dat “de auteur soms iets meer mag laten zien dan vertellen”, dus besloten mijn redacteur om het verhaal nog eens door te nemen op Show, Don’t Tell. Schreef ik in mijn vorige Schrijfproces verhaal dat ik geraakt was door mijn eigen verhaal, na deze ronde was daar echt niets meer van over. Ik zag opeens de hele verhaallijn wankelen en vond niets goed meer. Het lichtpuntje was dat mijn omgeving en vooral mijn redacteur wel enthousiast bleven. De tweede corrector had nog twee opmerkingen en deze heb ik, op mijn telefoon (ik was namelijk op vakantie), gewijzigd. Dat was best een heel gedoe, maar het kwam goed.

Proefdruk
En toen volgde het doornemen van de proefdruk. Omdat de boekpresentatie op 26 oktober stond gepland, moest dat opeens heel snel allemaal. Gelukkig lukte het mij om me te concentreren en was ik er uiteindelijk een zaterdagmorgen aan kwijt. En toen was het aftellen naar 26 oktober, toen mijn boek gepresenteerd werd … Maar daarover heb je in dit bericht al kunnen lezen!

En … Heb je Vrije val dan nu al wel gelezen? 😉

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

 1. Dag Mirjam,

  Wij zijn klas 1KA, en mogelijk kom je dinsdag de 18e bij ons een uurtje in de klas.

  Tot dan!

  Klas A1KA
  Van Lodensteincollege Amersfoort
  (Elbert-Jan wil de hoofdrol in een nieuw boek)

  1. Hallo 1KA,

   Wat leuk dat jullie een reactie hebben achtergelaten! Ik zou het erg leuk vinden om dinsdag 18 december een uurtje bij jullie in de klas te komen. Dan kan ik meteen kijken wat voor rol ik Elbert-Jan kan laten spelen in een nieuw boek!

   Mirjam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: